Οι Times για έναν σαιξπηρικό ήρωα που δεν υπάρχουν Αγγλοι για να ερμηνεύσουν/ Οι Financial Times για μια προεδρική φιλία που μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμη / Το Quartz για τον δικτάτορα που ξέρει και από bitcoin / Και η El Pais…
  • The Times

    Τραγωδίες/ Ξέμειναν οι Βρετανοί από Μάκβεθ;

    Μα είναι δυνατόν η χώρα που γέννησε τον Μάκβεθ να ξέμεινε από ηθοποιούς που να μπορούν να τον παίξουν στην σκηνή; Κι όμως, αυτό υποστηρίζει ο ειδικός των ειδικών: ο διευθυντής του Royal Shakespeare Company Γκρέγκορι Ντόραν που λέει ότι οι βρετανοί ηθοποιοί σπανίως ερμηνεύουν σωστά το ρόλο του βίαιου σκωτσέζου πολεμιστή της τραγωδίας του Σαίξπηρ. Στις σημαντικές αποτυχίες στο ρόλο, γράφουν οι Times, συγκαταλέγονται ηθοποιοί διαμετρήματος όπως ο Τζον Γκίλγκουντ και ο Ντέρεκ Τζάκομπι.

    «Ο Μάκβεθ είναι ένας από εκείνους τους ρόλους που είναι δύσκολο επιλέξεις ηθοποιό», δήλωσε ο Ντόραν ανακοινώνοντας ότι ο Κρίστοφερ Εκλεστον, ο πρώην Doctor Who για τους λάτρεις της φημισμένης σειράς, θα έπαιζε το ρόλο στην πρώτη του εμφάνιση στο Royal Shakespeare Company. «Δεν καλλιεργούμε τον Μάκβεθ σε αυτή τη χώρα» σημειώνει.

    Ο σαιξπηρικός θεατράνθρωπος παρατηρεί μάλιστα ότι οι βρετανοί ηθοποιοί παραδοσιακά ήταν πολύ καλύτεροι στο να παίζουν τον Αμλετ, όπως απέδειξαν τα τελευταία χρόνια οι Τομ Χίντλστον, Ρόρι Κινίαρ, Ντέιβιντ Τένναντ και Μπένεντικτ Κάμπερμπατς. «Eχουμε πολλούς Αμλετ, έτσι δεν είναι; Τους πολεμιστές δεν μπορούμε να αναπαραστήσουμε τόσο καλά. Βέβαια, ο Μάκβεθ είναι ο πιο σκεπτόμενος των πολεμιστών. Συλλογίζεται τόσο πολύ, αλλά ο ρυθμός του έργου δείχνει ότι ο Σαίξπηρ του ασκεί πίεση, ώστε να μην έχει χρόνο να σκέφτεται».

    Και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς Μάκβεθ; Ο Γκρέγκορι Ντόραν έχει τη λύση. Οι Αυστραλοί, λέει, είναι καλύτεροι Μάκβεθ γιατί η Αυστραλία βγάζει τύπους πολεμιστών, όπως ο Ράσελ Κρόου και ο Χιουγκ Τζάκμαν. Ή μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε μια γυναίκα στον ρόλο του σκωτσέζου βασιλιά σαν την Χάριετ Γουόλτερ;

    Φωτό: O τελευταίος κινηματογραφικός Μάκβεθ είναι γερμανοϊρλανδός, ο Μάικλ Φασμπέντερ. Πηγή: StudioCanal
  • The Financial Times

    Τραμπ - Πούτιν/ Κι αν καταστρέφει ο ένας τον άλλον;

    Kαι αν η αγκαλιά τους ήταν τόσο μοιραία ώστε να προκαλέσει το τέλος της πολιτικής καριέρας και του ενός και του άλλου; Το ερώτημα ακούγεται κάπως προβοκατόρικο αλλά το θέτει ένας ευφυής προβοκάτορας: ο Γκίντεον Ράχμαν. Που γράφει στους Financial Times ότι εάν υπήρξε μια συμφωνία ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν (εσύ με βοηθάς να εκλεγώ, εγώ σε απαλλάσσω από τις οικονομικές κυρώσεις), οδήγησε τελικά στις χειρότερες σχέσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

    Πώς έγινε αυτό; Όλα ξεκίνησαν από μια γκάφα τεραστίων διαστάσεων του Ντόναλντ Τραμπ. Κι αυτή δεν ήταν άλλη από την απόλυση του επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ. Από αυτήν την γκάφα ξεκίνησε μια έρευνα που θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και έως την πρόωρη αποχώρηση του αμερικανού προέδρου από τον Λευκό Οίκο. Οσο για τον Πούτιν, γι’ αυτόν τα πράγματα έγιναν άσχημα από τότε που ο Τραμπ υποχρεώθηκε να διώξει τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν επειδή είχε κρατήσει κρυφές τις σχέσεις του με τη Ρωσία.

    Από εκείνη τη στιγμή, «για τον Τραμπ ήταν αδύνατον πολιτικά να βοηθήσει τη Ρωσία στην άρση των κυρώσεων». Και κάπως έτσι φτάσαμε στις εκατέρωθεν απελάσεις, την υπόθεση του εξοπλισμού της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ και τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Ευρώπη. «Η ειρωνεία για τον Πούτιν είναι ότι εάν είχε αφήσει τα πράγματα να πάρουν την πορεία τους, οι κυρώσεις θα είχαν αρθεί εν μέρει με την Χίλαρι Κλίντον πρόεδρο». Πράγματι, η υποψήφια των Δημοκρατικών σκόπευε σε μια επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων. Αντίθετα, η έρευνα για τον Τραμπ απειλεί ακόμη και τον Πούτιν.

