Την πρόθεση του για τη δημιουργία ενός τείχους δύο χιλιάδων χιλιομέτρων που θα χωρίζει τις ΗΠΑ από το Μεξικό, επιβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το τείχος θα ξεκινήσει εντός των προσεχών μηνών και μάλιστα θα βρει τρόπο προκειμένου να συμμετέχει και το Μεξικό στη χρηματοδότησή του. Επίσης υπέγραψε πράξεις που προβλέπουν περικοπή κονδυλίων από αμερικανικές πόλεις που αποτελούν καταφύγιο για παράνομους μετανάστες.
«Οι διαπραγματεύσεις με το Μεξικό θα αρχίσουν άμεσα. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα υπάρξει πληρωμή. Μπορεί να γίνει με πολύπλοκο τρόπο, αλλά θα υπάρξει» είπε στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος, προς το δίκτυο ABC. Παράλληλα υπέγραψε διατάγματα που θα περιορίζουν την πρόσβαση στις ΗΠΑ για πρόσφυγες και κατόχους βίζας από τον Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη.
Στις πρώτες ημέρες του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προλάβει: α) να αποδομήσει τη δημόσια υγεία του Obamacare, β) να αλλάξει τα δικαιώματα για τη μετανάστευση, γ) να αφαιρέσει από τις γυναίκες το δικαίωμα να ορίζουν το κορμί τους, δ) να απειλήσει τους μουσουλμάνους, ε) να απειλήσει το Σικάγο και στ) να καταστρέψει το περιβάλλον σε μια από τις λιγοστές εναπομείνασες παρθένες περιοχές των ΗΠΑ. Και το καλύτερο: Eχει ήδη προαναγγείλει ότι θα ζητήσει έρευνα για την «απάτη» στις προεδρικές εκλογές!
Με την απαραίτητη σκηνοθεσία, υπογράφοντας διατάγματα στο Οβάλ Γραφείο περιστοιχισμένος συμβολικά από το πιστό επιτελείο του, ο Τραμπ ανατρέπει ασταμάτητα σημαντικές πτυχές της πολιτικής του προκατόχου του, επιδεικνύοντας -όπως είχαν υποσχεθεί και οι σύμβουλοί του- έντονη δραστηριότητα από τα πρώτα 24ωρα της θητείας του.
Περιβάλλον, μεταναστευτική πολιτική, χρηματοδότηση των ΜΚΟ υπέρ των αμβλώσεων, δημόσια υγεία ακόμα και η παρουσία κυβερνητικών υπαλλήλων στα social media τίθενται στο στόχαστρο του νέου προέδρου.
Την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο θα προχωρήσει η κατασκευή των αγωγών πετρελαίου Dakota Access και Keystone XL. Ο δεύτερος θα διανύει 1.200 χιλιόμετρα μέσα από έξι πολιτείες και θα μεταφέρει 800.000 βαρέλια την ημέρα από τον Καναδά στον Κόλπο του Μεξικού. Το έργο στηρίζει και ο Τζάστιν Τριντό, ο πρωθυπουργός του Καναδά.
Πρόκειται ωστόσο για ένα έργο εξαιρετικά αμφιλεγόμενο. Και η ματαίωση και τώρα επανέναρξή του έχει αποκτήσει έναν συμβολικό χαρακτήρα. Κάτοικοι στη Βόρεια Ντακότα, φυλές ινδιάνων και διάσημοι ακτιβιστές (βλέπε τους ηθοποιούς Σαϊλίν Γούντλεϊ και Μαρκ Ράφαλο) έχουν μετατρέψει την εναντίωση στην κατασκευή των αγωγών σε αγώνα υπέρ του περιβάλλοντος. Ηταν άλλωστε δύο έργα που με μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον και -ως ένα βαθμό- αμφίβολης οικονομικής χρησιμότητας, τα οποία είχε μπλοκάρει η κυβέρνηση Ομπάμα.
Ωστόσο, ο Τραμπ, με το σκεπτικό της επέκτασης των υποδομών στον ενεργειακό τομέα και της δημιουργίας «δεκάδων χιλιάδων» θέσεων εργασίας αποφάσισε να αναιρέσει την προηγούμενη κυβερνητική πολιτική. Οχι άσχετο είναι και το ότι ο Τραμπ έχει αμφισβητήσει την κλιματική αλλαγή.
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο σημαντικό: Ο Κέλσι Γουόρεν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που θα κατασκευάσει τον Dakota Access, της Energy Transfer Partners, έχει δωρίσει γύρω στα επτά εκατομμύρια δολάρια σε οργανώσεις των Ρεπουμπλικανών (super PACS), περιλαμβανομένης και μία που τελικά στήριξε το Τραμπ στην προεκλογική περίοδο…. Η συμμετοχή του είναι καταγεγραμμένη εδώ και μήνες από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και τις αρμόδιες αρχές, αν και ο Γουόρεν δεν στήριξε ιδιαίτερα τον Τραμπ.
Και ο ίδιος ο πρόεδρος είχε συμφέροντα στην εταιρεία κατασκευής του αγωγού αναφέρουν ακτιβιστές, αλλά τα πούλησε. Το 2015 είχε 500.000 με 1.000.00 εκατ. δολάρια σε μετοχές της Energy Transfer Partners, ποσό που μειώθηκε σε 15.000 με 50.000 το 2016. Εχει ακόμη μετοχές αξίας 100.000 με 250.000 σε εταιρεία που κατέχει τον αγωγό.
