Μάλλον έχουμε χάσει το μέτρημα για τις φορές κατά τις οποίες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τα περιβόητα πλέον σχόλια «για τα ποτά και τις γυναίκες» όπου κατά τη δική του ανάλυση οι χώρες του Νότου ξόδευαν τα λεφτά τους.
Αλλη μία εξήγηση –και πάλι χωρίς να απομακρυνθεί από την ουσία των δηλώσεών του ή να τις αποκηρύξει– έδωσε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant.
«Μπορεί να έπαιξε τον ρόλο της και η κούραση, ήταν τρεις ημέρες μετά τις εκλογές» στην Ολλανδία, εξηγεί ο ίδιος, όπως αναφέρει το politico.eu. Προσθέτει ότι «ίσως θα το διατύπωνα διαφορετικά. Ηταν ωστόσο ο τρόπος μου να κάνω σαφές ότι η αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία».
Το ζήτημα «πήρε τεράστιες διαστάσεις» παραδέχεται τώρα ο ολλανδός υπουργός που λέει ότι «αισθάνομαι σαν να διέπραξα έγκλημα πολέμου». Ωστόσο δεν αποκηρύσσει τίποτα: «Τί να πάρω πίσω, κάτι που δεν είπα; Κάτι που δεν εννοούσα;».
Για τον ίδιο, οι αντιδράσεις που προκάλεσε η συνέντευξή του είναι και αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κρίσης στην ευρωζώνη. «Η οργή για τη συνέντευξη είναι ο θυμός για οκτώ χρόνια πολιτικής της κρίσης. Ενα μέρος των χωρών της Eυρωζώνης αισθάνονται ότι η πολιτική είναι πολύ βορειοευρωπαϊκή».
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να διατηρήσει την θέση του στην προεδρία του Eurogroup ως το τέλος της θητείας του τον Ιανουάριο του 2018, ο Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται μάλλον άνετος: «Αν έχουμε σύντομα μια νέα κυβέρνηση στην Ολλανδία, το Eurogroup θα αναζητήσει νέο πρόεδρο, αν όχι, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μείνω. Δεν με νοιάζει πολύ, άλλωστε τελειώνει η θητεία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News