Μια παλαιότερη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία: «(Εύχομαι) να μην μας βρει αυτό το κακό και εκλεγεί πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ», θύμισε στον Αλέξη Τσίπρα ο αμερικανός δημοσιογράφος Τζέι Ντι Ρόμπερτς κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης του Πρωθυπουργού και του πλανητάρχη στην Ουάσινγκτον. Η έκπληξή μας για την «βιτριολική» και «ερώτηση-παγίδα» όπως τη χαρακτηρίσαμε, αλλά και για την τόλμη του Ρόμπερτς να «στριμώξει τον κ. Τσίπρα», είναι ενδεικτική του πώς αντιλαμβανόμαστε (και σε μεγάλο βαθμό του πώς ασκούμε) τη δημοσιογραφία: ως μια άτολμη και στείρα καταγραφή και παράθεση γεγονότων. Ως μια αυτολογοκρινόμενη φωνή που αντί να ελέγχει την εξουσία τη χαϊδεύει, ή και την εξυπηρετεί.
Μας εντυπωσίασε (να υποθέσω πως ορισμένους τους ενόχλησε κιόλας;) τόσο πολύ ο Τζον Ρόμπερτς που τόλμησε να γίνει… αδιάκριτος, ώστε τον κάναμε είδηση: μέχρι και την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση που του είχε κάνει η ελληνοαμερικανίδα πολιτική αναλύτρια Αντριάννα Κωνσταντίνα Ταντάρος θυμηθήκαμε! Ετερον εκάτερον. Εν προκειμένω το θέμα δεν είναι πως συμπεριφέρθηκε ο Ρόμπερτς στην Ταντάρος, αλλά πώς συμπεριφέρθηκε σε έναν πολιτικό ο οποίος, όπως όλοι οι ομόλογοί του κρίνεται κάθε λεπτό από τις πράξεις του, τις αποφάσεις του, αλλά και τις δηλώσεις του.
Ο αμερικανός δημοσιογράφος δεν έκανε κάτι σπουδαίο, έκανε αυτό που έπρεπε, τη δουλειά του: Εφτασε στη συνέντευξη Τύπου διαβασμένος, ενημερωμένος και αποφασισμένος να μην διευκολύνει αλλά να δυσκολέψει τους δύο πολιτικούς άνδρες· εκτός από τον Τσίπρα ούτε ο Τραμπ θα πρέπει να ένιωσε άνετα ακούγοντας δημοσίως πώς ο έλληνας πρωθυπουργός αντιμετώπιζε την προοπτική της εκλογής του στην προεδρεία των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τα έχει βρει και άλλες φορές σκούρα, αντιδρώντας ακόμα και με σπασμωδικό τρόπο: Πριν από μερικούς μήνες απαγόρευσε στον δημοσιογράφο Τζιμ Ακόστα του CNN να του απευθύνει ερωτήσεις. Δύο χρόνια πριν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δεν ήξερε τι να γίνει όταν η δημοσιογράφος του CNN Χάλα Γκοράνι με τις τουρκικές παραβάσεις στο Αιγαίο του ζήτησε να κρίνει τη στάση της Τουρκίας αλλά και του ΝΑΤΟ. Ο Ταγίπ Ερντογάν πάλι, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο «γιατί υποστηρίζετε τον ISIS», έβαλε τους περίφημους σωματοφύλακές του να τον απομακρύνουν.
Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Αλέξη Τσίπρα να έρθει σε δύσκολη θέση για κάτι που ο ίδιος είχε πει. Αντέδρασε απαντώντας: «Διαπίστωσα, από τη συνάντηση με τον πρόεδρο, ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική, ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό. Είχαμε μια εξαιρετικά γόνιμη συνάντηση, δεν αισθάνθηκα ούτε στιγμή να απειλούμαι». Οσο και αν δεν αισθάνθηκε να απειλείται από τον Τραμπ, η αμηχανία του μπροστά στην… απειλητική ερώτηση του Ρόμπερτς ήταν εμφανής και εύλογη. Όμως, όπως είχε πει ο βρετανός πολιτικός Ινοχ Πάουελ «οι πολιτικοί που τους ενοχλούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι σαν τους ναυτικούς που τους πειράζει η θάλασσα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News