1004
Ο κ. Καμμένος ως πιλότος μαχητικού στην 117 ΠΜ της Ανδραβίδας. Ο υπουργός συνδυάζει το μιλιτέρ με ψώνια στο Λονδίνο. Κάπου στη μέση κρύβεται η αναποτελεσματικότητα της ΥΠΑΑΠΕΔ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Η Barbie του κ. Καμμένου

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 19 Σεπτεμβρίου 2017, 09:39
Ο κ. Καμμένος ως πιλότος μαχητικού στην 117 ΠΜ της Ανδραβίδας. Ο υπουργός συνδυάζει το μιλιτέρ με ψώνια στο Λονδίνο. Κάπου στη μέση κρύβεται η αναποτελεσματικότητα της ΥΠΑΑΠΕΔ
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Η Barbie του κ. Καμμένου

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 19 Σεπτεμβρίου 2017, 09:39

Δεν λέω, ως σόου ήταν άπαιχτο. Πρωταγωνίστησαν: μια Jaguar, το κατάστημα «Selfridges», μια Barbie, ένα σκάφος (του Πάνου Καμμένου), ένα φουσκωτό (του Γιάννη Πρετεντέρη), μια BMW (του Βαγγέλη Βενιζέλου), ένα σκάφος μινιατούρα (προοριζόταν για το γιο του κ. Καμμένου αλλά τελικώς δεν βρέθηκε), μια ξαπλώστρα των 3.000 ευρώ (του Nammos) και τα παιδιά του κ. Καμμένου. Σε ρόλο guest star ήταν οι κύριοι Βορίδης, Μαρινάκης και Κουρτάκης. Η υπόθεση εκτυλίχθηκε στο Λονδίνο, τη Μύκονο και αλλού στο Αιγαίο, σε σκηνοθεσία Αδωνι Γεωργιάδη και Πάνου Καμμένου.

Η υπερπαραγωγή ήταν, φυσικά, sold out. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ως στούντιο χρησιμοποιήθηκε η αίθουσα Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων. Το έργο γυρίστηκε one off, χωρίς κοψίματα και «πάμε πάλι», κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Δηλαδή, με τη διαδικασία που προβλέπεται για τον έλεγχο των πράξεων των υπουργών, κατόπιν ερωτήσεων των βουλευτών. Η υπερπαραγωγή ήταν μέρος της απάντησης του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Πάνου σε επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα blockbuster στοιχεία της υπερπαραγωγής, καθώς και η πεποίθηση ότι σύντομα θα δούμε και sequel, υπερκάλυψαν το περιεχόμενο τόσο της ερώτησης όσο και της απάντησης και άφησαν στο σκοτάδι τη λειτουργία μίας ακόμη από τις πολλές δομές που έχουν δημιουργηθεί από αυτήν την κυβέρνηση. Η δομή αυτή είναι η ΥΠΑΑΠΕΔ, η Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ τους. Η υπηρεσία ιδρύθηκε με το άρθρο 9 του νόμου 4407/2016 που ψηφίστηκε πέρσι το καλοκαίρι και η αποστολή της συνίσταται στην αξιοποίηση των ακινήτων ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α), του Ταμείου Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ) και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας (Τ.Α.Α), προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και των στελεχών τους, με την προϋπόθεση ότι τα ακίνητα δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.

Τι έχει κάνει, μέχρι στιγμής, η Υπηρεσία, η οποία, όπως λέει ο κ. Γεωργιάδης, έχει στελεχωθεί με δεκάδες υπαλλήλους και κοστίζει 10 εκατ. ευρώ το χρόνο στο ελληνικό Δημόσιο; Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Καμμένου στη Βουλή, υπολογίζεται ότι ως το τέλος του 2017 η ΥΠΑΑΠΕΔ θα έχει φέρει 14 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κράτους από την αξιοποίηση των ακινήτων.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης θέλησε να ελέγξει κοινοβουλευτικά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας για το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2016 εκείνος είχε ισχυριστεί ότι τα έσοδα της Υπηρεσίας θα ανέλθουν στα 300 εκατ. ευρώ για το 2017. «Εάν δεχτούμε ότι τα έσοδα θα είναι στα 14.000.000, πού είναι τα υπόλοιπα 286 που προϋπολόγισε ο κ. Καμμένος;» ρωτά ο κ. Γεωργιάδης. Και καλά τα 286 και τα 300, πες ότι είναι εφικτά. Ο κ. Καμμένος, όμως, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, είχε κάνει λόγο για ετήσια έσοδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ που θα επιφέρει η αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπολογίζεται (από τον ίδιο) σε 34 δισ. ευρώ.

