Δεκτό, με 153 «ναι», έγινε επί της αρχής και επί των άρθρων το πολυνομοσχέδιο, μετά από πολύωρη συζήτηση στη Βουλή, από την οποία δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι. Στην ψηφοφορία επί της αρχής, υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (153 βουλευτές), ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων (128 βουλευτές).
«Παρών» στο άρθρο 56 δήλωσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Δεν υφίσταται κανένα θέμα, ήταν ενήμερος ο Πρωθυπουργός», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ΔημήτρηςΤζανακόπουλος. Το άρθρο 56 αφορά τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Η κ. Χριστοδουλοπούλου δήλωσε «παρών», επικαλούμενη τη μνήμη του αδερφού της που ήταν συνδικαλιστής στο χώρο της εκπαίδευσης.
Τσίπρας: «Θα βγούμε από τα μνημόνια το 2018»
«Κατανοώ γιατί είναι πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη που κλείνει η αξιολόγηση και οδεύουμε μετά από 7 χρόνια, σε μια συνολική συμφωνία. Διότι πλέον περνάμε σε θετική ατζέντα για την κοινωνία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εξελίσσεται σε γραφική φιγούρα. «Τον Μάιο του 2019, θα έχουμε προεκλογική περίοδο για ευρωεκλογές, η χώρα θα έχει βγει από την κρίση και εσείς θα λέτε ακόμα ότι καταστρέφεται» είπε ο Πρωθυπουργός. «Τόσο καιρό στηρίζεστε στους δύο συμμάχους σας τον φόβο και την καταστροφολογία» κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και συνέχισε την κριτική προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι αρκείται στην καταστροφολογία και δεν έχει αποδείξει ότι έχει πρόταση.
Συνέχισε λέγοντας ότι «και εσείς που καταψηφίσατε γιατί δεν συνεννοηθήκαμε με τους δανειστές φέρνετε τροπολογία και μας λέτε άλλο τόσο τώρα χωρίς συνεννόηση και ταυτόχρονα δεν ψηφίζετε τα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Και την ίδια στιγμή καταθέτετε τροπολογία με άλλα αντίμετρα που δεν έχουν συμφωνηθεί». «Σηκώνω τα χέρια ψηλά, δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω. Αυτή την αντιπολίτευση του ό,τι να ναι, ό,τι κάτσει δεν μπορώ να την παρακολουθήσω» τόνισε και επανελαβε τα περί αριστερής παρένθεσης λέγοντας πως η μόνη παρένθεση που θα κλείσει θα είναι της επιτροπείας «που οδηγήσατε τη χώρα αφού τη λεηλατήσατε». Επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη ότι ψεύδεται συνειδητά όταν δηλώνει ότι τα αντίμετρα είναι αέρας γιατί δεν χρειάζονται 3,5% αλλά 5,5% για να εφαρμοστούν.
«Η Ελλάδα τήρησε στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Η μπάλα είναι στο γήπεδο των δανειστών. Αναμένουμε και δικαιούμαστε από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας μια απόφαση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της συνεδρίασης.
Σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι πήραν «το χρέος 120% του ΑΕΠ και το εκτίναξαν στο 180%, την ανεργία στο 11% και τη έφθασαν στο 27%», ενώ σηκώνοντας τους τόνους της κριτικής ανέφερε στρεφόμενος προς τη Ν.Δ. ότι «δεν ενδιαφερθήκατε για τα νοικοκυριά, το μόνο που σας ένοιαζε ήταν οι τράπεζες και τα Μέσα που σας λιβάνιζαν». Χαρακτήρισε τα αντίμετρα οδοδείκτη και στρατηγική επιλογή υπογραμμίζοντας ότι «δεν αποτελούν παροχές για τη συντήρηση εκλογικού κοινού» και εξήγησε ότι τα αντίμετρα θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία κοινωνικού κράτους. «Δεν φτιάχνουμε δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης» ανέφερε και προανήγγειλε ακόμη πιο ενεργητικές πολιτικής το 2019.
Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στα μέτρα, στρέφοντας τα βέλη του κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Θα μας πείτε και κάτι για τα μέτρα;» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Mητσοτάκης: «η μεγαλύτερη πολιτική απάτη»
Σκληρή ήταν η επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης και κατά του Πρωθυπουργού προσωπικά, τον οποίο χαρακτήρισε, χρησιμοποιώντας λόγια του Μίκη Θεοδωράκη, «εξουσιομανή αμοραλιστή».
