Η κρίση στον Περσικό Κόλπο είναι περίπλοκη, σύνθετη και σκοτεινή. Ακόμη δεν είναι σαφές γιατί κάποιες αραβικές χώρες στράφηκαν ξαφνικά κατά του Κατάρ, κηρύσσοντας έναν διπλωματικό «πόλεμο» για να απομονώσουν το εμιράτο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, σε έρευνές τους, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ανακάλυψαν ότι όλα άρχισαν από κυβερνοεπιθέσεις που οργάνωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), παραβιάζοντας ειδησεογραφικά σάιτ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Κατάρ και αναρτώντας ψεύτικες δηλώσεις που υποτίθεται ότι έκανε ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι υποστηρίζοντας τη Χαμάς και την «ισλαμική δύναμη» του Ιράν.
Υστερα από αυτές τις, «ψευδείς» σύμφωνα με το Κατάρ, αναρτήσεις αντέδρασαν ομαδικά η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν, καταγγέλλοντας ότι η Ντόχα υποστηρίζει την τρομοκρατία. Αποφάσισαν να διακόψουν τις διπλωματικές και διακρατικές σχέσεις με το Κατάρ, στις 5 Ιουνίου, με την εμφανή υποστήριξη του αμερικανού προέδρου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αποκαλύψεις της αμερικανικής εφημερίδας, οι αναφορές που πυροδότησαν τη διπλωματική κρίση ήταν πλαστές, μία ενορχηστρωμένη επίθεση των ΗΑΕ.
Δεν είναι σαφές αν τα Εμιράτα διείσδυσαν απευθείας στα συστήματα ή αν προσέλαβαν χάκερ του εξωτερικού, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες της WP, φαίνεται ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι οι σχεδιασμένες παραβιάσεις λογαριασμών στο Κατάρ είχαν συζητηθεί ανάμεσα σε ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΑΕ.
Τη συνωμοσία εναντίον του και τις παραβιάσεις σε λογαριασμούς του Διαδικτύου είχε καταγγείλει στις αρχές του Ιουνίου και το Κατάρ, χωρίς όμως να παρουσιάσει αποτελέσματα κάποιας έρευνας. Παράλληλα, όπως είναι γνωστό, όλα τα κράτη της συμμαχίας του Κόλπου, είχαν απορρίψει τις αιτιάσεις του Κατάρ.
Ετσι και τώρα, τα ΗΑΕ αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στις παραβιάσεις λογαριασμών. «Τα ΗΑΕ δεν είχαν κανένα ρόλο στο χακάρισμα που περιγράφει το άρθρο. Αυτό που αληθεύει είναι ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί, υποστηρίζει και ενισχύει εξτρεμιστές από τους Ταλιμπάν μέχρι τη Χαμάς και τον Καντάφι», τόνισε πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον, Γιουσέφ αλ Οτάιμπα.
Ο ίδιος βέβαια φέρεται να εμπλέκεται άμεσα στη συνωμοσία κατά του Κατάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικές εφημερίδας, πάντα, μία οργάνωση που υποστηρίζει το Κατάρ, η GlobalLeaks, χάκαρε την προσωπική του αλληλογραφία αποκάλυψε emails όπου γίνεται εμφανές ότι τα τελευταία χρόνια τα τα ΗΑΕ ασκούσαν πιέσεις σε πολιτικά και κυβερνητικά πρόσωπα των ΗΠΑ ώστε να κερδίσουν τη στήριξη της κυβέρνησης στις διενέξεις με το Κατάρ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Ιουνίου, μέσα σε λίγες ώρες, οι χώρες της συμμαχίας κατά του Κατάρ, διέταξαν στους πολίτες του Κατάρ να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, έκλεισαν τα χερσαία σύνορα -η μόνη χώρα που συνορεύει από ξηράς με το Κατάρ είναι η Σαουδική Αραβία- καθώς και τις εναέριες και θαλάσσιες οδούς με τη χώρα.
Μία μέρα αφού ανακοινώθηκε το μποϊκοτάζ, ο αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να αναλάβει -έμμεσα αλλά και αισθητά- την ευθύνη με ένα σχόλιο στο Twitter: «Είναι τόσο ευχάριστο να βλέπω ότι η επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία για το συνέδριο όπου συμμετείχαν 50 χώρες ήδη αποδίδει καρπούς. Είπαν ότι θα λάβουν μέτρα κατά της ενίσχυσης του εξτρεμισμού και όλες οι αναφορές έδειχναν προς το Κατάρ».
Εκτοτε, οι χώρες του Περσικού Κόλπου και οι ΗΠΑ του Τραμπ κατηγορούν το Κατάρ ότι προωθεί την αστάθεια στη γειτονιά του και ότι είναι στενός σύμμαχος με το Ιράν, τον βασικό «ανταγωνιστή» της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή και -σύμφωνα με την εκδοχή των ΗΠΑ- τον μεγαλύτερο υποστηρικτή της διεθνούς τρομοκρατίας. Μάλιστα οι αραβικές χώρες έδωσαν μία λίστα με 13 αιτήματα στο Κατάρ, ως προϋποθέσεις ώστε να άρουν το εμπάργκο. Η Ντόχα αρνήθηκε εμφατικά να υλοποιήσει τα αιτήματα, καταγγέλλοντας ότι οι απαιτήσεις ήταν μη ρεαλιστικές και ήταν έτσι δομημένες ώστε να μη γίνουν αποδεκτές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News