Εκ των υστέρων ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ λέει ότι ο πρόεδρος θα συνομιλήσει με τα εμπλεκόμενα μέρη για τον αγωγό στη Ντακότα, καθώς «έχει δείξει στην επιχειρηματική του ζωή ότι γνωρίζει πώς να διαπραγματευτεί μια σπουδαία συμφωνία». Μελέτες πάντως δείχνουν ότι από τις «πολλές δουλειές» που θα δημιουργηθούν οι περισσότερες είναι προσωρινές, γράφει ο Guardian.
Σε μια παράλληλη, αλλά σχετιζόμενη υπόθεση, η προεδρία επέβαλε μπλακ-άουτ στα ΜΜΕ και ειδικούς περιορισμούς στη Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) ενώ παράλληλα πάγωσε και κάποιες άλλες δραστηριότητες της Υπηρεσίας.
Big day planned on NATIONAL SECURITY tomorrow. Among many other things, we will build the wall!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 25, 2017
Οι «ομοσπονδιακοί» στο Σικάγο
Ούτε πάντως το εσωτερικό μέτωπο τον αφήνει ασυγκίνητο. Και πάλι μέσω του Twitter o πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσταλούν άνθρωποι από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες στο Σικάγο, για να αντιμετωπιστεί η έκρηξη της βίας στην πόλη, σε περίπτωση που οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν λάβουν άμεσα μέτρα.
Σύμφωνα μέσα όσα ανέφερε ο Τύπος στην πόλη, τουλάχιστον 228 άνθρωποι πυροβολήθηκαν από την έναρξη του έτους, μια αύξηση κατά 5,5% σε σύγκριση με τον αριθμό των θυμάτων πέρυσι. Τα στοιχεία αναφέρουν τουλάχιστον 42 ανθρωποκτονίες, μία ακόμη μεγαλύτερη αύξηση (23,5%) σε σύγκριση με πέρυσι.
Αν και η τοπική αστυνομία διαψεύδει τα δημοσιεύματα (μιλά για 182 πυροβολισμούς και 38 ανθρωποκτονίες), ο Τραμπ μιλά για μια «τρομερή “σφαγή”» την οποία θα σταματήσει στέλνοντας ομοσπονδιακές δυνάμεις.
If Chicago doesn't fix the horrible "carnage" going on, 228 shootings in 2017 with 42 killings (up 24% from 2016), I will send in the Feds!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 25, 2017
Μένει να φανεί αν και πώς θα υλοποιήσει (και) αυτήν την υπόσχεση.
Η ψήφος των «παρανόμων»
Εν τω μεταξύ, μήνες μετά την εκλογική αναμέτρηση (στην οποία η Χίλαρι Κλίντον είχε πάνω από 2,8 εκατ. ψήφους περισσότερες από τον ίδιο), ο Τραμπ μοιάζει να επιμένει στην θεωρία που είχε διατυπώσει λίγο μετά ότι ψήφισαν «εκατομμύρια παράνομοι».
Μιλώντας με τους ηγέτες των νομοθετικών σωμάτων αργά τη Δευτέρα επισήμανε ότι έχασε την αναμέτρηση σε ψήφους γιατί «3-5 εκατομμύρια παράνομοι» συμμετείχαν στις εκλογές. Είναι ένας ισχυρισμός που, πέρα από το ότι έχει αποδομηθεί στον Τύπο, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την αποδοχή ούτε μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος επιμένει στη θεωρία του και ανακοινώνει ότι «θα ζητήσει μεγάλη έρευνα για την ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ, περιλαμβανομένων αυτών που έχουν εγγραφεί σε δύο πολιτείες, αυτών που είναι παράνομοι και… ακόμη, και τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που είναι νεκροί (και πολλοί για πολύ καιρό)». Οπως τόνισε στο σχόλιό του στο Twitter, «Ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα ενισχύσουμε τις διαδικασίες ψηφοφορίας!» πρόσθεσε.
I will be asking for a major investigation into VOTER FRAUD, including those registered to vote in two states, those who are illegal and….
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 25, 2017
even, those registered to vote who are dead (and many for a long time). Depending on results, we will strengthen up voting procedures!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 25, 2017
Εν αναμονή δικαστή
Την επόμενη εβδομάδα ο Τραμπ θα προβεί, τέλος, στην ανακοίνωση της επιλογής του για την έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία χηρεύει μετά τον θάνατο του δικαστή Αντονίν Σκαλία πέρυσι. Οι Ρεπουμπλικανοί πρακτικά μπλόκαραν τον διορισμό που θα μπορούσε να είχε κάνει ο Ομπάμα, αναμένοντας τις εκλογές και την δική τους επιστροφή στον Λευκό Οίκο, όπερ και εγένετο.
«Θα διαλέξουμε ένα πραγματικά σπουδαίο δικαστή», εξήγησε ο Τραμπ, με τους αναλυτές να παραδέχονται ότι η επιλογή ενός συντηρητικού δικαστή θα επηρεάσει πολλά στην κυβερνητική πολιτική για τα επόμενα χρόνια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News