Ας ξεκινήσουμε με δύο διαπιστώσεις.
Πρώτον, στις εκλογές αποφασίζουν οι πολίτες. Οχι οι δημοσκόποι και οι μετρητές τηλεθέασης. Ετσι, όσοι έσπευσαν να βγάλουν πρόωρα συμπεράσματα από τις μετρήσεις των ντιμπέιτ των υποψηφίων για την αρχηγία της Κεντροαριστεράς το βράδυ της Κυριακής θα κατάπιαν τη γλώσσα τους. Το ίδιο και όσοι έσπευσαν να απαξιώσουν συνολικά το εγχείρημα όλο αυτό το διάστημα.
Δεύτερον, η συμμετοχή στην ψηφοφορία της Κυριακής ξεπέρασε κάθε προσδοκία, όποιο κριτήριο κι αν χρησιμοποιήσουμε. Ας μην κρυβόμαστε. Οι γνώστες του χώρου θεωρούσαν ότι ρεαλιστικός στόχος ήταν ένας αριθμός ψηφοφόρων μεταξύ 100 και (κατ΄ανώτατο όριο) 150 χιλιάδων. Ας το δούμε με μια αντιπαραβολή. Στις εκλογές για την αρχηγία της ΝΔ, τον Δεκέμβριο του 2015, είχαν ψηφίσει 400 χιλιάδες πολίτες. Δυο μήνες πριν, στις εθνικές εκλογές, η ΝΔ είχε πάρει ενάμισι εκατομμύριο ψήφους. Αναλογία (σχεδόν) ένα προς τέσσερα. Στις ίδιες εκλογές ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είχαν πάρει αθροιστικά περίπου 560 χιλιάδες. Σήμερα η αναλογία ένα προς τέσσερα ξεπεράστηκε κατά πολύ Και μάλιστα σε ουδέτερη (μη εκλογική) περίοδο και με την απογοήτευση να κυριαρχεί (στάσιμα τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, έπεφτε το Ποτάμι).
Και τώρα μερικά συμπεράσματα για το αύριο:
1. Το Κέντρο και η Κεντροαριστερά ετοιμάζεται να ενωθεί, να ανασυγκροτηθεί και να ανακάμψει. Οι πολίτες που ψήφισαν χτες αυτόν το δρόμο έδειξαν. Κανέναν άλλον. Προσοχή, λέμε ότι ετοιμάζεται. Τίποτα δεν επετεύχθη ακόμα.
2. Η ανάκαμψη περνάει μέσα από την αυτονομία του χώρου. Το Κέντρο και η Κεντροαριστερά δεν (μπορεί να) είναι ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ. Οσοι ζητούν να δηλώσει από τώρα «με ποιον θα πάει», ας πάνε αυτοί στα άλλα δύο κόμματα. Για την επόμενη κυβέρνηση θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός, όταν έρθει η ώρα. Δεν είναι αυτοσκοπός η συμμετοχή στην (κάθε) κυβέρνηση, αλλά η χώρα δεν πρέπει να μείνει ακυβέρνητη.
3. Για να έχει μέλλον ο χώρος αυτός, πρέπει να προσελκύσει τις νεότερες ηλικίες. Δεν αρκούν οι πενηντάρηδες, οι εξηντάρηδες και τα τιμημένα γηρατειά, που ψήφισαν(η μεγάλη πλειοψηφία) και αυτή τη φορά.
4. Η (ο) αρχηγός δεν θα έχει εύκολο έργο. Οι συνυποψήφιοι έχουν υποχρέωση να συνδράμουν. Μέχρι τις επόμενες εκλογές πρέπει να έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη, πλουραλιστική, αλλά ενιαία παράταξη. Αυτή είναι η εντολή του εκλογικού σώματος.
5. Σχεδόν τρία χρόνια μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η μάχη για το Κέντρο και την Κεντροαριστερά ξαναρχίζει. Η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δεδομένη. Ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ δεν αισθάνονται τόσο καλά από το βράδυ της Κυριακής.
6. Οι προσδοκίες της ΝΔ ότι θα κυριαρχούσε εκείνη εύκολα στον κεντρώο χώρο δεν είναι ρεαλιστικές.
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου είναι φυσιολογικό. Ηταν πολύ δύσκολο μέσα στους δύο πρώτους να βρεθεί υποψήφιος που δεν έχει αναφορά στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το κυρίαρχο κόμμα του χώρου. Δεν επαληθεύτηκαν οι εκτιμήσεις ότι, αν η συμμετοχή ήταν μεγάλη, θα ευνοούνταν υποψήφιοι όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Καμίνης. Η νίκη της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη επιβεβαιώνει την κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στον χώρο.
Ετσι έκριναν οι ψηφοφόροι. Αυτοί αποφασίζουν στην πραγματική κάλπη. Η «κάλπη» των κοινωνικών δικτύων είναι παραπλανητική και απογοητεύει όσους της δίνουν μεγαλύτερη σημασία από όση έχει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News