Το Ιράν αποτελεί την εμπροσθοφυλακή των Σιιτών. Αποτελεί την ιδεολογική νέμεση τζιχαντιστών, όπως το Ισλαμικό κράτος, αλλά και τον εύκολο στόχο στα πλαίσια της προπαγάνδας των σουνιτών φονταμενταλιστών. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η ιρανική πολιτοφυλακή μάχεται ενάντια στο Ισλαμικό κράτος και άλλα εξτρεμιστικά παρακλάδια, τόσο στο Ιράκ όσο και τη Συρία, υπογραμμίζει ο Ισαάν Ταρόορ στο άρθρο του στην Washington Post.
Η Υπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε την βαθιά λύπη της στις οικογένειες των θυμάτων και υπογράμμισε πως «πρόκειται καταφανώς για μία πολύ στενάχωρη ημέρα για εμάς, όπως και κάθε ημέρα όπου η τρομοκρατία χτυπάει κάποιο μέρος του πλανήτη». Ο γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν αλλά και ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κινούμενοι στο ίδιο μήκος κύματος, κάλεσαν τον ιρανό ομόλογο τους, Χασάν Ρουχανί, να συστρατευθούν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Οταν όλη η παγκόσμια κοινότητα καταδικάζει το τρομοκρατικό χτύπημα στο Ιράν, οι ΗΠΑ είναι απούσες, επισημαίνει ο Ταρόορ. Ο συνήθως φλύαρος αμερικανός πρόεδρος, υπήρξε σε αυτό το χτύπημα λιγομίλητος. O Λευκός Οίκος εξέδωσε τελικώς μία λιτή και άκομψη διπλωματικά δήλωση: «Λυπούμαστε και προσευχόμαστε στη μνήμη των αθώων θυμάτων της τρομοκρατικής ενέργειας στο Ιράν αλλά και για τους ίδιους τους ιρανούς πολίτες, οι οποίοι περνούν δύσκολους καιρούς. Επισημαίνουμε όμως, ότι πόλεις, οι οποίες χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, κινδυνεύουν να πέσουν θύμα αυτού του κακού που οι ίδιες εκτρέφουν».
Είναι τουλάχιστον άκομψο και άκαρδο, σημειώνει ο αρθρογράφος, μία χώρα να προσπαθεί να κερδίσει πολιτικούς πόντους στον απόηχο της απώλειας αθώων ανθρώπων. Το σχόλιο Τραμπ ξεπερνά έναν άγραφο νόμο στις διπλωματικές σχέσεις, υπενθυμίζοντας την διπλωματικά ορθή στάση του Ιράν -τα συλλυπητήρια χωρίς αστερίσκους- στα θύματα του Ορλάντο αλλά και στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Η κυβέρνηση Τραμπ αγκαλιάζει την ατζέντα και τη ρητορική των βασικών εχθρών του Ιράν: του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Αυτές οι δύο χώρες βλέπουν το Ιράν ως έναν υπαρξιακό κίνδυνο, έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης που υποθάλπει επικίνδυνες ομάδες σε όλη την χώρα.
Σε αυτές τις αναλύσεις υπάρχει ένα ψήγμα αλήθειας, τονίζει ο αμερικανός δημοσιογράφος, όμως το Ιράν δεν χτυπήθηκε από κάποια τρομοκρατική οργάνωση την οποία υποδαυλίζει· τουναντίον χτυπήθηκε από μία ομάδα, της οποίας η ιδεολογία βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των σαουδάραβων κληρικών παρά σε αυτή των θεολόγων του Κομ, το αποκαλούμενο και «Βατικανό των σιιτών».
Και ενώ, οι προηγούμενες ηγεσίες έκαναν τα στραβά μάτια στην αποσταθεροποίηση που προκαλούνταν στον μουσουλμανικό κόσμο εξαιτίας της ανοχής της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στους φονταμενταλιστές, η διακυβέρνηση Τραμπ τους σφιχταγκαλιάζει όπως ποτέ άλλοτε μέχρι τώρα.
Σαν μην έφταναν όλα τα παραπάνω, λίγες ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Ιράν, η κυβέρνηση Τραμπ έφερε νομοσχέδιο, το οποίο και εγκρίθηκε, για την αυστηροποίηση των εγκεκριθέντων κυρώσεων κατά του Ιράν.
Καταλήγοντας ο αρθρογράφος αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό Ιρανικό-Αμερικανικό Συμβούλιο, με έδρα την Ουάσινγκτον, το οποίο καταβάλει μακροχρόνιες προσπάθειες με σκοπό την βελτιώση των σχέσεων Ιράν-ΗΠΑ. «Επισημαίνουμε ότι διακυβερνήσεις που αδυνατούν να συναισθανθούν τον ανθρώπινο πόνο κινδυνεύουν να απωλέσουν την ανθρωπιά τους και πρόεδροι, οι οποίοι αδυνατούν να αναγνωρίσουν τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, καθίστανται ανίκανοι να ηγηθούν την μάχη ενάντια στην τρομοκρατία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News