«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι ένας εφιάλτης. Ένας εφιάλτης, όμως που δεν ήταν νομοτέλεια, αλλά αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης. Οφείλεται στον κ. Τσίπρα και στον κ. Καμμένο, στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ» είπε ο κ. Μητσοτάκης στο ξεκίνημα της ομιλίας του. Οπως είπε, «σύμφωνα με τις προβλέψεις, που δημοσιοποίησε στο τέλος του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017 θα έφτανε τα 207 δισ. Σύμφωνα με τις δικές σας προβλέψεις, στο μεσοπρόθεσμό που καταθέτετε, το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017 θα φτάσει τελικά τα 181 δις. Χάσαμε 26 δισ. εθνικού πλούτου. Τρία χαμένα χρόνια για την Ελλάδα. Και 14,2 δισ. πρόσθετα βάρη για τους Έλληνες. Αυτός είναι ο λογαριασμός Τσίπρα – Καμμένου».
«Ζητούσατε λεφτά χωρίς μέτρα και παίρνετε μέτρα χωρίς λεφτά». Παρουσιάζοντας τα στοιχεία του νέου μνημονίου, ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης, δεν βγαίνει. «Και δεν βγαίνει για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί έχει στρεβλό μείγμα πολιτικής. Με περισσότερους φόρους από ό,τι μπορεί να αντέξει η κοινωνία και η οικονομία μας. Και χωρίς καμία πραγματική διάθεση να μειωθεί το μέγεθος του κράτους και ο βαθμός παρέμβασης του στην οικονομία. Και δεύτερον, γιατί δεν είστε εσείς ικανοί να βγάλετε τη χώρα από την κρίση, την οποία διαρκώς αναπαράγετε. Όσοι φαντασιώνονται ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπούν ξαφνικά σε μια αποτελεσματική μεταρρυθμιστική δύναμη, να θυμούνται ότι «οι βάτραχοι μεταμορφώνονται σε πρίγκηπες» μόνο στα παραμύθια. Έτσι δεν προχωρούν ούτε επενδύσεις ούτε αλλαγές στο κράτος. Και η χώρα θα σέρνεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πολιτικούς χαμαιλέοντες. Αποφασισμένους μεταρρυθμιστές χρειάζεται».
H πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννήματα κατήγγειλε τη μεθόδευση που προηγήθηκε ώστε να μιλήσει η ίδια μετά τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης -αυτό έγινε προκειμένου Τσίπρας και Μητσοτάκης να μιλήσουν πριν αρχίσει το Survivor. Mίλησε για συμφωνία ντροπής που δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Ενώ είχε προηγηθεί η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Μια κυβέρνηση που φορτώνει στους πολίτες περισσότερα από 14 δις κόστος από τη δική της ανικανότητα. Η κυρία Γεννηματά άσκησε σκληρή κριτική στην απελευθέρωση των απολύσεων, στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, τη μείωση των ειδικών μισθολογίων, την αύξηση των εισφορών και τη μείωση του αφορολόγητου. «Και όλα αυτά χωρίς καμία ρύθμιση για το χρέος» προσέθεσε και έθεσε ως πήχη της όποιας απόφασης τη ρύθμιση που προέβλεπε η συμφωνία του 2012. «Μιλούσατε για εθνική κυριαρχία και έχετε βάλει ταμπέλα «πωλείται» πάνω από την Ελλάδα» συνέχισε στην κριτική της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Ξεγυμνωθήκατε, χάσατε και το τελευταίο φύλλο συκής» είπε χαρακτηριστικά. «Μην περιμένετε από εμάς συνενοχή, όχι σε όλα» ξεκαθάρισε τη στάση του κόμματος της.
Ο επικεφαλής του Ποταμίου, Σταύρος Θεοδωράκης, είπε ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει δύο άρθρα που αφορούν στην φορολογική εξίσωση βουλευτών και πολιτών καθώς και το άρθρο που αναφέρεται στους αγρότες. Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι αύξησε τα πλεονάσματα με υπερβολική φορολόγηση, με μείωση των δημοσίων επενδύσεων, με στάση πληρωμών. Σχολιάζοντας τα αντίμετρα ανέφερε ότι «το να υπόσχεσαι μελλοντικά κέρδη όταν ξέρεις ότι η πιθανότητα κερδών είναι μηδενική είναι εξαπάτηση» και διερωτήθηκε «αντίμετρα σε μια εγκληματική καθυστέρηση;». Πρόσθεσε ότι το άρθρο 15 λέει ότι το ΔΝΤ και η Κομισιόν θα αποφασίσουν το καλοκαίρι του 2018 αν και σε τι βαθμό θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Υποστήριξε ότι αν η κυβέρνηση μείωνε το κομματικό κράτος θα έβρισκε 120 εκατ. και όλα τα παιδιά θα έμπαιναν σε παιδικούς σταθμούς. «Διαλέξτε: παιδιά ή κομματικά στελέχη;» είπε.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης είπε ότι αν ο ίδιος ήταν Πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί, ψηφίζοντας προληπτικά μέτρα. Ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει το βάρος των μέτρων και κρύβεται πίσω από τα αντίμετρα, σημειώνοντας ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης επιχειρούν στη Βουλή να προβάλλουν εικονική πραγματικότητα εστιάζοντας στις ομιλίες τους κυρίως στα αντίμετρα.
