377
Πανοραμική άποψη της αίθουσας της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. Αριστερά διακρίνονται ευρωβουλευτές με κιτρινοκόκκινες καταλανικές σημαίες | REUTERS/Reuters TV

Ενταση στην Ευρωβουλή στη συζήτηση για την Καταλονία

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2017, 17:32
Πανοραμική άποψη της αίθουσας της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. Αριστερά διακρίνονται ευρωβουλευτές με κιτρινοκόκκινες καταλανικές σημαίες
|REUTERS/Reuters TV

Ενταση στην Ευρωβουλή στη συζήτηση για την Καταλονία

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2017, 17:32

Δεν ήταν μια εύκολη ημέρα για την Ευρωβουλή. Η έκτακτη συνεδρίαση στο Στρασβούργο έγινε για να συζητηθούν τα γεγονότα στην Καταλονία, το παράνομο δημοψήφισμα και η εκτεταμένη αστυνομική βία κατά των ψηφοφόρων.

Η συζήτηση ήταν φορτισμένη. Κάποιοι ευρωβουλευτές ύψωσαν την καταλανική σημαία σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους Καταλανούς που την Κυριακή ψήφισαν -όχι πάντως μαζικά- υπέρ της ανεξαρτησίας της αυτόνομης επαρχίας τους από την Ισπανία. Κάποιοι άλλοι καυτηρίασαν την αστυνομική βία. Είχε ενδιαφέρον για παράδειγμα, η τοποθέτηση της πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ που κάλεσε τις δύο πλευρές σε διάλογο και είπε ότι «η βία δεν έχει θέση στην Ισπανία και στην Ευρώπη που ιδρύθηκαν με βάση το Κράτος Δικαίου»· μια σαφής μομφή για την τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Οπως αναμενόταν πιο ηχηρή ήταν η παρέμβαση της ευρωομάδας της Αριστεράς (μεταξύ των ευρωβουλευτών και ο Δημήτρης Παπαδημούλης και η Κωνσταντίνα Κούνεβα του ΣΥΡΙΖΑ) που ζήτησαν να σταματήσει η βία και συνθηματολόγησαν υπέρ του δικαιώματος των πολιτών να ψηφίζουν.

Από την άλλη με το μέρος της Μαδρίτης τάχθηκε εκ νέου την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω τους αντιπροέδρου της Φρανς Τίμερμανς. Ο ολλανδός πολιτικός αποδέχτηκε ως αναγκαία την επέμβαση της ισπανικής αστυνομίας στο επιχειρούμενο από τη Βαρκελώνη δημοψήφισμα για ανεξαρτησία. Χαρακτήρισε δε το καταλανικό ζήτημα ως εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

«Κανείς από εμάς δεν θέλει να βλέπει βία στις κοινωνίες μας. Εντούτοις, είναι φυσικά καθήκον κάθε κυβέρνησης να τηρεί το κράτος δικαίου, και αυτό κάποιες φορές σημαίνει χρήση βίας ανάλογη των καταστάσεων», τόνισε ο Τίμερμανς, ο οποίος μάλιστα σχολίασε με νόημα ότι «μια άποψη δεν ισχύει περισσότερο επειδή εκφράζεται πιο δυνατά από μια άλλη άποψη».

2017-10-04T131743Z_82382820_RC19F4961290_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS-CATALONIA-EU
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς στην ομιλία του για το καταλανικό ζήτημα (REUTERS/Reuters TV)

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τίμερμανς απηύθυνε κάλεσμα για διάλογο μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης. «Η ισπανική κυβέρνηση και η Καταλονία πρέπει να συζητήσουν, ακόμα και αν είναι κοινή αντίληψη ότι η επαρχία αγνόησε τον ισπανικό νόμο με το δημοψήφισμα» διεμήνυσε.

Η τοποθέτηση του Τίμερμανς ακολούθησε ανάλογη τοποθέτηση που είχε κάνει την περασμένη Δευτέρα η Κομισιόν, όταν επεσήμανε ότι το καταλανικό δημοψήφισμα που διεξήχθη ήταν παράνομο, δεδομένου ότι είναι αντισυνταγματικό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα ξεκαθάρισε ότι και σε ενδεχόμενο που το δημοψήφισμα ήταν νόμιμο, η Καταλονία θα βρισκόταν αυτομάτως εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...