Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει. Σχεδόν δύο μήνες προτού οι μαθητές καθήσουν στα θρανία για τις Πανελλαδικές, το υπουργείο Παιδείας, αλλάζει τα δεδομένα των εξετάσεων. Προς όφελος των διαγωνιζόμενων, λέει και σωστά. Αλλά δεν παύει να είναι μια αλλαγή των δεδομένων την τελευταία στιγμή και μάλιστα εξαιτίας δικών του παραλείψεων.
Οπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπ. Παιδείας Γιάννης Παντής (με συνέντευξή του την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ), ανοίγει ξανά, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, η αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις εφετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις προκειμένου να δηλώσουν και 5ο εξεταζόμενο μάθημα -ώστε να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε δύο επιστημονικά πεδία- όσοι μαθητές αισθάνονται «εγκλωβισμένοι» εξαιτίας της μείωσης του αριθμού εισακτέων στις σχολές αιχμής!
Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Ο λόγος για αυτήν την εξέλιξη οφείλεται στο ότι το υπουργείο Παιδείας περιόρισε εφέτος τις θέσεις εισακτέων ειδικά στις σχολές αιχμής των πανεπιστημίων της χώρας (Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχενικές, κλπ) κατά περίπου 1000 θέσεις. Ειδικά στην περίπτωση των πλέον υψηλόβαθμων Ιατρικών Σχολών, η μείωση κατά 220 θέσεις συνολικά (-21%) ισοδυναμεί με την κατάργηση σχεδόν δύο ολόκληρων σχολών, όπως παρατηρούν εκπαιδευτικοί.
Ομως η απόφαση αυτή ελήφθη στις 14 Μαρτίου και ενώ οι μαθητές είχαν ήδη καταθέσει (η τελική προθεσμία είχε λήξει στις 10 Μαρτίου 2017) τις αιτήσεις συμμετοχής τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις!
Αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες μαθητές, ιδίως υψηλόβαθμοι που στόχευαν σε σχολές αιχμής, να «εγκλωβιστούν» καθώς είχαν δηλώσει συμμετοχή σε τέσσερα (και όχι πέντε που έχουν το δικαίωμα) μαθήματα, στοχεύοντας αποκλειστικά στις σχολές ενός μόνο Επιστημονικού Πεδίου. Ομως με την μεγάλη περικοπή εισακτέων, οι μαθητές αυτοί κινδύνευαν να μείνουν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ακόμα κι αν έγραφαν άριστα στις εξετάσεις!
Το γεγονός προκάλεσε εντονότατες διαμαρτυρίες από γονείς και υποψηφίους, ορισμένοι εκ των οποίων συναντήθηκαν την Πέμπτη με τον κ. Παντή.
Ο τελευταίος αποφάσισε σε συνεννόηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ότι το αίτημα για επαναφορά του αριθμού εισακτέων στα περυσινά επίπεδα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί λόγω της αδυναμίας των σχολών –κυρίως όσων έχουν εργαστήρια- να εκπαιδεύσουν ικανοποιητικά μεγάλο αριθμό εισακτέων, όμως μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα να ανοίξει και πάλι η διαδικασία κατάθεσης Αίτησης-Δήλωσης, αποκλειστικά και μόνο για όσους υποψηφίους είχαν δηλώσει τέσσερα μαθήματα αλλά τώρα επιθυμούν να δηλώσουν και πέμπτο, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση και σε δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο.
Στο μεταξύ το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε και το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2017.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News