Ηταν κατά σύμπτωση και τότε Νοέμβριος, τρία χρόνια πριν, όταν η Αναστασία Τσουκαλά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris-Sud ΙΙ, πρωτοστατούσε σε εκδηλώσεις και συνεντεύξεις Τύπου, προκειμένου να αναχαιτιστεί η πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για φυλακές υψίστης ασφαλείας, τύπου Γ όπως αποκαλούνται.
Η λεπτή φιγούρα με τα ατίθασα γκρίζα μαλλιά στεκόταν στο πλευρό γονέων και φίλων κρατουμένων, «ντύνοντας» τις εκδηλώσεις τους με λόγο δομημένο, σοβαρό και μετρημένο, χωρίς τις υπερβολές που χαρακτηρίζουν ενίοτε τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Ηταν άλλωστε μία από τους 41 πανεπιστημιακούς που είχαν διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις για τον νόμο που θα έκανε τις νέες φυλακές πραγματικότητα.
«Η εξάλειψη του ανθρώπου μας πόνεσε σε αυτό το νομοθέτημα», είχε πει σε μια έκφραση που συνοψίζει όλο της το είναι. Γιατί η Τσουκαλά υπήρξε στη μέχρι τώρα πορεία της διαπρύσια υποστηρίκτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φίλοι της την προσδιορίζουν και πιο συγκεκριμένα ως «υπέρμαχο φυλακισμένων, κρατουμένων, προσφύγων, θυμάτων καταστολής».
Το ουρλιαχτό του πόνου της, όταν το βράδυ των επεισοδίων του Πολυτεχνείου σχεδόν συνέθλιψε το γόνατο της μια ναυτική φωτοβολίδα, με το ειδικό «αλεξίπτωτο» να ανοίγει μέσα στο ίδιο της το σώμα, σόκαρε. Οπως έχει τη δύναμη να σοκάρει κάθε φορά, με την ίδια ένταση, η τυφλή βία, η επίθεση που εγκιβωτίζει τεράστια αποθέματα μίσους, επιτρέποντας σε ένα χέρι (ανθρώπου;) να ρίξει φωτοβολίδα σε ευθεία βολή. «Έγκλημα», το είπε καθαρά η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.
Η 55χρονη Τσουκαλά, που νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό», σε κατάσταση σταθερή αλλά πάντα κρίσιμη, είχε πλήρη συνείδηση του τι συνέβη και πώς, παρά το γεγονός ότι υπέφερε δραματικά, ενόσω περίμενε το ασθενοφόρο. Πώς είχε βρεθεί στο σημείο; Τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι ήταν εκεί για τους φωτορεπόρτερ και τυχόν κρούσματα βίας σε βάρος τους, καθώς στο παρελθόν είχε διατελέσει νομική σύμβουλος τους, χαρακτηρίζονται από έγκυρες πηγές αναληθή. Το μείζον είναι ότι κανείς από τους ανθρώπους που ήταν κοντά της τις δύσκολες εκείνες ώρες δεν θέλει να μιλήσει. «Η Αναστασία μένει, άλλωστε, δυο τετράγωνα πιο κάτω, όταν δεν βρίσκεται στο Παρίσι».
«Μα, είμαστε φασίστες, υπάρχει κανένα πρόβλημα;»
Η Τσουκαλά είχε έλθει και στο παρελθόν στο προσκήνιο, με αφορμή καταγγελίες της για δόκιμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Έκανε διαλέξεις για τον ρατσισμό, τη ξενοφοβία και τη μετανάστευση, σε έναν κύκλο – υποχρεωτικών – σεμιναρίων που είχαν αποφασισθεί το 2013 από τον τότε διοικητή της Σχολής Αξιωματικών της Αστυνομίας, στην Αμυγδαλέζα. Ήταν ήδη γνωστή και ως σύμβουλος του Χρήστου Παπουτσή, υπουργού Προστασίας του Πολίτη, το διάστημα 2010-2012.
Στο τέλος της πρώτης διάλεξής της στους τριτοετείς, κάποιοι δεν δέχονταν ότι «ο έλληνας είναι ίσος με τον οποιονδήποτε αλλοδαπό». Η στιχομυθία αναφέρεται μάλιστα σε παλαιότερη συνέντευξή της:
«Η απάντηση της ήταν ψύχραιμη:
-«Η διάκριση της ανθρωπότητας σε ανώτερες και κατώτερες φυλές οδήγησε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Άουσβιτς και αυτό προσιδιάζει σε φασιστικά καθεστώτα».
-«Μα, είμαστε φασίστες και είμαστε περήφανοι που είμαστε φασίστες, υπάρχει κανένα πρόβλημα;».
– «Δεν έχω πρόβλημα, με την έννοια πως δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικές πεποιθήσεις του εκάστοτε φοιτητή όπως και δεν με ενδιαφέρει η προσωπική του ζωή, το μόνο που με ενδιαφέρει ως πολίτη είναι να ξέρω πως κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο αστυνομικός εφαρμόζει το νόμο απρόσωπα και ουδέτερα ώστε να εξασφαλίζεται η αρχή της ισονομίας σε μια ιδεατά ευνομούμενη πολιτεία», του είπε η ίδια».
Το συμβάν δεν ανέκοψε την πορεία της. Το 2016 ανέλαβε σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, αλλά και αντιπρόεδρος στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας ΚΕΜΕΑ, του ίδιου υπουργείου.
Δίνει συστηματικά διαλέξεις στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. ενώ συχνά πυκνά εμφανίζεται στο Εφετείο, για να παρακολουθήσει τη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου, με την ανακοίνωση συμπαράστασης που έβγαλε στο όνομα της, κοινοποιεί ότι η Τσουκαλά ανήκει στο διδακτικό προσωπικό των μαθημάτων που διοργανώνει, σε συνεργασία με το Πάντειο και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», σε πρόγραμμα Δια βίου Μάθησης. Η Τσουκαλά επρόκειτο να πάει ως εκεί για να διδάξει, στις 18 Νοεμβρίου.
Αντ’ αυτού, χαροπαλεύει. Και μοιάζει η περίπτωσή της να φέρει κοινά χαρακτηριστικά με πολλές άλλες, αναίτιας, χυδαίας βίας. Όπως αυτή της επίθεσης με μολότοφ σε λαϊκή αγορά επί της οδού Καλλιδρομίου, που κατάφερε εγκαύματα σε τρεις ανθρώπους. Ακόμη και της επίθεσης στη Marfin, που έγινε μονοπάτι χωρίς επιστροφή για τα θύματα.
Οποιος κι αν ήταν ο λόγος που η Τσουκαλά βρέθηκε στο λάθος σημείο, τη λάθος ώρα, πρόκειται για την «εξάλειψη του ανθρώπου» που μας πονά. Κι αυτό φτάνει, για την ώρα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News