Μισό λεπτό, όμως. Θα είναι, όντως, 14 εκατ. ευρώ τα έσοδα έως το τέλος του 2017; Ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας, βλέπουμε ότι από της ενάρξεώς της έχει εκδοθεί ένα και μόνο δελτίο Τύπου (εδώ) στις 24 Αυγούστου 2017. Με αυτό, η Υπηρεσία μας ενημερώνει για τα αποτελέσματα της δράσης της. Η πρώτη εισήγηση της Υπηρεσίας για αξιοποίηση ακινήτων εγκρίθηκε από το αρμόδιο Συμβούλιο στις 14 Φεβρουαρίου 2017 και αφορούσε πέντε ακίνητα. Στους ηλεκτρονικούς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν, αναδείχθηκε πλειοδότης για τα δύο, ενώ οι υπόλοιποι διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι. Ακολούθως, εισηγήθηκε την αξιοποίηση άλλων πέντε ακινήτων και η εισήγηση εγκρίθηκε στις 26 Ιουνίου 2017. Στους διαγωνισμούς που ακολούθησαν, δυο ακόμη ακίνητα βρήκαν πλειοδότη ενώ οι υπόλοιποι διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «προκύπτει ότι το ελάχιστο οικονομικό όφελος που έχει επιτευχθεί για τις Ε.Δ. μέσα από τους διενεργηθέντες διαγωνισμούς της Υπηρεσίας αγγίζει τα 13.556.148,362 ευρώ».

Το ποσό είναι σωστό, αλλά δεν είναι ακριβές το ότι αυτό θα μπει στα ταμεία του κράτους εντός του 2017. Κι αυτό επειδή οι μισθώσεις είναι μακροχρόνιες, άρα το ποσό αυτό θα μπει στα ταμεία του κράτους σε βάθος χρόνου, όχι μικρότερου των 25 ετών. Συγκεκριμένα:

1. Στρατόπεδο Λιόση στα Ανω Λιόσια. Μισθώθηκε για 25 έτη, με μηνιαίο μίσθωμα 3.400 ευρώ. Το ελάχιστο όφελος υπολογίζεται σε 1.152.322,54 ευρώ
2. Κατάστημα στην οδό Σούτσου 40, στην Αθήνα. Μισθώθηκε για 12 έτη, με μηνιαίο μίσθωμα 6.700 ευρώ. Το ελάχιστο όφελος υπολογίζεται σε 1.019.673,24 ευρώ
3. Ακίνητο στην οδό Θ. Πουλίδου 62, στην Καβάλα. Μισθώθηκε για 20 έτη, με μηνιαίο μίσθωμα 4.000 ευρώ. Το ελάχιστο όφελος υπολογίζεται σε 1.034.922,962 ευρώ.
4. Ακίνητο στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5, στην Αθήνα. Μισθώθηκε για 20 έτη, με μηνιαίο μίσθωμα 40.000 ευρώ. Τους πρώτους έξι μήνες, το μίσθωμα θα ανέρχεται στο 50% του ποσού. Το ελάχιστο όφελος υπολογίζεται σε 10.349.229,62 ευρώ.
(σε όλες τις περιπτώσεις έχει υπολογιστεί ελάχιστη ετήσια αναπροσαρμογή 1%)

Για την ακρίβεια και με βάση την ανακοίνωση της Υπηρεσίας, το ποσό που θα έχει μπει στα ταμεία του κράτους έως το τέλος του 2017 υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Το ποσό αυτό δεν συμπίπτει ούτε καν με το ποσό των 600.000 ευρώ το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στις 22 Αυγούστου 2017 ως έσοδο του κράτους ως εκείνη την ημέρα.

Ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι ο μόνος βουλευτής ο οποίος αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας. Τον Ιούλιο, ο βουλευτής με το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Καμμένο σχετικά με το θέμα αυτό, αλλά και ειδικά για το πρόσωπο του διευθυντή της Υπηρεσίας. Πρόκειται για τον υποψήφιο βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργο Ζησιμάτο, για την καταλληλότητα του οποίου ο κ. Δανέλλης τρέφει αμφιβολίες και ζητά από τον υπουργό Πάνο Καμμένο να καταθέσει στη Βουλή το βιογραφικό του, ώστε να κριθεί κατά πόσον αυτό ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του έργου του διευθυντή κι είναι σύμφωνο με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για το πρόσωπο που θα στελεχώνει τη θέση.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι πολλές οι Barbie κι οι Jaguar δεν κάνουν καλό. Μπορεί στιγμιαία να αποπροσανατολίζουν και να φέρνουν αδρεναλίνη, ωστόσο όταν κατακάθεται η λάμψη βλέπουμε και τους χρήστες τους σε όλο τους το μεγαλείο ή τη μικρότητα. Οσο κι αν επιμένουν να κρύβονται πίσω από παιδικά -και αθώα- πρόσωπα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...