Αλλη μια ευκαιρία -και ο πρόεδρος Τραμπ έχει δώσει πολλές ως τώρα- για πολιτική παρέμβαση άδραξαν μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής στις ΗΠΑ με αφορμή την επικείμενη κατάργηση του προγράμματος για την προστασία και ένταξη των προσφύγων στη χώρα. Είχε προηγηθεί η οργισμένη αντίδραση του Μπαράκ Ομπάμα που χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ «βάρβαρη».
Ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ μίλησαν σε υψηλότερους τόνους για το, υπό κατάργηση τώρα από την κυβέρνηση Τραμπ, πρόγραμμα των «ονειροπόλων», όπως είναι ανεπίσημα γνωστό το DACA. Και σημείωσαν πώς αυτό το πρόγραμμα προστασίας από απέλαση νεαρών που είχαν εισέλθει στις ΗΠΑ παράνομα ως παιδιά αλλά μεγάλωσαν ουσιαστικά στη χώρα, τροφοδότησε τις εταιρείες τους με εκατοντάδες ταλαντούχους και δημιουργικούς εργαζόμενους.
Οι εταιρείες τεχνολογίας είχαν αντιδράσει μαζικά -αν και όχι συντονισμένα- και στην πρώτη προσπάθεια της προεδρίας Τραμπ στις αρχές της θητείας του τον χειμώνα να περιορίσει την είσοδο στη χώρα μεταναστών και προσφύγων από επτά μουσουλμανικές χώρες.
Το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού των εταιρειών τεχνολογίας και επιστήμης είναι μετανάστες.
«Θλιβερή ημέρα για τις ΗΠΑ» είναι αυτή της άρσης του προγράμματος DACA έγραψε ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, λέγοντας ακόμη ότι είναι «ιδιαίτερα σκληρό στους νέους που προσφέρουν στο αμερικανικό όνειρο, τους ενθαρρύνει να βγουν από τις σκιές, εμπιστεύονται την κυβέρνηση και μετά τους τιμωρεί».
This is a sad day for our country. The decision to end DACA is not just wrong. It is particularly cruel to offer young…
Geplaatst door Mark Zuckerberg op Dinsdag 5 september 2017
Η παρέμβαση του Ζάκερμπεργκ έχει ιδιαίτερη σημασία εν μέσω των φημών που τον θέλουν να σκέφτεται την είσοδο στην κεντρική πολιτική.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η παρέμβαση του Τιμ Κουκ, του διευθύνοντα συμβούλου της Apple ο οποίος σε επιστολή στους εργαζόμενους της εταιρείας επισήμανε ότι περί τους 250 εργαζόμενους της εταιρείας «μπορεί να βρεθούν πεταμένοι έξω από τη μόνη χώρα που αποκάλεσαν πατρίδα».
Πρόσθεσε ότι η Apple «θα εργαστεί με το Κογκρέσο να δοθεί μόνιμη προστασία σε όλους “οονειροποόλους” στη χώρα μας».
Την Τρίτη παρενέβη και ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ που κάλεσε το Κογκρέσο να κινηθεί άμεσα για να διορθώσει τη νομοθεσία και να μην αφήσει στον αέρα περί τους 800.000 ανθρώπους. Ζήτησε μάλιστα η νομοθετική διευθέτηση να λάβει προτεραιότητα έναντι της φορολογικής μεταρρύθμισης, την οποία επίσης έχει εξαγγείλει ο Τραμπ.
Σε αυτούς προστέθηκαν ο επικεφαλής τεχνολογίας της Uber Θουάν Φαμ, ο οποίος είναι πρόσφυγας από το Βιετνάμ, η IBM αλλά και ο Σουντάρ Πιχάι της Google: «Οι “ονειροπόλοι” είναι γείτονες μας, φίλοι μας και συνάδελφοί μας. Αυτό είναι το σπίτι τους».
Dreamers are our neighbors, our friends and our co-workers. This is their home. Congress needs to act now to #DefendDACA. #WithDreamers
— Sundar Pichai (@sundarpichai) September 5, 2017
Αλλά και το τηλεοπτικό δίκτυο Univision, το ισπανόφωνο δίκτυο Telemundo, και ο επικεφαλής της Disney Μπομπ Αϊγκερ καταδίκασαν την πρωτοβουλία του Τραμπ.
Μέχρι και η Goldman Sachs και η JPMorgan Chase, δια μέσου των διευθυνόντων συμβούλων τους, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους ανθρώπους ενώ κάλεσαν το Κογκρέσο να αναλάβει δράση.
Η κατάργηση του προγράμματος για τις αφίξεις παιδιών (Deferred Action for Childhood Arrivals program) είναι άλλη μια ενέργεια ξηλώματος των πολιτικών της διακυβέρνησης Ομπάμα από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Επιτρέπει σε νεαρούς που είχαν μπει στις ΗΠΑ παράνομα όταν ήταν ανήλικοι, να εργαστούν και με τον τρόπο αυτό τους προστατεύει από την απέλαση. Με την κατάργηση ή τον περιορισμό του DACA πολλοί νεαροί μετανάστες κινδυνεύουν με αναγκαστική επιστροφή στις χώρες προέλευσης.
Απομένει να φανεί αν θα μεταπεισθεί ο Λευκός Οίκος που έχει αποδειχτεί μάλλον βαρήκοος σε τέτοιες κινητοποιήσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News