Τσίπρας και Μητσοτάκης γράφουν για την ανάπτυξη
Ο ένας βλέπει τη χώρα στο μέσο μίας σταθερής πορείας ανάκαμψης και ο άλλος τη βλέπει στην εντατική, όχι μακριά από τον κίνδυνο μίας σοβαρής υποτροπής. Φυσικά τον θετικό απολογισμό κάνει ο Pρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο πιο ο απαισιόδοξος για τη σημερινή κατάσταση είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Γράφουν και οι δύο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όπως την οραματίζονται, σε άρθρα τους που δημοσιεύονται στην ετήσια έκδοση του περιοδικού Economist, «Ο Κόσμος το 2017».
Τσίπρας: «Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης»
Ο Πρωθυπουργός στο άρθρο του, με τίτλο «Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης το 2017», τονίζει ότι η κυβέρνησή του έθεσε τις βάσεις για «ριζική μεταστροφή της Ελλάδας από ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο σε τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας, σε ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο που δίνει έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία». Η χώρα έχει ήδη, για δεύτερη συνεχή χρονιά, υπερκαλύψει τους συμφωνηθέντες με τους πιστωτές δημοσιονομικούς στόχους, τονίζει.
Οπότε για τον ίδιο, το 2017, θα είναι ένα «έτος ανάπτυξης, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσδιορίζει το ύψος της στο 2,7% και το 2018 στο 3,1%». Οπως επισημαίνει, το 2016 κλείνει με αύξηση 3,3% των επενδύσεων -με το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο αυτές να έχουν άνοδο άνω του 10%- ενώ το 2017 αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,1%.
Φυσικά, διαρκής στόχος της κυβέρνησης είναι «η ανάπτυξη να μεταφραστεί σε θέσεις απασχόλησης και η ευημερία να αφορά όλους τους έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν βιώσει τις συνέπειες της κρίσης», όπως γράφει ο κ. Τσίπρας. Αν και η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, εντούτοις «έχει μειωθεί σχεδόν κατά 4% επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης», σημειώνει ο ίδιος.
«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να είναι ανταγωνιστική στη νέα οικονομία της γνώσης και όχι να δομεί την οικονομία της στη βάση παρωχημένων παραγωγικών προτύπων που βασίζονται στην ανταγωνιστική υποτίμηση και τους χαμηλούς μισθούς», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας εκφράζει επίσης την ανάγκη λήψης γενναίων αποφάσεων που θα εξομαλύνουν την κατάσταση του Προσφυγικού, θα επιταχύνουν την μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο στις χώρες που επιθυμούν να μεταφερθούν και θα άρουν τον «προσβλητικό για την ευρωπαϊκή παράδοση παραλογισμό των κλειστών συνόρων». Καταλήγει με μία αναφορά στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι οι άξονες μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης «δεν μπορούν παρά να είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στην ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ, καθώς και η άρση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων».
Μητσοτάκης: «Η πλειοψηφία του λαού είναι έτοιμη να υποστηρίξει ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα»
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν βλέπει ανάπτυξη, βλέπει «μία παρατεινόμενη ελληνική κρίση η οποία αποτελεί κατά κύριο λόγο μία αποτυχία του πολιτικού μας συστήματος» όπως γράφει στο άρθρο του. Και, ως γνωστόν, ο μοναδικός τρόπος να επιτευχθεί αυτό που επιθυμούν οι Ελληνες και οι ευρωπαίοι εταίροι είναι μία πολιτική αλλαγή, όπως επαναλαμβάνει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, λοιπόν, χρειάζεται ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να «προσαρμοστεί ο κρατικός μηχανισμός, να εξορθολογιστεί το θεσμικό πλαίσιο, να ενδυναμωθούν ανεξάρτητοι θεσμοί, να διευκολυνθεί το επιχειρείν, να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις», τονίζει.
Το «αποτυχημένο πείραμα» του ΣΥΡΙΖΑ, και ο τρόπος που επέβαλε η κυβέρνηση το «αχρειάστο τρίτο μνημόνιο» έχουν αναδείξει τον μονόδρομο των ριζικών μεταρρυθμίσεων, όπως επισημαίνει. «Σήμερα, έχοντας επιτέλους απομυθοποιήσει το λαϊκισμό, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι έτοιμη να υποστηρίξει ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα», γράφει.
Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει την ελληνική οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει ακόμη, καταγγέλλει ότι οι ρυθμοί της κυβέρνησης δεν θα μπορούσαν να είναι βραδύτεροι. Τονίζει ότι «ενώ μπορεί να διασφαλίστηκαν από την ΕΚΤ λίγοι ακόμη μήνες προκειμένου να καταφέρουμε να καρπωθούμε τα οφέλη της ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του 2017, όσο καθυστερούμε τόσο αναβάλλουμε την ανάκαμψη της οικονομίας μας και ρισκάρουμε την απώλεια αυτού του καθοριστικής σημασίας εργαλείου».
Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι η στήριξη των δανειστών και εταίρων δεν θα είναι δεδομένη το 2017, ένα εκλογικό έτος για τις χώρες του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης.
Κλείνει με έναν πιο αισιόδοξο τόνο, εκφράζοντας την «ετοιμότητα» της ΝΔ να υλοποιήσει ένα τολμηρό εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που σε συνδυασμό με έναν δραστικό εξορθολογισμό της φορολογίας, θα οδηγήσει την Ελλάδα στην οριστική έξοδο από την κρίση και στη βιώσιμη δυναμική ανάπτυξη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News