Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθούν αποχαρακτηρισμένα απόρρητα έγγραφα που αφορούν τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι το 1963, ανακοίνωσε -με κάθε όμως επιφύλαξη για την παράταση του απορρήτου, όπως έσπευσε να σημειώσει- ο Ντόναλντ Τραμπ.
Είναι μια ενδιαφέρουσα ρελανς, μια αλλαγή των θεμάτων στη δημόσια συζήτηση για ένα έγκλημα που στοιχειώνει την αμερικανική συλλογική μνήμη εδώ και πάνω από μισό αιώνα.
Subject to the receipt of further information, I will be allowing, as President, the long blocked and classified JFK FILES to be opened.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 21, 2017
Μόνο που η ανακοίνωση του Τραμπ ξεχνούσε μια μικρή λεπτομέρεια, ότι η δημοσιοποίηση ούτως ή άλλως θα γίνει σε λίγες ημέρες λόγω της παρέλευσης της περιόδου κατά την οποία τα έγγραφα μένουν απόρρητα.
Για τα έγγραφα της δολοφονίας, γράφει η Washington Post, υπάρχει ειδικός νόμος του 1992, ο οποίος είχε αφορμή (ή πάντως μία από τις αφορμές) την ταινία του Ολιβερ Στόουν «JFK» η οποία άνοιξε στη χώρα μια μεγάλη συζήτηση για τη δολοφονία, αλλά και γιατί «φλέρταρε» σεναριακά με συνωμοσιολογικές θεωρίες.
Ο νόμος όριζε 25ετη περίοδο κατά την οποία τα έγγραφα θα έμεναν απόρρητα, η οποία τελειώνει φέτος, στις 26 Οκτωβρίου. Μόνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δικαίωμα να την παρατείνει.
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, αν κρίνουμε από άλλες πληροφορίες, ανησυχούν ότι ορισμένα από τα έγγραφα που συγκεντρώθηκαν τη δεκαετία του 1990 θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες για πρόσφατες επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών. Υπάρχει έτσι ο κίνδυνος η προεδρική εντολή να αποδειχτεί δίκοπο μαχαίρι για τρέχοντα ευαίσθητα ζητήματα.
Μικρότερη ανησυχία και περισσότερη αγωνία έχουν πολιτικοί επιστήμονες και ιστορικοί που εξηγούν ότι «το αμερικανικό κοινό αξίζει να γνωρίζει τα γεγονότα ή τουλάχιστον αξίζει να γνωρίζει τι του έχει κρατήσει κρυφό η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια».
Κάθε τι που αφορά τη δολοφονία του Κένεντι είναι (δημοσιογραφικό και όχι μόνο) υλικό ικανό να κεντρίσει το ενδιαφέρον, ακόμα και αν τελικά αποδειχτεί μικρής σημασίας.
Πέρυσι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ επικαλέστηκε -αστεία; σοβαρά; ποιος μπορεί να είναι σίγουρος;- μια θεωρία συνωμοσίας για τη δολοφονία Κένεντι προκείμενου να επιτεθεί στον αντίπαλό του Τεντ Κρουζ,. Υπονόησε ότι ο πατέρας του Κρουζ συνδεόταν με τον Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, τον άνθρωπο που δολοφόνησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ (για όσους πιστεύουν την επίσημη εκδοχή των γεγονότων).
«Δεν γνωρίζω τον πατέρα του. Τον συνάντησα μία φορά. Νομίζω ότι είναι ένας υπέροχος τύπος. Το μόνο που έκανα είναι να επισημάνω το γεγονός ότι στο εξώφυλλο του National Enquirer υπήρχε μία φωτογραφία του με τον τρελό Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ να παίρνουν πρωινό», είχε πει, όταν πλέον η υποψηφιότητα του Κρουζ ήταν ελάχιστα απειλητική για τη δική του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News