Μετά το χτύπημα των 6,6 Ρίχτερ που στοίχισε τη ζωή δύο ανθρώπων και οδήγησε άλλα δύο άτομα στην εντατική, τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι κάτοικοι και επισκέπτες της Κω είναι ασφαλείς, όπως διαβεβαιώνουν και οι αρμόδιες Αρχές. Αλλά οι περισσότεροι διανυκτέρευσαν για ένα ακόμη βράδυ έξω. Βολεύτηκαν σε αυτοκίνητα, απλωμένες κουβέρτες, ξαπλώστρες, ακόμη και στρώματα θαλάσσης, από φόβο για ένα νέο σεισμό.
Τον φόβο τους επέτεινε το γεγονός ότι μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας ακολούθησαν περίπου 200 μετασεισμοί, εκ των οποίων οι 15 ήταν πάνω από 4 Ρίχτερ, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης.
«Οι σεισμικές ακολουθίες μπορεί να συνεχιστούν για μία εβδομάδα με 10 μέρες ακόμη, δίνοντας 50 ή και 100 μετασεισμούς. Περίπου τα τρία τέταρτα των μετασεισμών θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, ωστόσο, ίσως να συνεχιστούν με μικρότερη ένταση και τους επόμενους μήνες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.
Ο ίδιος εξήγησε ότι ο σεισμός της Κω δεν διαφοροποιείται από τον πρόσφατο σεισμό της Λέσβου και από άλλους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ίδια περιοχή, καθώς πρόκειται για ακόμη έναν επιφανειακό σεισμό, που σημειώνεται σε σχετικά μικρά βάθη, δηλαδή στα 10 με 15 χλμ.
«Μιλάμε για το γνωστό ρήγμα της χερσονήσου της Αλικαρνασσού. Είναι ένα μεγάλο ρήγμα, μήκους 50χλμ» σημείωσε και παρέπεμψε στον μεγάλο σεισμό από το ίδιο ρήγμα, που είχε σημειωθεί το 1933, μεγέθους 6,8 βαθμών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν αρκετά άτομα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους οι κάτοικοι και επισκέπτες της Κω περιέγραφαν ότι όταν χτύπησε ο Εγκέλαδος, λίγο μετά τη 01.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής, τρόμαξαν πρώτα από τον θόρυβο και το ταρακούνημα των κρεβατιών τους -«ήταν σαν να κάνω σερφ!», περιέγραψε ένας τουρίστας- και ύστερα από το νερό της θάλασσας που είχε εξαπλωθεί στη στεριά, καθώς, προκλήθηκε τσουνάμι μεταξύ 60 με 70 εκατοστών. «Τρέμω τον σεισμό, είναι το μόνο φαινόμενο που δεν ξέρεις πού και πότε θα σε βρει», τόνιζε μία κάτοικος του νησιού.
Πάνω από 100 άτομα τραυματίστηκαν. Εξ αυτών, σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονταν μέχρι και το Σάββατο δύο άτομα, που νοσηλεύονται αμφότεροι διασωληνομένοι, σε καταστολή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ο ένας, 21χρονος Σουηδός, υποβλήθηκε σε ορθοπεδικό χειρουργείο με πολλαπλά κατάγματα και υπαραχνοειδή αιμορραγία. Ο δεύτερος, 23 ετών από τη Νορβηγία, έχει ακρωτηριασμένα τα δύο κάτω άκρα (κνημιαίος και άκρας ποδός). «Το προσωπικό του νοσοκομείου συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή αντιμετώπιση των παραπάνω περιστατικών», ενημέρωσε το νοσοκομείο.
Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου και τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας. Αλλά η μεγαλύτερη ζημιά σημειώθηκε στο λιμάνι το οποίο κατέστη μη λειτουργικό. Γι’ αυτό και προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία του αναμενόταν να γίνει το πρωί του Σαββάτου η αυτοψία από τους ειδικούς λιμενολόγους – μηχανικούς και τους καθηγητές του Πολυτεχνείου καθώς και από ιδιώτες επιστήμονες που είχαν μεταβεί στο νησί.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ανακοίνωσε ότι για δύο χρόνια δεν θα πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ για τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές στο νησί. Επίσης, προανήγγειλε παράταση για 6 μήνες στην πληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών επιχειρήσεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News