Σε κανένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν μειώνεται οι αποδοχές, διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο. Ο κ. Καμμένος έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα διαπραγμάτευσης για το αποτέλεσμα που επετεύχθη παρά την τεράστια πίεση, όπως είπε, για τη μείωση του προϋπολογισμού εις βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
O γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπατά ασύστολα και παρουσιάζεται με δήθεν κοινωνική ευαισθησία, ενώ αναφερόμενος στα αντίμετρα έκανε λόγο για αλχημείες. «Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούνται να κρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τα αντιλαϊκά του μέτρα αφού είναι φορείς τέτοιων μέτρων. Ολα αυτά τα μέτρα είναι ένδειξη βαρβαρότητας του συστήματος που για να βγει από τη δική του κρίση φορτώνει τα βάρη στον λαό. Οι συντάξεις γίνονται επιδόματα ενώ κάθε φορολογούμενος που ανήκει στα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να πληρώσει έως και 650 ευρώ. Ο δε όρος των αντμέτρων είναι παραπλανητικός και εφευρέθηκε για τις ανάγκες της κυβερνητικής προαπαγάνδας».
Πριν από τις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών εκδηλώθηκαν μικρές εστίες έντασης ή, τέλος πάντων, διατυπώθηκαν σχόλια και παρατηρήσεις που προκάλεσαν συζητήσεις. Ενδεικτικά:
Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στον Μάκη Βορίδη: «Μας είπατε για το χρέος ότι δεν χρειάζεται τίποτα, τρεις μέρες πριν από το Eurogroup και μας λέτε ότι ο Βενιζέλος το έληξε το θέμα του χρέους το 2012. Και αν το έληξε το χρέος το 2012, τότε γιατί είμαστε σε αυτήν την κατάσταση; Φαντάζομαι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που σε έναν χρόνο εκτροχιάστηκε η οικονομία. Αυτό λέτε. Δηλαδή δεν ισχύουν οι μελέτες βιωσιμότητας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και λέτε ότι αν δεν ήταν τον έναν χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε βιωσιμότητα. Μπορούμε να ξέρουμε γιατί δεν έχουμε την υποστήριξή σας τρεις μέρες πριν από το Eurogoup, και μας λέτε ότι είναι όλα καλά το 2021;»
Θεανω Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας: «Είναι ντροπή σας να λοιδορείτε τα σχολικά γεύματα, που είναι μια νέα κουλτούρα συντροφικότητας στο σχολείο. Ντροπή σας πορφυρογέννητοι των Κολλεγίων!»
Κατερίνα Παπανάτσιου, υφυπουργός Οικονομικών: «Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα μας δικαιώνει, διότι το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι ουδέτερο και τα αντίμετρα κατορθώνουν να αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες από τα μέτρα».
Βαγγέλης Βενιζέλος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ: «Σήμερα ψηφίζουμε το μνημόνιο 3 plus με μέτρα για την περίοδο μέχρι και τον Ιούλιο του 2018, και το μνημόνιο 4 για την περίοδο μέχρι και το 2021 που αφορά την επόμενη Βουλή και την επόμενη κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση». (Διαβάστε περισσότερα εδώ)
Βασίλης Κικίλιας, εκπρόσωπος ΝΔ: «Είστε εχθροί του ελληνικού λαού και βάλλετε ευθέως κατά των χαμηλοσυνταξιούχων, των μισθωτών, της μεσαίας τάξης, των ελεύθερων επαγγελματιών και οποίων έχουν μοχθήσει και παλέψει. Πήρατε την εξουσία για να δώσετε 12 δισ. παροχές και φέρατε 14,2 δισ. επώδυνα μέτρα, και άλλα 4,9 δισ. με την τελευταία απόφασή σας και το μνημόνιο το οποίο οι ίδιοι παραδέχεστε».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News