Για τη Μισέλ Ομπάμα η ελπίδα των Αμερικανών έχει σβήσει
Η ελπίδα ήταν το πρώτο πράγμα που υποσχέθηκαν να δώσουν στους αμερικανούς πολίτες οι Ομπάμα το 2008, όταν κατέβηκε για πρώτη φορά στις εκλογές των ΗΠΑ, ο Μπαράκ. «Ναι μπορούμε», επαναλάμβανε ο απερχόμενος πλέον πρόεδρος στην πρώτη του προεκλογική εκστρατεία. Τώρα που ολοκληρώνεται η δεύτερη θητεία του και αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο, θα φανεί αν πράγματι έδωσε ελπίδα στους Αμερικανούς. «Τώρα βιώνουμε την αλλαγή. Τώρα συνειδητοποιούμε τι σημαίνει να αισθάνεσαι ότι δεν υπάρχει ελπίδα», δηλώνει η Μισέλ Ομπάμα στον πρώτο της σχολιασμό για την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ και ταυτόχρονα στην τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη ως Πρώτης Κυρίας.
Η Μισέλ Ομπάμα εμφανίζεται μάλλον άκεφη, σίγουρα προβληματισμένη -αν και πάντα λαμπερή- στη συνέντευξη που παραχωρεί στην γκουρού της αμερικανικής τηλεόρασης, Οπρα Γουίνφρι. Δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο όνομα του νεοεκλεγέντος προέδρου, τουλάχιστον όχι στο απόσπασμα της συνέντευξης που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο CBS. Αλλά ουσιαστικά ομολογεί ότι η μετά-Τραμπ περίοδος θα είναι τόσο «μαύρη», ώστε θα αναδείξει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό αυτό που κατόρθωσε η κυβέρνηση Ομπάμα.
Η Πρώτη Κυρία τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα της είναι έναν ενήλικα στον Λευκό Οίκο, κάποιον που να μπορεί να φέρει σταθερότητα αλλά και έμπνευση. Χρειάζεται «ένας ενήλικας που να μπορεί σε περιόδους κρίσεις να σου πει: “Ολα θα πάνε καλά, ας θυμηθούμε όλα τα καλά πράγματα που έχουμε, ας κοιτάξουμε στο μέλλον, ας επικεντρωθούμε σε όλα αυτά που δημιουργούμε”», λέει, καλώντας, εμμέσως, τον θεατή να φανταστεί τον αμερικανό μεγιστάνα Τραμπ στον ρόλο του υπεύθυνου ενήλικα.
«Η ελπίδα είναι αναγκαία. Είναι ένα απαραίτητο κόνσεπτ. Ο Μπαράκ δεν μίλησε για την ελπίδα μόνο και μόνο επειδή θεωρούσε ότι θα ήταν καλό σλόγκαν για να κερδίσει ψήφους», τόνισε η ίδια. «Εκείνος, εγώ και τόσοι ακόμη, πιστεύουμε ότι αν δεν έχεις ελπίδα δεν έχεις τίποτε. Τι δίνεις στα παιδιά σου αν δεν μπορείς να τους δώσεις ελπίδα;», ρωτά η ίδια, μητέρα δύο κοριτσιών που ενηλικιώνονται.
«Τα παιδιά αντιμετωπίζουν κρίσιμες καταστάσεις με τον ίδιο τρόπο που βλέπουν εμάς να διαχειριζόμαστε κρίσιμες καταστάσεις», προσθέτει, εκ πείρας. Πώς είναι όταν χτυπά ένα μικρό παιδί το κεφάλι του; Αν αντιδράσεις πανικόβλητος θα βάλει τα κλάματα. Αν τον καθησυχάσεις θα κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Ετσι αισθάνεται και για το αμερικανικό έθνος η Μισέλ Ομπάμα κι έτσι, ως τον καθησυχαστικό παράγοντα, περιγράφει τον σύζυγό της. Σε βάθος χρόνου θα συνειδητοποιήσει κι ο αμερικανικός λαός την επίδραση που είχε ο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζει με βεβαιότητα η καλεσμένη της Οπρα, προκαλώντας στον θεατή ένα ρίγος για το μέλλον των ΗΠΑ.
Αν είχαν εξελιχθεί αλλιώς τα πράγματα, αν δηλαδή είχε εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον, αυτή η συζήτηση ανάμεσα στη Μισέλ Ομπάμα και την Οπρα Γουίνφρι θα είχε άλλο vibe. Η Πρώτη Κυρία θα γελούσε, θα έκανε έξυπνα σχόλια, θα περιέγραφε με έμφαση τι σημαίνει για τα μικρά κορίτσια των ΗΠΑ και του κόσμου η εκλογή της πρώτης γυναίκας στην ιστορία της χώρας. Θα έφευγε σχεδόν χοροπηδώντας από τον Λευκό Οίκο. Ομως, εκ των πραγμάτων, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Τώρα μοιάζει να εύχεται να μη χρειαστεί να φύγει ποτέ, μόνο και μόνο για να μην εγκατασταθεί στη θέση της οικογένειάς της ο Ντόναλντ Τραμπ. Και το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ανάμεσα σε όλους τους πρωταγωνιστές της αμερικανικής επικαιρότητας, τον νικητή Τραμπ, την ηττημένη Χίλαρι, ακόμη και τον σύζυγό της, η Μισέλ Ομπάμα απολαμβάνει τα μεγαλύτερα ποσοστά δημοτικότητας! 64% and counting, που λένε και οι Αμερικανοί…
*Δείτε εδώ το απόσπασμα της συζήτησης. Ολόκληρη η συνέντευξη θα βγει στον αέρα τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News