Στην Κω οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μετασεισμούς ακόμα και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτή ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, επισημαίνοντας πως «οι σεισμικές ακολουθίες μπορεί να συνεχιστούν για μία εβδομάδα με 10 μέρες ακόμη, δίνοντας 50 ή και 100 μετασεισμούς.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο περίπου τα τρία τέταρτα των μετασεισμών θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τη συνέχισή τους -με μικρότερη πάντως ένταση- και τους επόμενους μήνες.
Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των μετασεισμών, ο καθηγητής εκτίμησε ότι πιθανώς να είναι της τάξης των 4,5 ή ακόμα και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, γι’ αυτό, όπως υπογράμμισε, «καθώς ένας μετασεισμός είναι δυνητικά επικίνδυνος, θεωρείται αδιανόητη η κατοίκηση σπιτιών ή κτιρίων που δεν έχουν ελεγχθεί ή έχουν κριθεί ακατάλληλα».
Αναφορικά με το ακριβές μέγεθος του σεισμού, ο κ. Παπαζάχος είπε ότι ήταν 6,6 Ρίχτερ, βάσει του συνόλου των μετρήσεων από τους σεισμογράφους. «Μιλάμε για το γνωστό ρήγμα της χερσονήσου της Αλικαρνασσού. Είναι ένα μεγάλο ρήγμα, μήκους 50χλμ» σημείωσε και θύμισε το μεγάλο σεισμό από το ίδιο ρήγμα, το 1933, μεγέθους 6,8 βαθμών με νεκρούς και τραυματίες, όπως και του 1941 και του 1968, μεγέθους 6 Ρίχτερ.
Αντεξε ο δομικός ιστός της Κω
Σύμφωνα με τα δεδομένα του πανελλαδικού δικτύου επιταχυνσιογράφων του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), η κατάσταση φαίνεται ενθαρρυντική για τον δομικό ιστό του νησιού, καθώς δεν παρατηρούνται βλάβες στα φέροντα υλικά της πλειοψηφίας των κτιρίων (σκυρόδεμα), παρά μόνο σε τοιχοποιίες.
«Σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε ο σταθμός της Ρόδου, η επιτάχυνση, δηλαδή η ενέργεια ή η δύναμη με την οποία χτύπησε ο σεισμός τα κτίρια στη χώρα της Κω, υπολογίζεται στο 18-19%, δηλαδή κάτω από τις προδιαγραφές του αντισεισμικού κανονισμού του 1995. Στα δυτικά του νησιού η δύναμη αυτή ήταν μικρότερη και στα παράλια της Τουρκίας η τιμή υπολογίζεται στο 16%», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο διευθυντής ερευνών του ΙΤΣΑΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Φυσικών Καταστροφών του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Λεκκίδης. Εξήγησε ότι η Κως, όπως επίσης η Κρήτη, η Μυτιλήνη και η Ρόδος βρίσκονται στη δεύτερη ζώνη αντισεισμικού κανονισμού των κτιρίων (0-24 G).
Ειδικά για τις βλάβες που υπέστη το κεντρικό λιμάνι της Κω, ο κ. Λεκκίδης εξήγησε πως δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα στον σχεδιασμό του, αλλά στην κατευθυντικότητα της σεισμικής ενέργειας, η οποία προκειμένου να εκτονωθεί, προκάλεσε την μετατόπιση του κρηπιδώματος. «Η μία άκρη του ρήγματος ξεκινά από το λιμάνι και σβήνει σε περίπου 40 χλμ ανατολικά, στα παράλια της Τουρκίας» υποστήριξε ο κ. Λεκκίδης, εξηγώντας την επιτάχυνση της έντασης σε αυτό το σημείο του λιμανιού, που έπαιξε ρόλο στις ζημιές τις οποίες υπέστη.
Αναφερόμενος στο κτίριο εντός του χώρου του λιμανιού το οποίο υπέστη και τις μεγαλύτερες καταστροφές, παρατήρησε πως ήταν κατασκευασμένο με βάση τους παλιούς αντισεισμικούς σχεδιασμούς, ενώ για τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στα παράλια του νησιού υπογράμμισε ότι δεν δείχνουν να είναι στατικά επικίνδυνα.
Ανάλογη διαβεβαίωση δόθηκε και από τον υπουργό Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για την κατάσταση στο νησί της Κω μετά το χτύπημα του σεισμού.
Με κυβερνητικό κλιμάκιο στην Κω. Στο λιμάνι εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα. pic.twitter.com/EGRudskfTg
— Χρήστος Σπίρτζης (@c_spirtzis) July 21, 2017
Το βασικό μήνυμα που δόθηκε στη συνέντευξη Τύπου, ήταν ότι η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά και δεν υπάρχει κανείς λόγος πανικού. Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν οι κυβερνητικοί παράγοντες και για τους τουρίστες που επισκέπτονται αυτή την περίοδο το νησί. «Η Κως είναι ασφαλής, οι τουρίστες πρέπει να συνεχίσουν τις διακοπές τους και οι ντόπιοι τη ζωή τους όπως την είχαν προγραμματίσει» δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ενημερώνοντας ότι μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, τα πλοία που φτάνουν από τον Πειραιά, θα προσεγγίζουν το λιμάνι της Κεφάλου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News