Το Brexit αφορά και το Γιβραλτάρ, τον βρετανικό θύλακα που βρίσκεται στη νότια Ισπανία και που διεκδικεί η Μαδρίτη από το… 1713!
Ηδη, λοιπόν, άρχισαν οι άτυπες διαπραγματεύσεις. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε την Κυριακή να συνεργαστεί με την αυτόνομη κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ώστε να εξασφαλίσει «την καλύτερη δυνατή κατάληξη» ως προς μια συμφωνία για το Brexit που θα καλύπτει και τη συγκεκριμένη βρετανική κτήση.
Αυτή ήταν η έμμεση απάντησή της στην απόφαση της ΕΕ να συμπεριλάβει στις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη μορφή και τα στάδια που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit την περίπτωση του Γιβραλτάρ. Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να παραχωρήσουν στην ισπανική κυβέρνηση το δικαίωμα άσκησης βέτο σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις που θα έχει το Γιβραλτάρ, δίνοντας έτσι τον λόγο και στη Μαδρίτη για την τύχη του βρετανικού «Βράχου».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Γιβραλτάρ Φαμπιάν Πικάρντο, η κυρία Μέι επανέλαβε ότι το Λονδίνο παραμένει «σταθερό στη δέσμευσή του να υποστηρίζει το Γιβραλτάρ, τους πολίτες και την οικονομία του».
Η ίδια φέρεται να μετέφερε στον κ. Πικάρντο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε διευθέτηση σύμφωνα με την οποία το Γιβραλτάρ θα περνούσε υπό την κυριαρχία άλλου κράτους «ενάντια στην ελεύθερα και δημοκρατικά εκπεφρασμένη βούληση» των κατοίκων της περιοχής.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Νταστίς αρνήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το δικαίωμα του βέτο, αλλά τόνισε ότι βλέπει πολύ θετικά τη στάση της ΕΕ.
«Οταν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, ο εταίρος της ΕΕ θα είναι η Ισπανία. Επομένως, στην περίπτωση του Γιβραλτάρ η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να πάρει τη θέση της Ισπανίας. Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να μιλάμε για βέτο», δήλωσε ο ίδιος στην ισπανική El Pais.
Ολοι συμφωνούν ότι οι Ισπανοί παίρνουν πολύ σοβαρά το μέλλον του Γιβραλτάρ. «Δεν είναι ένα πρόβλημα που γεννήθηκε χθες. Επιβιώνει πολύ καιρό και πάντα ακούγαμε και τις δύο πλευρές», δήλωσε στην βρετανική Guardian διπλωμάτης. «Τώρα θα στηρίξουμε το κράτος-μέλος (Ισπανία). Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Δεν νομίζω ότι κάποιο από τα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη θα υπονομεύσουν τη θέση της ΕΕ».
Πάντως, οι ίδιοι οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ -30.000 τον αριθμό- δεν φέρονται να έχουν ενθουσιαστεί με το δικαίωμα βέτο που παραχωρήθηκε στη Μαδρίτη. Πολλοί βουλευτές κατηγόρησαν την ισπανική κυβέρνηση για «παραπλάνηση» ευρωπαϊκών παραγόντων. Αλλωστε, σε δημοψήφισμα που διενεργήθηκε το 2002 το 99% των κατοίκων απέρριψαν την πρόταση να μοιραστεί η Βρετανία με την Ισπανία την κυριαρχία του «Βράχου».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News