    Συμπέρασμα; Οι πολιτικοί κάνουν σχέδια και ο θεός της πολιτικής γελά.

    Φωτό: Τραμπ και Πούτιν. Μήπως αυτοκαταστρέφονται. Πηγή: Reuters
  • Quartz, Financial Times

    Ανάλυση/ Γιατί οι κυρώσεις δεν σταματούν τον Κιμ

    Εντάξει, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να επιβάλει ακόμη αυστηρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα – όχι όμως και εμπάργκο στο πετρέλαιο εξαιτίας της διαφωνίας της Κίνας και της Ρωσίας. Αλλά ακόμη κι αν είχε επιβληθεί το εμπάργκο, μιλάμε για ένα καθεστώς που στα τέλη της δεκαετίας του ’90 άφησε τη χώρα να υποφέρει από έναν λοιμό που άφησε πίσω του εκατομμύρια νεκρούς.

    Σε κάθε περίπτωση, τώρα δεν μιλάμε για τη δεκαετία του ’90, αλλά τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα. Και όπως εξηγεί το Quartz, στη μάχη κατά των κυρώσεων το καθεστώς της Πιόνγιανγκ επιστρατεύει νέα όπλα. Ένα από αυτά, για παράδειγμα, είναι οι κυβερνοεπιθέσεις που έχουν ως στόχο την κλοπή τεράστιων ποσοτήτων bitcoin, δηλαδή του ψηφιακού νομίσματος που είναι αδύνατον να μπλοκάρει κανείς με τις κυρώσεις.

    Από τον Μάιο έως σήμερα, λέει έκθεση της εταιρίας διαδικτυακής ασφάλειας FireEye, έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τρεις τέτοιες επιθέσεις, εκ των οποίων η μία τουλάχιστον είχε αποτέλεσμα: οι βορειοκορεάτες χάκερ κατάφεραν να εισβάλουν σε συναλλαγές με bitcoin στη Νότια Κορέα και να κλέψουν ζεστό ψηφιακό χρήμα. Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι στη συνέχεια οι βορειοκορεάτες ξεπλένουν το νόμισμα στην αγορά παίρνοντας σε αντάλλαγμα μετρητά.

    Οι Financial Times θυμίζουν από την πλευρά τους ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να αποκλείσει κανείς τη Βόρεια Κορέα από τις θάλασσές της. Πράγματι, υπάρχουν εκατοντάδες εταιρίες με έδρα το Χονγκ Κονγκ όπου δεν είναι παράνομο το εμπόριο με τη Βόρεια Κορέα. Τα πλοία αυτά ταξιδεύουν με σημαίες χωρών όπως και Καμπότζη, η Μογγολία, η Σιέρα Λεόνε και φυσικά ο Παναμάς. Αντε βγάλε άκρη δηλαδή.

    Φωτό: Δεν ξέρει μόνο από πυρηνικά, ξέρει και από bitcoin. Πηγή: Reuters
  • El Pais

    Απαντήσεις/ Γιατί η καρδιά χτυπάει αριστερά

    Μαθαίνουμε εξ απαλών ονύχων ότι η καρδιά μας βρίσκεται και χτυπάει αριστερά, χωρίς να ξέρουμε το γιατί. Να όμως που μια ομάδα ερευνητών του Νευροεπιστημονικού Ινστιτούτου του πανεπιστήμιου του Αλικάντε, εξηγεί και τον λόγο για τον οποίο παίρνει αυτή τη θέση κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης του ανθρώπινου σώματος.

    Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature, στην αρχική ανάπτυξη του εμβρύου όλα τα εσωτερικά όργανα βρίσκονται στη διάμεση γραμμή του σώματος. «Σε μερικά ασπόνδυλα μόνο παραμένουν εκεί ακόμα και στην ενηλικίωσή τους. Το ανθρώπινο σύστημα, όντας πιο σύνθετο, κατανέμει τα όργανα σε διαφορετικές θέσεις». Παράδειγμα; Το συκώτι δεξιά, ο σπλήνας, η καρδιά αριστερά.

    Και γιατί πηγαίνει αριστερά η καρδιά; Η άποψη που επικρατούσε έως σήμερα ήταν ότι στην αριστερή πλευρά του εμβρύου υπάρχει μια σειρά ερεθισμάτων που δικαιολογεί αυτήν την ασυμμετρία. Η επικεφαλής όμως της ερευνητικής ομάδας, Άντζελα Νιετο εξηγεί στην El Pais: «Ανακαλύψαμε ότι υπάρχει κι ένας ακόμη μηχανισμός: τα γονίδια που υπάρχουν στη δεξιά πλευρά του σώματος δραστηριοποιούνται περισσότερο, με αποτέλεσμα να σπρώχνουν την καρδιά στην αντίθετη πλευρά».

    Τα αποτελέσματα των πειραμάτων που έγιναν σε τρία ζώα αποδεικνύουν ότι αν απενεργοποιηθούν τα συγκεκριμένα γονίδια, η καρδιά θα παραμείνει στην αρχική της θέση, δηλαδή στη μέση του σώματος». Όχι, καλύτερα αριστερά.

    Φωτό: Να χτυπάει και να χτυπάει καλά. Πηγή: Shuttestock



text
  • Σήμερα στην Ουκρανία δεν χρειάζεται να πάνε στις εκκλησίες. Ο Επιτάφιος είναι παντού


    22 Απριλίου 2022, 06:34