H κυβέρνηση αισιοδοξεί. Δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς. Αν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν αποφασίσει και σήμερα, Τρίτη, επί του ζητήματος ανακήρυξης μέρους της έκτασης του Ελληνικού σε αρχαιολογικό χώρο -και ενώ έχουν προηγηθεί τρεις αναβολές- η εμβληματική αυτή επένδυση κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Και μαζί της η αξιολόγηση, καθώς η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας, η πορεία της χώρας προς τις αγορές και μακριά από τα μνημόνια κ.ο.κ. Επομένως οι κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι στη συνεδρίαση του ΚΑΣ θα βρεθεί λύση για την προώθηση της επένδυσης.
Σύμφωνα με την κυβερνητική γραμμή ενημέρωσης, πολλά διευθετήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Τη χαρακτηρίζουν τη συνεδρίαση «άκρως εποικοδομητική» καθώς παρουσιάστηκαν στον Αλέξη Τσίπρα όλα τα δεδομένα που αφορούν την υπόθεση και έχουν να κάνουν με τις περιοχές που παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τις νομικές διαστάσεις ενδεχόμενης παράκαμψης του αρχαιολογικού νόμου, τα σενάρια προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθεί ο επενδυτής βάσει της σύμβασης.
Το Μαξίμου, όπως αναφέρεται, επιδιώκει να δοθεί ένα σήμα θετικό για την προώθηση της επένδυσης ωστόσο με σεβασμό της έννομης τάξης. Θα επιχειρήσει με λίγα λόγια να πατήσει σε δύο βάρκες. Και να μην πέσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες με βάση χάρτες που έχουν κατατεθεί και «πατούν» σε επιφανειακή έρευνα και αξιολόγηση ιστορικών πηγών, το αρχαιολογικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία της έκτασης, ως επί το πλείστον κοντά στην παλιά στρατιωτική αεροπορική βάση. Ετσι, εφόσον υπάρξει μερική κήρυξη εκτάσεων σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος εκτιμάται ότι μπορεί να βρεθεί διέξοδος στο αδιέξοδο.
Η απόφαση του ΚΑΣ θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και την οριστική απόφαση την παίρνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο, όπως εξηγούν αναλυτές, «μια υπουργική απόφαση με αρνητική εισήγηση του ΚΑΣ θα είναι εκ των προτέρων αποδυναμωμένη».
Εφόσον το ΚΑΣ κηρύξει ως αρχαιολογικό χώρο την έκταση, μια λύση είναι να νομοθετηθεί η σύντμηση των προθεσμιών για τις αδειοδοτήσεις που προβλέπονται. Υπενθυμίζεται πως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει επισημάνει ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν έχει περιορισμούς δόμησης. Κατά συνέπεια, δεν εμποδίζεται η εκτέλεση του έργου. Ωστόσο συνεπάγεται αυστηρή παρακολούθηση των εργασιών και όταν προκύπτουν αρχαιολογικά ευρήματα θα αναλαμβάνει η αρχαιολογική υπηρεσία.
Πάντως σήμερα αναμένεται ότι το ΚΑΣ θα εξετάσει:
α) την ενδεχόμενη κήρυξη-οριοθέτηση ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης.
β) το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και
γ) τη Στρατηγική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά».
Από σήμερα μέχρι την έναρξη των εργασιών στο χώρο και την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ που προβλέπεται, μένει ακόμη αρκετός χρόνος, μολονότι ο Στέργιος Πιτσιόρλας επαναλαμβάνει ότι το 2018 θα δούμε μπουλντόζες στο Ελληνικό.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πολλά ζητήματα:
– τα περί δασικών εκτάσεων (παρά την έγκριση της ένστασης κατά της απόφασης του δασαρχείου Πειραιά υπάρχουν κι άλλες προσφυγές),
– η μεταφορά εγκαταστάσεων και φορέων,
– ο διαγωνισμός για το καζίνο,
– η έγκριση από το ΣτΕ της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ).
Σημειώνεται δε ότι απαιτείται σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (με την ΣΜΠΕ και το ΣΟΑ) που θα πρέπει να περάσει από έλεγχο νομιμότητας από το ΣτΕ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News