Η Βρετανία πρέπει αν αφήσει ανοιχτές τις επιλογές της για το μέλλον μετά το δημοψήφισμα που έφερε το Brexit τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ για να προσθέσει ότι η ψήφος δεν μπορεί να αλλάξει «εκτός αν γίνει σαφές ότι ο βρετανικός λαός έχει αλλάξει στάση».
Ο Τόνι Μπλερ μιλώντας στο Radio 4 του BBC υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Η ψήφος του περασμένου Ιουνίου ήταν «καταστροφική», επισήμανε, αν και ο ίδιος αποδέχεται το αποτέλεσμα της κάλπης (που ήταν 51,9% υπέρ της αποχώρησης).
Ωστόσο ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι πρέπει πλέον να δούμε τις επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στον πραγματικό κόσμο και να μην αγνοήσουμε την ψήφο των 16 εκατομμυρίων που έκριναν ότι η χώρα πρέπει να μείνει στην Ενωση.
Πρόσθεσε σχετικά: «Αν γίνει σαφές ότι είτε πρόκειται για μια συμφωνία που δεν κάνει την αποχώρησή μας να αξίζει είτε είναι μια συμφωνία με τόσο σοβαρές επιπτώσεις ώστε οι πολίτες αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να φύγουν (από την ΕΕ), πρέπει να υπάρξει κάποιος τρόπος για να εκφραστεί ο κόσμος. Είτε μέσα από το Κοινοβούλιο, είτε με εκλογές, είτε πιθανόν με ένα δεύτερο δημοψήφισμα».
Ωστόσο, επισήμανε ότι η ψήφος για το Brexit δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν αλλάξει η γνώμη των πολιτών.
Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Ντάγκλας Κάρσγουελ βουλευτής του Κόμματος Ανεξαρτησίας έγραψε σε tweet ότι ο Μπλερ «θέλει να απονομιμοποιήσει και να αναστρέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».
Tony Blair sides with those is SW1 and at BBC seeking to delegitimise and reverse referendum result https://t.co/6STrxog54V
— Douglas Carswell MP (@DouglasCarswell) October 28, 2016
Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι έχει ανακοινώσει ότι θα ενεργοποιήσει το Αρθρο 50 για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ βάσει των συνθηκών ως το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου, με προοπτική ολοκλήρωσης των συνομιλιών και αποχώρησης το 2019.
Η μορφή που θα πάρει η έξοδος, αν θα υπάρχει δηλαδή κάποιου είδους σύνδεση και προνόμια για τους βρετανούς πολίτες και τις επιχειρήσεις ή αν θα είναι πλήρης και οριστική, μένει να αποδειχθεί. Αυτό ακριβώς επισήμανε και ο Μπλερ στο Radio 4, ειδικά σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην κοινή αγορά και την ελεύθερη κίνηση των πολιτών.
«Πρέπει να το εξετάσουμε, αν δηλαδή είναι οι ελευθερίες που πρόκειται να εξασφαλίσουμε τόσο σημαντικές ώστε να θέλουμε να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε. Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες δήλωσε πεπεισμένος ότι θα είναι «πολύ πολύ σκληρές» και ότι η Βρετανία πρέπει να κατανοήσει ότι θα έχει να διαπραγματευτεί με τους ηγέτες της Ενωσης και με τα Κοινοβούλια τους. «Υποστηρίζω λοιπόν ότι πρέπει να κρατάμε τις επιλογές μας ανοιχτές», τόνισε ακόμη.
Το BBC υπενθυμίζει ότι το 2004, όταν ήταν πρωθυπουργός, ο Τόνι Μπλερ είχε δηλώσει ότι θα διεξαγόταν και στη Βρετανία δημοψήφισμα για την έγκρισή του Ευρωσυντάγματος, ωστόσο μετά το διπλό δημοψηφισματικό «όχι» στην Ολλανδία και τη Γαλλία, τα σχέδια ακυρώθηκαν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News