Το μεγάλο ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε όλοι, το έθεσε το Time στο εξώφυλλό του. Στις σελίδες του έθεσε άλλα ερωτήματα, πιο μικρά, στον Ντόναλντ Τραμπ. Και οι απαντήσεις του σε αυτά έδωσαν μια απάντηση και στο άλλο, το μεγάλο ερώτημα: ναι, η αλήθεια έχει μάλλον πεθάνει.
Είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς ρίχνοντας μια ματιά στο fact checker της Washington Post. Οι επιμελητές του οποίου τι διαπίστωσαν; Οτι ο αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο επιμένει στα ψέματά του, αλλά και ότι δεν έχει μια στοιχειώδη ιδέα σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί το ΝΑΤΟ. Η συνέντευξη αξίζει να διαβαστεί και σαν ένα ψυχολογικό πορτρέτο του συνεντευξιαζόμενου. Γιατί ο Τραμπ κλείνει τη συζήτηση με τον δημοσιογράφο του Time με την εξής μεγαλειώδη ατάκα: «Δεν μπορεί να τα κάνω όλα τόσο χάλια. Γιατί εγώ είμαι πρόεδρος, ενώ εσύ όχι».
Στο μεταξύ, μεσολαβούν πολλά ψέματα, άλλες τόσες μισές αλήθειες, ενώ ο Τραμπ αρνείται ακόμη και την ύπαρξη δηλώσεων που έχει κάνει, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι είχε συνδέσει τον πατέρα του αντιπάλου του στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών Τεντ Κρουζ με τον δολοφόνο του JFK Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ. Στο ενδιάμεσο η συζήτηση διανθίζεται με προτάσεις του τύπου «Οι Βρυξέλλες, λέω οι Βρυξέλλες, δεν είναι Βρυξέλλες».
Η συγγραφέας και μπλόγκερ Jezebel είχε την υπομονή να σβήσει από τη συνέντευξη όλα τα ψεύδη και να παρουσιάσει ό,τι απέμεινε στο μπλογκ της. Και δεν είναι και πολλά αυτά που μένουν: ο μαύρος μαρκαδόρος της εμπνεύστριας του εγχειρήματος έχει διαγράψει ολόκληρες απαντήσεις. Αυτό που μένει, ας πούμε, από μια απάντηση είναι ότι στις Βρυξέλλες «πραγματοποιήθηκε ακριβώς πριν από έναν χρόνο μια τρομοκρατική επίθεση». Ωστόσο, ό,τι προηγείται και ό,τι έπεται αυτού του αδιαμφισβήτητου γεγονότος στην απάντηση έχει διαγραφεί. Πολύ απλά επειδή είναι ένα ψέμα.
Είναι ψέμα, για παράδειγμα, ότι το ΝΑΤΟ «δεν ασχολείται με την τρομοκρατία» και ότι ο ίδιος «διόρθωσε» αυτήν την ανωμαλία. Το ψεύδος εδώ είναι διπλό. Οπως σημειώνει η Post, οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις είναι ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες της συμμαχίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ.
Στη συνέχεια ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν «πληρώνουν τους λογαριασμούς τους» στη Συμμαχία. Είπε μάλιστα ότι κανένας δεν το είχε πάρει χαμπάρι κι ότι αυτός ήταν που το ανακάλυψε. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές για τους «ελεύθερους καβαλάρηδες» την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ σήκωναν το μεγαλύτερο βάρος στη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.
Η αλήθεια είναι ότι το 2014 τα μέλη του ΝΑΤΟ είχαν συμφωνήσει να προσφέρουν το 2% του ΑΕΠ τους στην κοινή άμυνα έως το 2024. Είναι αλήθεια επίσης ότι έως σήμερα το έχουν κάνει πέντε χώρες. Και είναι αλήθεια ότι τα χρήματα αυτά είναι για τον προϋπολογισμό της Συμμαχίας και όχι χρήματα που πρέπει να αποδοθούν ως χρέος στις ΗΠΑ.
Τις αλήθειες αυτές επισήμανε με μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter ο Ιβο Ντάαλντερ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ από το 2009 έως το 2013. Και αποκαθιστά την πραγματικότητα ξεκινώντας ως εξής: «Με συγχωρείτε κύριε πρόεδρε, αλλά το ΝΑΤΟ λειτουργεί ως εξής…».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News