Την τελευταία δεκαετία η μετοχή της Domino’s έχει συνθλίψει ως και εκείνες τεχνολογικών κολοσσών, όπως της Apple, της Google, της Amazon αλλά και του Facebook – επίδοση που οφείλεται, κατά γενική ομολογία, στην απόφασή της να προσφέρει καλύτερη πίτσα.
Το έχει παραδεχτεί και η ίδια η εταιρεία: την περασμένη δεκαετία οι λάτρεις της πίτσας δεν την είχαν σε ιδιαίτερη εκτίμηση… Πρόσεξε όμως λίγο παραπάνω τα υλικά, άλλαξε τις συνταγές της και είδε τη ζήτηση να ανεβαίνει κατακόρυφα.
Αφού, λοιπόν, τα κατάφερε περίφημα στα χρηματιστηριακά και το δίκτυο διανομής της σε όλο τον κόσμο συνεχώς διευρύνεται, πλέον σχεδιάζει να βοηθήσει τους φιλικούς ντελιβεράδες της προσθέτοντας στον «στόλο» τους ρομπότ που θα μπορούν να παραδίδουν πίτσα με ευκολία – σε συγκεκριμένες πόλεις στην αρχή, αλλά με μεγαλεπίβολα σχέδια για τη συνέχεια.
Ο διευθύνων σύμβουλός της Ντον Μέιτζ δήλωσε ότι «σύμφωνα με τα σχέδια που έχουμε για την ανάπτυξη της εταιρείας τα επόμενα χρόνια, οι οδηγοί που διαθέτουμε δεν θα είναι αρκετοί».
Για αυτόν τον σκοπό η Domino’s συνεργάστηκε με τη λονδρέζικη εταιρεία Starship, που στήθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια από τους συνιδρυτές του Skype, και δημιούργησαν εξάτροχα ρομπότ που θα μπορούν να φτάνουν σε πελάτες που βρίσκονται έως και 1,5 χλμ μακριά από επιλεγμένα καταστήματα.
Οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν σε Γερμανία και Ολλανδία, ενώ, στην ίδια φιλοσοφία, η εταιρεία σχεδιάζει και drones-ντελίβερι, εγχείρημα αρκετά πιο σύνθετο.
Τα ρομπότ λειτουργούν με μπαταρίες, είναι σχεδιασμένα να κινούνται σε πεζοδρόμια, όχι σε δρόμους, και να αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 6 χλμ/ώρα, ενώ μπορούν να μεταφέρουν φορτίο που ζυγίζει έως και εννιά κιλά. Η παράδοση θα γίνεται το πολύ σε 30 λεπτά από τη στιγμή της παραγγελίας και οι πίτσες θα είναι τοποθετημένες σε ισοθερμικές τσάντες, ίδιες με εκείνες που χρησιμοποιούν οι ντελιβεράδες.
Μόλις ο πελάτης ολοκληρώσει την παραγγελία, θα λαμβάνει έναν κωδικό στο κινητό του με τον οποίο θα μπορεί να ξεκλειδώσει το κουβούκλιο που θα περιλαμβάνει το πακέτο. Η Starship σε ανακοίνωσή της εξήγησε ότι «ανάλογα με το μέγεθος της κάθε πίτσας, θα μπορούμε να μεταφέρουμε έως και οκτώ είδη, συνοδευτικά, αναψυκτικά και επιδόρπια».
Οι πρώτες δοκιμές των ρομπότ-ντελίβερι έγιναν από την εταιρεία Just Eat στο Γκρίνουϊτς του Λονδίνου, που διανέμει φαγητό κατ’ οίκον, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο η Mercedes-Benz Vans πήγε την ιδέα ένα βήμα παραπέρα: σχεδίασε φορτηγάκια που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «βάσεις» για τον στόλο των ρομπότ, όπου θα φορτίζουν και έτσι θα μπορούν κυκλοφορούν σχεδόν αυτόνομα.
Επένδυσε μάλιστα στο πρότζεκτ 17,2 εκατ. δολάρια, που σημαίνει ότι «βλέπει» το μέλλον του ντελίβερι στα ρομπότ. Και όχι άδικα…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News