H Corriere della Sera για την μάχη απέναντι στον πόνο / To Buzzfeed για τα άγρυπνα μάτια πάνω στον συγγραφέα του «1984» / Το Bloomberg για την οικονομία των Γκούπτα / Και η British Medical Journal Open…
  • Corriere della Sera

    Μπατακλάν/ Χάπια, τατουάζ και καταδύσεις «αντίδοτα» στον τρόμο

    Στο θέατρο Μπατακλάν η φρίκη δεν είχε τέλος: στις 21:42 ένας από τους τρεις τρομοκράτες έστειλε στο Βέλγιο το μήνυμα «είμαστε εδώ, ξεκινάμε» και η τελική επίθεση των ειδικών δυνάμεων έληξε στις 00:23. Σε αυτές τις δύο ώρες και 40 λεπτά, ενενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν όμηροι.

    Δυο χρόνια από τότε, οι επιζώντες προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεπεράσουν εκείνες τις στιγμές, γράφει η Corriere della Sera. Κάποιοι με το χάπι του καναδού ψυχολόγου Αλαίν Μπρινέ, ο οποίος χορηγεί β-αναστολέα προπανολόλη, για να μετριάσει τον πόνο που σχετίζεται με τη μνήμη. Αλλοι, 36 τον αριθμό, πρόκειται σε μια εβδομάδα να πετάξουν στη Γουαδελούπη για να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές σχετικά με τα οφέλη της κατάδυσης στη διαχείριση του μετατραυματικού στρες. Και είναι και εκείνοι που αποφάσισαν να πολεμήσουν τον εφιάλτη κάνοντας τατουάζ είτε κρύβοντας τα σημάδια των πληγών είτε μεταφέροντας στο δέρμα, στην επιφάνεια δηλαδή, τον βαθύ πόνο.

    Η Λουντμίλα Προφίτ, για παράδειγμα, 24 ετών σήμερα, λέει: «Ηταν Παρασκευή και 13, ήμασταν με 13 φίλους κάτω από τη σκηνή και βγήκαμε ζωντανοί». Η Λουντμίλα έχει ένα «13» στη μέση ενός τριφυλλιού  πίσω από το αυτί της και τη λέξη «fuck» αφιερωμένη στους τρομοκράτες. «Ξαναβρήκα το σώμα μου και μετέτρεψα τη φρίκη σε ομορφιά», λέει η Λαουρά Λεβέκ. «Ήμουν βυθισμένη στο αίμα, καλυμμένη με τη σάρκα των θυμάτων». Επέλεξε να κάνει τατουάζ ένα τεράστιο κοράκι στον ώμο της, ένα φίδι που δαγκώνει την ουρά του «για τον κύκλο της ζωής και του θανάτου» και λουλούδια «που γεννιούνται σε πεδία μάχης».

    Η Στεφανί Ζαρέβ, 44 ετών, έχει ένα φοίνικα εκεί όπου τραυματίστηκε από ένα θραύσμα, ενώ η Ναομί Μπεσέ, 19 ετών, έχει ένα τατουάζ στο εσωτερικό του βραχίονα την ημερομηνία 13/11/15 και τις λέξεις «Peace, Love, Death Metal» – είναι ο τίτλος ενός άλμπουμ του συγκροτήματος που έπαιζε εκείνο το βράδυ, των Eagles of Death Metal. Και είναι και η Φαννή Προβίλ, η οποία σώθηκε, αλλά στο Μπατακλάν έχασε τον σύντροφό της Ολιβιέ. Στην πλάτη της είναι γραμμένη η φράση «Sometimes you need to let things go». «Μερικές φορές πρέπει να αφήνεις τα πράγματα να προχωρούν».

    Πώς αλλιώς;

    Φωτό: 14/11/2015. Για κάποιους είναι σαν να μην έχει περάσει μια μέρα. Πηγή:  Shutterstock
  • Buzzfeed

    Παράδοξα/ Ενας Μεγάλος Αδελφός για τον Οργουελ

    Παραιτήθηκε το 1943 δηλώνοντας ότι δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την σπατάλη χρόνου και χρήματος σε μια δραστηριότητα που τελικά δεν είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αλλά το BBC ήθελε να θυμηθεί τα χρόνια που ο Τζορτζ Όργουελ πέρασε στα γραφεία του. Το άγαλμα του συγγραφέα –μας πληροφορεί το Buzzfeed– είναι το μόνο που κοσμεί την πλατεία μπροστά από την κύρια είσοδο του ΒΒC, του βρετανικού κολοσσού της ενημέρωσης. Το έργο ωστόσο έδωσε την ευκαιρία για μια ακόμη επιβεβαίωση των φόβων του Οργουελ: δύο κάμερες κλειστού κυκλώματος το παρακολουθούν συνεχώς μέρα και νύχτα.

    Ο λόγος είναι η ασφάλεια. Το άγαλμα δεν είναι απλώς ένα έργο τέχνης. Ο Οργουελ ήταν ένας προφήτης της εποχής μας, ένας συγγραφέας που πριν από μισό αιώνα φανταζόταν την έλευση πλαστών ειδήσεων, των fake news. Ο φόβος λοιπόν είναι ότι κινδυνεύει να γίνει στόχος βανδαλισμού. Μπροστά πάντως σε αυτές τις κάμερες, είναι αδύνατο να μην σκεφτεί κανείς τον Μεγάλο Αδελφό του Οργουελ, με το πάντα άγρυπνο μάτι του ακόμα και όταν δεν το χρειάζεται κανείς.

