Μιλώντας σε αξιωματικούς υποσχέθηκε ότι αυτή τη φορά «οι Λόρενς της Αραβίας δεν θα κερδίσουν». Επειτα, υποδεχόμενος στην Αγκυρα τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν πιο διπλωματικός αλλά εξίσου ξεκάθαρος: το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ δεν έχει καμία ισχύ, τουλάχιστον όσον αφορά την Τουρκία.
Είναι προφανές πως ο «σουλτάνος» διακρίνει στο δημοψήφισμα των Κούρδων στο Αρμπίλ και στο (πλούσιο σε πετρέλαια) Κιρκούκ ένα παράθυρο για ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους και μια σοβαρότατη απειλή για την Τουρκία που έχει μεγάλους κουρδικούς πληθυσμούς στα εδάφη της στα ανατολικά.
Οι Κούρδοι του Ιράκ ψήφισαν τη Δευτέρα, με συντριπτικά ποσοστά υπέρ της ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν, με τη θετική ψήφο να αγγίζει το 92%. Η συμμετοχή άγγιξε το 72%.
Σε σύντομη ανακοίνωσή του έπειτα από τις συνομιλίες του με τον Πούτιν, ο Ερντογάν σημείωσε ότι αυτό το δημοψήφισμα δεν έχει καμία νομιμότητα.
Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν πως η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ της Συρίας θα πρέπει να προστατευθεί.
Παράλληλα, τόνισε πως θα πρέπει η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) στο βόρειο Ιράκ να αποτραπεί από το να κάνει «μεγαλύτερα λάθη».
Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία.
Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί διευκρίνισε ότι το αποτέλεσμα δεν οδηγεί σε άμεση ανακήρυξη ανεξαρτησίας, αλλά θα αποτελέσει εφαλτήριο διαπραγματεύσεων με τη Βαγδάτη.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι, ο οποίος έχει διακηρύξει ότι θεωρεί το δημοψήφισμα παράνομο, μιλώντας στο ιρακινό κοινοβούλιο την Τετάρτη, αρνήθηκε κάθε χρήση του αποτελέσματος ως βάση διαπραγμάτευσης.
Κατά τα άλλα Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και εργάζονται για να καταστήσουν λειτουργικές τις «ζώνες αποκλιμάκωσης» στην επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσαν σήμερα οι ηγέτες των δύο χωρών.
«Αποφασίσαμε να εντείνουμε τις προσπάθειές για να καταστήσουμε λειτουργική την ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ρώσο ομόλογό του. Από την πλευρά του, ο Πούτιν τόνισε ότι οι «αναγκαίες προϋποθέσεις» για τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου πολέμου έχουν εκπληρωθεί, σημειώνοντας ότι Αγκυρα και Μόσχα «εμβαθύνουν τη συνεργασία τους» πάνω σε αυτή τη λογική.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News