Από σημειολογικής απόψεως η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ήταν η πιο ενδιαφέρουσα από τις τέσσερις που έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης (Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη).
Κατ’ αρχάς έγινε στο γραφείο του κ. Κουτσούμπα στη Βουλή – ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο «φιλοξενούμενος» σε αντίθεση με τις άλλες τρεις συναντήσεις που είχαν γίνει στο γραφείο του. Ισως για να καταδειχθεί ότι κοινοβουλευτική σύμπλευση ΝΔ και ΚΚΕ δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε καν απέναντι στη λαίλαπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το ΚΚΕ είναι σε αυτά ξεκάθαρο, πορεύεται μονάχο του.
Κατά δεύτερον ο πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να κάνει ένα δώρο-έκπληξη στον κ. Κουτσούμπα. Οπως ανέφερε, αναζήτησε στο αρχείο του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τη συμφωνία μεταξύ ΕΑΜ και Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης στις 7 Νοεμβρίου του 1943, η οποία όπως τόνισε, έβαλε τις βάσεις ώστε να αποτραπεί ο Εμφύλιος στην Κρήτη. Πρόκειται για την επονομαζόμενη συμφωνία του Θέρισου, της οποίας συντάκτης ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός και πατέρας του σημερινού προέδρου της ΝΔ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε στον κ. Κουτσούμπα ότι το 1991 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πάει στο συνέδριο του ΚΚΕ (το 13ο που οδήγησε λίγους μήνες αργότερα στη διάσπαση τότε του ΚΚΕ και τη μετεξέλιξη του Συνασπισμού της Αριστεράς σε κόμμα).
«Ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές υπάρχουν και θα υπάρχουν αλλά είναι χρήσιμο να επικοινωνούμε», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κουτσούμπας, απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση στον κ. Μητσοτάκη να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν του χρόνου για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως προϋπόθεση για την επικοινωνία είναι ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη στη διαφορετική άποψη. Και ο γραμματέας του ΚΚΕ του απάντησε πως βασικό ζήτημα είναι ο σεβασμός καθώς «η εμπιστοσύνη είναι κάτι πολύ περισσότερο δύσκολο». Ο κ. Κουτσούμπας υπενθύμισε άλλωστε πως οι διαφορές του ΚΚΕ με τη Νέα Δημοκρατία είναι αγεφύρωτες.
Ωστόσο η συνάντηση έγινε στη σκιά των νέων καταγγελιών του ΚΚΕ για τηλεφωνικές υποκλοπές –«ένα παλαιό σπορ που γνωρίζει νέες δόξες επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», όπως ανέφερε ο Περισσός.
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε ότι «εξακολουθεί να είναι πολύ περίεργη υπόθεση».
«Είναι φανερό», τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ «ότι υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα υποκλοπών που έχει δημιουργηθεί. Αυτό φαίνεται και από τις πρώτες διαπιστώσεις της ΑΔΑΕ ή άλλων φορέων, με βάση την ενημέρωση που έχουμε μέχρι στιγμής, όμως η εξέταση της υπόθεσης σε βάθος, ούτε έχει προχωρήσει, ούτε φαίνεται να ολοκληρώνεται απ’ όσο ξέρουμε, ενώ προστίθενται και τα χθεσινά νέα στοιχεία στην υπόθεση αυτή».
Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «είναι απαράδεκτη υπόθεση να ζούμε κάτω από συνακροάσεις, παρακολουθήσεις ή οτιδήποτε άλλο ή έστω και να υπάρχει υποψία αυτών. Πρέπει να λυθεί το ζήτημα και να γίνει διερεύνηση σε βάθος οπωσδήποτε και να δοθούν πλήρεις απαντήσεις για όλα αυτά τα ζητήματα. Ως ΚΚΕ δεν θα το αφήσουμε έτσι το ζήτημα αυτό».
Σε ερώτηση αν το κόμμα θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες, σημείωσε: «Θα συνεχίσουμε και στο επίπεδο της βουλής και στο επίπεδο γενικότερα της λαϊκής πάλης γιατί είναι σημαντικό ζήτημα μαζικοί φορείς, οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας, να αντισταθούν σε όλα αυτά τα μέτρα που οδηγούν σε παραπέρα ενίσχυση της αυταρχικότητας, της καταστολής, της παρακολούθησης Ελλήνων πολιτών».
Σχετικά με το αν στρέφονται κάπου οι υποψίες του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «με βάση τα στοιχεία δεν είναι, οπωσδήποτε, κάποιος ερασιτέχνης. Οπωσδήποτε πρόκειται για υπηρεσίες, για κρατικούς, ή παρακρατικούς, εντός εισαγωγικών, μηχανισμούς».
Ερωτηθείς αν συζήτησε το ζήτημα αυτό με τον κ. Μητσοτάκη, απάντησε: «Ναι, μου είπε ότι θα αναπτύξει και η ΝΔ αντίστοιχες πρωτοβουλίες, θα πει και ο ίδιος φαντάζομαι, και βεβαίως εκφράζει και η ΝΔ την ίδια ανησυχία, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα κόμματα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News