    Φωτό: Τζορτζ Οργουελ σε παρακολουθούν.  Πηγή: BBC
  • Bloomberg

    Οικονομία/ Τα τρία αδέλφια που αγόρασαν μια χώρα

    Σε ποιον ανήκει η μεγαλύτερη οικονομία της μαύρης ηπείρου; Σε τρία αδέλφια που αγόρασαν μια ολόκληρη χώρα, τη Νότια Αφρική, απαντά το Bloomberg.  Αυτοί είναι οι Γκούπτα, των οποίων η σάγκα ξεκινά από την Ινδία και φτάνει ως τη Νότια Αφρική σε μια περίοδο που απλώνεται από το Απαρτχάιντ έως το κράτος-ουράνιο τόξο του Νέλσον Μαντέλα και το κράτος-οπερέτα του Τζέικομπ Ζούμα.

    Ο Αϊάι, ο Ατούλ και ο Ραγές Γκούπτα διοικούν μια αυτοκρατορία που δραστηριοποιείται στους τομείς των μεταλλευμάτων, των κατασκευών, της πληροφορικής, των μέσων ενημέρωσης. Ο πρώτος που έφτασε στη Νότια Αφρική, έπειτα από προτροπή του έμπορου πατέρα του, ήταν ο Ατούλ. Ξεκίνησε πουλώντας παπούτσια, κάποια στιγμή άρχισε να πουλάει υπολογιστές και από τότε δεν σταμάτησε να γίνεται πιο πλούσιος και πιο ισχυρός.

    Για τον ίδιο και τα αδέλφια του, η Νότια Αφρική ήταν ένα είδος Ελντοράντο που δεν άφησαν να πάει ανεκμετάλλευτο. Το όνομα της οικογένειας ακούστηκε ευρέως για πρώτη φορά πάντως τον περασμένο χρόνο, όταν και έσκασαν μια σειρά από σκάνδαλα για τις σχέσεις των αδελφών με τον πρόεδρο Ζούμα.

    Ο ίδιος ο Ζούμα δεν έπαψε ποτέ να υπερασπίζεται ανοικτά την φιλία του με τους αδελφούς Γκούπτα, στις επιχειρήσεις των οποίων εξάλλου εργάζονται διάφοροι συγγενείς του, μεταξύ των οποίων η τρίτη του σύζυγος και ένας από τους γιους του. Και οι Γκούπτα; Αυτοί πάλι λένε ότι ποτέ δεν παρενέβησαν ποτέ στα πολιτικά πράγματα της Νότιας Αφρικής.

    Ναι, οπωσδήποτε.

    Φωτό: Οι σχέσεις των Γκούπτα με τον Ζούμα υπήρξαν και αντικείμενο διαδηλώσεων, όπως αυτή της φωτογραφίας από τον περασμένο Απρίλιο. Πηγή: EPA/KIM LUDBROOK
  • British Medical Journal Open

    Ερευνα/ Πόσο καθόμαστε στον γιατρό;

    Λιγότερο από ένα λεπτό – για την ακρίβεια 48 δευτερόλεπτα: Αυτός είναι ο μέσος όρος της ιατρικής επίσκεψης στο Μπαγκλαντές, που στην πραγματικότητα είναι ακόμη λιγότερος εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι σε αυτόν τον χρόνο έχουν συνυπολογιστεί η είσοδος και η έξοδος από το ιατρείο. Στον αντίποδα, οι Σουηδοί περνούν 22,5 λεπτά κατά μέσο όρο στον γιατρό.

    Τους υπολογισμούς αυτούς έκανε η επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal Open που κατάρτισε και τη σχετική λίστα. Συνολικά μελετήθηκαν 67 χώρες (σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα) και 28 εκατομμύρια επισκέψεις ασθενών. Και τι προέκυψε; Οτι σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός (18 χώρες) μπαίνει και βγαίνει σε πέντε λεπτά. Οτι σε άλλες 25 χώρες η επίσκεψη διαρκεί από τρία έως πέντε λεπτά. Κι ότι στον πάτο της κατάταξης μπορεί να βρει κανείς μαζί με το Μπαγκλαντές την Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν όπου οι γιατροί μπορεί να κάνουν ακόμη και 90 επισκέψεις την ημέρα.

    Μαζί με τη Σουηδία, στην κορυφή φιγουράρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βουλγαρία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Ρωσία. Ακολουθούν η Γαλλία, η Ελβετία, ο Καναδάς και η Πορτογαλία – όλοι τους με περισσότερα από δεκαπέντε λεπτά. Στο γκρουπ αυτό θα ανήκε ενδεχομένως και η Αυστραλία. Αλλά μετά τα πρώτα δεκαπέντε λεπτά εκεί υπάρχει ξεχωριστή χρέωση- κάτι που κάνει πολλούς να σταματούν την εξέταση πρόωρα.

    Φωτό: Είναι και κάποιοι που πρέπει να τους τραβήξεις απ’ τα πόδια για να φύγουν. Πηγή: Shutterstock



text
  • Σήμερα στην Ουκρανία δεν χρειάζεται να πάνε στις εκκλησίες. Ο Επιτάφιος είναι παντού


    22 Απριλίου 2022, 06:34