329
Το Λευκό Ορος όπως φαίνεται από την Ελβετία: Σε κάποιους φαίνεται παιχνιδάκι | REUTERS/Denis Balibouse

Πρόστιμα σε όσους θέλουν να ανέβουν το Μον Μπλαν με σορτσάκι

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2017, 13:04
Το Λευκό Ορος όπως φαίνεται από την Ελβετία: Σε κάποιους φαίνεται παιχνιδάκι
|REUTERS/Denis Balibouse

Πρόστιμα σε όσους θέλουν να ανέβουν το Μον Μπλαν με σορτσάκι

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2017, 13:04

Στα βουνά σκαρφαλώνουμε «γιατί είναι εκεί», έλεγε -για να τον παραφράσουμε λίγο- ένας σπουδαίος ορειβάτης, ο Τζορτζ Μάλορι, που τα έβαλε με επιτυχία και με τις Αλπεις.

Αυτός ήξερε τι έκανε, στις μέρες μας η άγνοια κινδύνου περισσεύει.

Ετσι οι αρχές στη Γαλλία αναγκάζονται να αποτρέπουν ομάδες ορειβατών που δεν έχουν τις γνώσεις και –κυρίως- τα απαραίτητα εφόδια από το να ανέβουν στο Λευκό Ορος (Μον Μπλαν) , ύψους 4.810 μέτρων.

Οπως σημειώνει ο Guardian μια σειρά από περιστατικά -πολλά από τα οποία είχαν τραγική κατάληξη- τους έχουν κινητοποιήσει προς αυτή τη κατεύθυνση.

Στις αρχές Αυγούστου χρειάστηκε παρέμβαση με ελικόπτερο για να απομακρύνουν μία γυναίκα από την Ουγγαρία και τα δύο δίδυμα παιδιά της, ηλικίας εννέα ετών, από το Λευκό Ορος.

Ενας 46χρονος Γάλλος πέθανε όταν επιχείρησε να ανέβει στο Λευκό Ορος με αθλητικά παπούτσια και σορτσάκι, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν εξαφανιστεί στο βουνό ορειβάτες από την Ιαπωνία, την Τσεχία , την Κορέα και την Ουκρανία.

Τον ρόλο του τροχονόμου των υπεραισιόδοξων ορειβατών καλείται να παίξει ο δήμαρχος του Σεν-Ζερβέ, από όπου συνήθως ξεκινούν όσοι θέλουν να ανέβουν στο Μον Μπλαν χωρίς να έχουν τα απαραίτητα.

Την περασμένη εβδομάδα έβαλε σε εφαρμογή απόφαση που ορίζει πρόστιμα σε όσους θερμοκέφαλους, όπως τους λέει ο δήμαρχος, επιχειρήσουν να ανέβουν στο Λευκό Ορος χωρίς εφόδια. Ζητά ακόμη από την γαλλική κυβέρνηση να στείλει αστυνομικούς για την εφαρμογή των νέων κανονισμών.

Καπέλο, γυαλιά ηλίου, μάσκα σκι, ορειβατικά παπούτσια και αντιανεμικό τζάκετ είναι πλέον απαραίτητα για όσους θέλουν να ανέβουν στο βουνό.

Λείπουν το κράνος και τα γάντια, λένε οι ειδικοί που θεωρούν τα πρόστιμα του δημάρχου είναι πιο πολύ συμβολικά παρά πραγματικά.

Τι και αν οι αρμόδιοι προειδοποιούν ότι η ανάβαση στο Μον Μπλαν είναι «αλπινισμός με Α κεφαλαίο»; Οι επίδοξοι ήρωες θα επιμένουν να εμφανίζονται γύρω από το βουνό.

Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι σαν τον αμερικανό Πολ Σούνεϊ που επιχείρησε να ανέβει το 2014 μαζί με τους δύο γιους του, 9 και 11 ετών. Παραλίγο να χαθούν και οι τρεις από μια χιονοστιβάδα σε ένα σημείο που ονομάζεται «διάδρομος του θανάτου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...