Μητέρα, αθλήτρια, πολίστρια, ναυαγοσώστρια -η πρώτη γυναίκα που πήρε πιστοποίηση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα- εκπαιδεύτρια, δασκάλα φυσικής αγωγής. Εννοείται ότι η Μάνια Μπικώφ μετακόμισε στη Λέσβο όταν άρχισαν να πυκνώνουν οι αφίξεις προσφύγων στο νησί. Για μία γυναίκα που πριν καν κλείσει τα 18 της έτη έμαθε στον εαυτό της να σώζει ανθρώπους από πιθανό πνιγμό, επιβλέποντας –εθελοντικά!- τους λουόμενους στην παραλία της Νέας Κυδωνίας στην Κρήτη ήταν εντελώς αυθεντική η επιθυμία να στηθεί στις ακτές της Λέσβου και να βοηθά τους πρόσφυγες που αναζητούσαν καταφύγιο στην Ευρώπη.
Βρίσκεται εκεί μαζί με τη ναυαγοσωστική σχολή που έχει ιδρύσει, τη Lifeguard Hellas Save, από τον Νοέμβριο του 2015. Μας διέφυγε το όνομά της ανάμεσα στους δεκάδες ήρωες, τους ψαράδες, τις γιαγιάδες, τους φουρνάρηδες, που σήκωσαν στις πλάτες τους το Προσφυγικό. «Εμείς ήρθαμε στη Λέσβο νιώθοντας την ανάγκη της ύπαρξης ομάδας εκπαιδευμένων ναυαγοσωστών στην πρώτη γραμμή της διάσωσης», εξηγεί στο Protagon. Τη δράση της αναγνώρισε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Θαλάσσιας Διάσωσης – International Maritime Rescue Federation (IMRF). Την ξεχώρισε ως μία από τους τρεις φιναλίστ διεκδικητές της διάκρισης H.E.R.O. (Honouring Excellence for Rescue Operations) που επιβραβεύει τις αξιέπαινες αποστολές διάσωσης. Ο νικητής θα ανακοινωθεί την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέριλαντ στις ΗΠΑ και σε παράλληλη εκδήλωση στη Λισαβόνα.
«Ηθική ικανοποίηση! Η παγκόσμια αναγνώριση του εθελοντικού μας έργου, μας η γεμίζει χαρά», λέει η ίδια, προσθέτοντας ότι ήδη η διάκριση ανάμεσα στους τρεις φιναλίστ την κάνει να αισθάνεται ότι έχει πάρει ήδη το πρώτο βραβείο. «Περάσαμε και εξαιρετικά δύσκολες στιγμές πέρυσι, ήρθαμε αντιμέτωποι με την άγρια πλευρά της ανθρώπινης φύσης, με τις θυσίες στο βωμό του κέρδους, με βάρκες που βυθίζονταν μπροστά μας, με εικόνες που υπάρχουν μέσα μας σαν φυλαχτό. Σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει να έχει τέτοια μοίρα. Αν μη τι άλλο, ήμασταν εκεί γιατί χιλιάδες άνθρωποι μας είχαν ανάγκη», τονίζει.
Η ενασχόλησή της με τη ναυαγοσωστική, κάτι που «συνδυάζει τον αλτρουισμό και την ευθύνη», ήταν κάτι εντελώς φυσιολογικό για την ίδια. Φυσικό επακόλουθο ήταν και η δημιουργία της εθελοντικής ομάδας της Lifeguard hellas το 2001. Τον Νοέμβριο του 2015 λοιπόν, δώδεκα άτομα της σχολής ταξίδεψαν με ένα σκάφος, ένα τζετ σκι και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Επρεπε να προετοιμαστούν και ψυχολογικά για την πραγματικότητα που θα συναντούσαν, μέσα από διαδικτυακές συνεδρίες με εκπροσώπους του συλλόγου ελλήνων ψυχολόγων. «Μας καθοδηγούσαν μέσω Skype και μας προετοίμαζαν για όσα θα αντικρίσουμε», είχε περιγράψει η ίδια πριν από έναν χρόνο.
Τότε είχε προβλέψει ότι η ομάδα της θα παρέμενε στο νησί, στον ναυαγοσωστικό σταθμό στο Λιμαντζίκι του Μόλυβου, μέχρι τον Μάρτιο του 2015. Κι όμως η ομάδα είναι ακόμη εκεί. Από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, έκαναν μαθήματα κολύμβησης στα προσφυγόπουλα του Καρά Τεπέ! Για να μην φοβούνται τη θάλασσα που διέσχισαν για να φτάσουν στην Ευρώπη. Τώρα που ο καιρός δεν το επιτρέπει έχουν μεταφερθεί στη Σκάλα Συκαμιάς, όπου με νυχτερινά κιάλια κάνουν βάρδιες -καθημερινά από τις 02:00 έως τις 06:00- στο ακρωτήριο Κόρακας. Οι ροές έχουν μειωθεί αισθητά – αυτό σημαίνει ότι καταφτάνουν μία με δύο βάρκες σχεδόν κάθε νύχτα. Αλλά «η έντονη φημολογία όμως πως η Τουρκία θα ανοίξει τα σύνορα της εφόσον η ΕΕ δεν άρει την υποχρέωση της βίζας, μας έχει σε αυξημένη ετοιμότητα», επισημαίνει η ναυαγοσώστρια.
Από τις 7 Νοεμβρίου του περασμένου έτους 117 ναυαγοσώστες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο ταξίδεψαν στη Λέσβο για να συνδράμουν στη διάσωση προσφύγων. «Εστω και με καθυστέρηση, οι ηρωικές πράξεις όλων μας, ξεπερνούν τα όρια της Λέσβου και γίνονται γνωστά στη χώρα μας», λέει η κυρία Μπικώφ. «Ολο αυτό για εμάς είναι αρκετό. Τα βραβεία μας, είναι στις ψυχές μας, δωσμένα από τους ανθρώπους που μας θεωρούν σωτήρες τους και από όσα συναισθήματα εμείς αντλούμε από όλη αυτή τη διαδικασία. Εχουμε γίνει καλύτεροι άνθρωποι εδώ».
Η απονομή βραβείων θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα. Στον τελικό, μαζί με την ελληνίδα ναυαγοσώστρια, διακρίθηκαν ο γάλλος καπετάνιος Ερβέ Λεπάζ και η ομάδα που τιμώνται για την επαγγελματικότητα με την οποία εξαπέλυσαν την έρευνα αναζήτησης και διάσωσης του πληρώματος (δύο άτομα) ενός καταμαράν που αναποδογύρισε στο Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική στις 18 Οκτωβρίου του 2015 και ο Λαρς Τζ. Σόλβικ, μέλος της Νορβηγικής Κοινότητας για τη Διάσωση στη Θάλασσα από το 2002, ο οποίος έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη συμμετοχή της ομάδας του στην ευρωπαϊκή αποστολή «Ποσειδώνας», στο Αιγαίο.
Τι σημαίνει το βραβείο για τους υπόλοιπους; «Αν παρακινήσουμε περισσότερους ανθρώπους να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο έναν συνάνθρωπό τους, φυσικά, αυτό θα είναι ένα τεράστιο κέρδος και μακάρι να συμβεί», απαντά η Μπικώφ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News