Ξέρετε πώς είναι οι Βρετανοί. Απαισιόδοξοι, λιτοί, απότομοι, to the point. «Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα αντιμετωπίσει πολιτικές δυσκολίες, καθώς θα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις του τρίτου προγράμματος. Αναμένουμε πρόωρες εκλογές το 2017 με 2018. Η οικονομία έμεινε στάσιμη το 2016 και εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί κάτω από τις εκτιμήσεις, δηλαδή στο 1% το 2017 και ότι θα κυμανθεί γύρω στο 1,8% το 2018 με 2021». Και το συμπέρασμα: «Προβλέπουμε ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη μέχρι το 2021».
Αυτά είναι τα συμπεράσματα της έκθεσης του τμήματος Πληροφοριών του Economist. Οι αναλυτές του βρετανικού περιοδικού εκτιμούν ότι, λόγω κόπωσης, το μνημόνιο δεν θα εφαρμοστεί έγκαιρα ως τη λήξη του 2018, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τη σχέση της χώρας με τους πιστωτές.
Όπως αναφέρει και το ελληνικό Reporter, η έκθεση προβλέπει ακόμη ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές τους επόμενους 12 μήνες αλλά εμφανίζεται πιο σκεπτική σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Επισημαίνεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανήγαγε σε μείζον θέμα την επιστροφή στην αγορά ομολόγων όσο το δυνατόν πιο άμεσα, με την προσδοκία ότι με αυτόν τον τρόπο η χώρα δεν θα βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση από τους πιστωτές της και με την ελπίδα ότι ίσως περιοριστεί ο όγκος των μεταρρυθμίσεων που τελικώς η κυβέρνηση θα κληθεί να επιβάλει. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πάντως διαμορφώνονται στο 5,86% τον Ιούνιο σε σχέση με το 7,04% τον Ιανουάριο. Υπάρχουν, λοιπόν, αναλυτές, όπως αναφέρεται στην έκθεση, που συμφωνούν ότι με επιτόκια χαμηλότερα από το 5% η χώρα μπορεί να δοκιμάσει μία ομολογιακή έκδοση.
Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα επιτόκια με τα οποία δανείζουν τη χώρα οι εταίροι της και το ΔΝΤ διαμορφώνονται σε επίπεδα κάτω από το 1,2%. Πάντως, πεποίθηση της κυβέρνησης είναι, πως αν υπάρξει μία σειρά επιτυχημένων εκδόσεων τελικώς θα δημιουργηθούν και οι συνθήκες ψήφου εμπιστοσύνης από την αγορά, όπως άλλωστε επισημαίνεται στο κείμενο.
Η έκθεση αναφέρεται αποκλειστικά και στο προφίλ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Αναγνωρίζει, βέβαια, το πολιτικό του χάρισμα αλλά υπογραμμίζει τις επιπτώσεις των αντιλαϊκών μέτρων στη δημοτικότητά του, κάτι το οποίο καθίσταται σαφές και μέσα από τις δημοσκοπήσεις. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιέσεις που θα ασκούνται στον κ. Τσίπρα θα αυξάνονται όσο προχωρά η εφαρμογή τω μεταρρυθμίσεων και γι’ αυτό προβλέπουν ότι θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί ο ρυθμός εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Επισημαίνεται ότι για να κλείσει η, επόμενη, τρίτη δόση, υπάρχουν ακόμη 113 προαπαιτούμενα. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται μέτρα όπως η αξιολόγηση και η υποχρεωτική κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, μεταρρυθμίσεις που δυσκολεύουν την προκήρυξη απεργίας, η προώθηση ιδιωτικοποιήσεων.
Παράλληλα, θα απαιτηθούν δημοσιονομικές περικοπές για να επιτευχθεί το πλεόνασμα του 3,5% το 2018 αλλά και για όλα τα έτη μέχρι το 2022 ενώ θα πρέπει να εφαρμοστεί και η 13η περικοπή των συντάξεων που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος.
Το θετικό σενάριο, στο οποίο ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση, είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα το 2018, και να ακολουθήσει αναδιάρθρωση του χρέους.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι βρετανοί αναλυτές, η αναδιάρθρωση αυτή παραμένει ασαφής και με πολλά ερωτηματικά αφού δεν είναι καθαρό, κατά πόσον στους επόμενους 12 μήνες θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα προσαρμογής…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News