Μπαϊράκι κατά της επένδυσης του Ελληνικού σήκωσε ξαφνικά -αν και ετεροχρονισμένα- η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα έχει επιδοθεί σε «αγώνα δρόμου» τους τελευταίους μήνες για την ολοκλήρωση και των τελευταίων διαδικαστικών, ώστε να πιάσουν επιτέλους δουλειά οι μπουλντόζες στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου. Αντίδραση «κατόπιν εορτής» της καταλογίζει ο Γιάννης Σγουρός.
Επειτα από σχετική εισήγηση της πλειοψηφίας, με επικεφαλής την κυρία Δούρου, η γνωμάτευση της Περιφέρειας ήταν αρνητική για την επένδυση των 7 δισ. και αυτό ενώ το σχέδιο Προεδρικού Διατγάγματος για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) βρίσκεται προς εξέταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Την περασμένη Τρίτη μάλιστα, κατά την πρώτη διευρυμένη συνεδρίαση επί της επεξεργασίας του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, έγινε στα μέλη της Ολομέλειας του ΣτΕ ενημέρωση για την επένδυση από παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, του ΤΑIΠΕΔ και τεχνικών εταιρειών.
Κατά την ενημέρωση των δικαστών ανοίχτηκε μεγάλος χάρτης, ο οποίος απεικόνιζε το μέλλον της έκτασης του Ελληνικού και τι πρόκειται να κατασκευαστεί. Η ενημέρωση των δικαστών διήρκεσε περίπου δύο και ώρες.
Στις επόμενες διασκέψεις θα εξεταστεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος από συνταγματικής, νομικής, περιβαλλοντικής, πολεοδομικής, αρχαιολογικής σκοπιάς.
Τα… επιχειρήματα για την αρνητική εισήγηση
Στην εισήγηση ωστόσο που συνέταξε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής για το Περιβάλλον, Νάσος Αναγνωστόπουλος, απαριθμήθηκαν έξι λόγοι για τους οποίους η πλειοψηφία στην Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να διάκειται αρνητικά στο έργο του Ελληνικού. Ενδεικτικά το κείμενο καταλήγει ως εξής: «Θεωρούμε πως το κατατεθειμένο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Ελληνικού δεν οδηγεί την υπόθεση του Ελληνικού από πεδίο σύγκρουσης, σε παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, για τον λόγο αυτό εισηγούμαστε την απόρριψη της ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του κατατεθειμένου Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του «Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά».
Στην εισήγηση αναγνωρίζονται κάποιες βελτιώσεις επί του αρχικού σχεδίου, οι οποίες και πάλι όμως -όπως επισημαίνεται- «δεν συνάδουν στο ελάχιστο με την έννοια της ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης και ανάπλασης της περιοχής». Και αυτό γιατί οι τελικές προβλέψεις εξακολουθούν να:
- Προβλέπουν πολύ υψηλή δόμηση και να καταλήγουν στη δημιουργία μιας νέας πόλης που δεν προκύπτει από καμία πολεοδομική ανάγκη, καθώς η Αττική διαθέτει πλεόνασμα κατοικιών, εμπορικών και επαγγελματικών χώρων, με αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές αγορές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των γύρω Δήμων
- Αποκόπτουν τους πολίτες του Λεκανοπεδίου από τη θάλασσα και εάν κλείσει η δίοδος του Πάρκου προς το παράκτιο μέτωπο όλη περιοχή θα μετατραπεί σε κλειστή πόλη για τους πολίτες της Αττικής.
- Αναιρούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της ακτογραμμής της Αττικής που είναι η έλλειψη πολύ μεγάλων και ψηλών κτιρίων καθώς και η άμεση οπτική επαφή με την θάλασσα. Η δυνατότητα «αφομοίωσης» κτιρίων με ύψος έως 200 μέτρα από την παράκτια ζώνη είναι από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.
- Να μην περιέχουν λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση, και τις τοπικές κοινωνίες π.χ. διαχείριση απορριμμάτων, ενώ παραμένει ως εκκρεμότητα το θέμα της έκτασης 42 στρεμμάτων ( ΚΤΕΟ Ελληνικού) ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Αττικής.
