Σε πορτοκαλί συναγερμό -μία βαθμίδα πριν από τον κόκκινο- για τον κίνδυνο πλημμυρών έχουν τεθεί 23 διαμερίσματα της Γαλλίας μετά την ανησυχητική άνοδο της στάθμης των υδάτων στον Σηκουάνα, στον Ρήνο και σε άλλους μεγάλους ποταμούς της χώρας.
La Seine poursuit sa crue à Paris #AFP pic.twitter.com/n96rM4NZgV
— Agence France-Presse (@afpfr) January 23, 2018
Στο Παρίσι, τα νερά του Σηκουάνα ανέβηκαν πάνω από τα γόνατα του Ζουάβου στην γέφυρα Αλμά (φωτογραφία κάτω) χωρίς να διαφαίνεται κάποια ελπίδα υποχωρήσής τους, όπως και στον Ρήνο, με αποτέλεσμα να τεθούν σε ισχύ μέτρα πρόληψης στο Στρασβούργο.
Το άγαλµα του στρατιώτη του Σώµατος των Ζουάβων, στη γέφυρα Αλµα του Παρισιού, δεν είναι µόνο αξιοθέατο, αλλά κι ένας πρακτικός τρόπος για την μέτρηση της στάθµης του Σηκουάνα. Οταν το νερό καλύπτει τα δάχτυλα του Ζουάβου σηµαίνει πως η στάθµη του Σηκουάνα έχει αυξηθεί κατά 3,5 μέτρα, οπότε και τίθεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στους γύρω παράδρομους. Το 1910, στις μεγάλες πλημμύρες του Παρισιού, τα νερά είχαν καλύψει τους ώμους του.
Εξαιτίας της ανησυχητικής ανόδου των υδάτων του Σηκουάνα, η γαλλική εταιρεία σιδηδροδρόμων SNCF αποφάσισε να κλείσει, από την Τετάρτη και τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, τμήμα της γραμμής C του δικτύου RER (προαστιακός).
Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία για την παρακολούθηση της στάθμης των υδάτων Vigicrues , την Παρασκευή τα νερά του Σηκουάνα αναμένεται να φθάσουν στο υψηλότερό τους επίπεδο – ίδιο με αυτό του Ιουνίου του 2016, όταν είχαν αγγίξει τα 6,10 μέτρα.
#France: The river #Seine in Paris is flooding ??? pic.twitter.com/TlflyrIzEO
— FRANCE 24 English (@France24_en) January 22, 2018
Η εικόνα του Σηκουάνα τις τελευταίες ημέρες έφερε μνήμες από τις μεγάλες πλημμύρες του παρελθόντος, όπως το 1944 και το 1955 (φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου αντίστοιχα κάτω).
Στην Αλσατία και στο Στρασβούργο, η συνεχιζόμενη άνοδος της στάθμης των υδάτων του Ρήνου, μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις και το λιώσιμο των χιονιών στις βουνοκορφές των Βοζ, ανάγκασε τις αρχές να εκτρέψουν τα νερά σε μια αποξηραμένη έκταση στα νότια της πόλης.
«Οι σημερινές συνθήκες στον Ρήνο επιβεβαιώνουν την ανάγκη να εκτραπούν τα νερά στην έκταση του Ερστάιν ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλημμύρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η νομαρχία του Κάτω Ρήνου.
Το πρωί της Τρίτης, η στάθμη του ποταμού είχε ανέβει στα 4,82 μέτρα στο ύψος του υδρομετρικού σταθμού του Κελ-Κρόνενχοφ, στην γερμανική όχθη του Ρήνου, ακριβώς απέναντι από το Στρασβούργο.
Προβλήματα από την υπερχείλιση μικρότερων ποταμών παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας, κυρίως στα ανατολικά και τα νοτιοδυτικά.
\
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News