Ο Μασούντ Μπαρζανί, πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, επιβεβαίωσε ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής θα διεξαχθεί κανονικά τη Δευτέρα και έπειτα θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Βαγδάτη.
Οι Ιρακινοί Κούρδοι είναι έτοιμοι «να πληρώσουν κάθε τίμημα για την ελευθερία τους», είπε ο κ. Μπαρζανί ενώπιον ενός μεγάλου πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε ποδοσφαιρικό γήπεδο της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιοχής, αντικρούοντας τη διεθνή πίεση για ακύρωση του δημοψηφίσματος.
Την Πέμπτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την «ανησυχία του για τις δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες του σχεδίου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί με μονομερή τρόπο ένα δημοψήφισμα την επόμενη εβδομάδα».
«Πλέον το δημοψήφισμα δεν βρίσκεται στα χέρια μου, ούτε στα (πολιτικά) κόμματα, βρίσκεται στα χέρια σας», τόνισε ο κ. Μπαρζάνι. «Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε ένα σοβαρό διάλογο […] με τη Βαγδάτη, αλλά μετά τις 25 Σεπτεμβρίου, επειδή τώρα είναι πολύ αργά», προσέθεσε.
Σύμφωνα πάντως με τις κουρδικές Αρχές, τυχόν νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα δεν θα σημάνει ακαριαία την ανακοίνωση της ανεξαρτησίας, αλλά θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης προς την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης στις διενέξεις των δύο πλευρών σχετικά με το πετρέλαιο και άλλα οικονομικά ζητήματα.
Η Βαγδάτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν επίσης ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος, ζητώντας τουλάχιστον να μην είναι δεσμευτικό.
«Το δημοψήφισμα του Ιρακινού Κουρδιστάν απειλεί την εθνική μας ασφάλεια»
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (MGK) ζήτησε από τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν να ακυρώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, κρίνοντας το «παράνομο και απαράδεκτο», διαμηνύοντας παράλληλα ότι «αν το δημοψήφισμα διεξαχθεί, η Τουρκία θα υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο».
Με ανακοίνωση που εξέδωσε το MGK, έπειτα από συνεδρίασή του την Παρασκευή υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν να «ακυρώσει την απόφασή του αυτή όσο είναι ακόμη καιρός» για τη διεξαγωγή αυτού του «παράνομου και απαράδεκτου» δημοψηφίσματος.
Οπως υπογραμμίζεται, το δημοψήφισμα αποτελεί «ένα σοβαρό λάθος» και μια πρωτοβουλία «που απειλεί ευθέως την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».
Παράλληλα, ο Μπρετ Μακ Γκερκ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον συνασπισμό που μάχεται κατά του ΙΚ, δήλωσε ότι το δημοψήφισμα «θέτει πολλούς κινδύνους, τους οποίους οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ελέγξουν».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News