Τον τόνο κατά της επένδυσης έδωσαν στις τοποθετήσεις τους ανεξάρτητοι ή και προσκείμενοι στην παράταξη της κυρίας Δούρου σύμβουλοι που έκαναν λόγο για «έκτρωμα» σχεδίου, καθώς, όπως υποστήριξαν «με τους προβλεπόμενους όρους δεν περιγράφεται πουθενά στο κόσμο τέτοιος προσδιορισμός ανάπτυξης και αναψυχής». Μεταξύ άλλων, σημείωσαν ότι εκκρεμεί η σχετική απόφαση του ΣτΕ, η οποία, έστω και εάν δεν είναι η αναμενόμενη, δεν θα ακυρώσει την «ανοικτή μάχη» που θα δώσει σε αυτήν την κοινή υπόθεση η αρμονική συνύπαρξη της Αυτοδιοίκησης του επιστημονικού δυναμικού και της λαϊκής συμμετοχής.
Την αρνητική εισήγηση καταψήφισε η προσκείμενη στη ΝΔ περιφερειακή παράταξη, με την αιτιολογία ότι έχει ψηφιστεί το σχετικό ΠΔ. «Κατά», όμως, ψήφισε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» καθώς, όπως ειπώθηκε, «η ανάπτυξη εδώ σχεδιάστηκε από να υποτακτικό πολιτικό δυναμικό προς όφελος του κεφαλαίου και όχι του λαού».
Μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην Ρένα Δούρου λέγοντας ότι είναι «εκτεθειμένη πολλαπλά, τόσο ηθικά, όσο και πολιτικά» γιατί «με τις πράξεις και τις παραλείψεις της απεμπόλησε ακόμη και το ελάχιστο δικαίωμα της Περιφέρειας Αττικής να διατυπώσει τη γνώμη της για την αξιοποίηση του Ελληνικού».
Σύμφωνα με τον πρώην περιφερειάρχη, η κυρία Δούρου «αν και προεκλογικά είχε πρωτοστατήσει σε συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες κατά της αξιοποίησης του χώρου χρησιμοποιώντας βαρύτατες εκφράσεις αφού έκανε λόγο για “οικονομικό σκάνδαλο”, “περιβαλλοντικό έγκλημα”, “πολεοδομικό τερατούργημα” έφερε τη ΣΜΠΕ για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού παρήλθε η προθεσμία για διαβούλευση και ενώ ήδη το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έγκριση. Η ΣΜΠΕ είχε σταλεί στην Περιφέρεια Αττικής στις 20/7/2017 και έπρεπε να διατυπώσει τη γνώμη της εντός 35 ημερών, πράγμα που δεν έπραξε αφού έκτοτε παρήλθαν πάνω από έξι μήνες».
Φεβρουάριος 2014, η Ρένα Δούρου ξεσπαθώνει κατά της επένδυσης στο Ελληνικό. Δείτε το βίντεο από την ομιλία της υποψήφιας,τότε, περιφερειάρχη Aττικής στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ «Το Ελληνικό δεν πωλείται»:
Ο κ. Σγουρός σημείωσε τέλος ότι η κ. Δούρου «εισηγήθηκε αρνητικά για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επί της ΣΜΠΕ, ενώ γνωρίζει ότι η γνώμη της πλέον δεν έχει καμία απολύτως ισχύ, ούτε και βαρύτητα».
«Η υπόθεση του Ελληνικού αποτελεί μία μικρογραφία του κώδικα πολιτικής συμπεριφοράς της σημερινής Διοίκησης που θα πρέπει να διδάσκεται στους νεότερους που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά ως παράδειγμα προς αποφυγή. Αυτοί που δήθεν κόπτονταν για το ‘ξεπούλημα’ του Ελληνικού, σήμερα με τους τραγικούς χειρισμούς τους, απεμπόλησαν το ελάχιστο δικαίωμα η Περιφέρεια Αττικής να διατυπώσει την άποψή της επί της ΣΜΠΕ. Είναι πλέον φανερό πως ανάμεσα στην υποτέλεια στο κόμμα και στην αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, που επιτάσσει το Σύνταγμά μας, διάλεξαν το πρώτο», κατέληξε στη δηλωσή του ο κ. Σγουρός.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News