Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με τις συστάσεις…
Το SolidarityNow ιδρύθηκε το 2013 με πρωτοβουλία του φιλανθρωπικού ιδρύματος, Open Society Foundations (OSF), με στόχο να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης που διέρχεται η ελληνική κοινωνία. Στο SolidarityNow δηλώνουν ότι για να πετύχει την έξοδο από την κρίση, η Ευρώπη πρέπει να επαναδιεκδικήσει το όραμά της για μια κοινωνία βασισμένη στην αλληλεγγύη. Μία από τις δράσεις του αγκάλιασε όχι μόνο τους Ελληνες που ταλανίζονται από την κρίση, αλλά και τους ανθρώπους που εκριζώθηκαν, που έγιναν πρόσφυγες και αναγκάστηκαν να προσγειωθούν σε μια νέα, σκληρή πραγματικότητα.
Ετσι, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, το SolidarityNow οργάνωσε με επιτυχία την εκδήλωση με τίτλο «Προσφυγικές Ροές & Δράσεις του SolidarityNow», στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η εκδήλωση δόθηκε στο Μουσείο με αφορμή την έκθεση του κινέζου καλλιτέχνη Αϊ Γουέι Γουέι, που φιλοξενείται μέχρι τέλος Οκτωβρίου και η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του SolidarityNow, ως κοινωνικός εταίρος.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση του έργου της οργάνωσης, τόσο αναφορικά με την προσφυγική κρίση, όσο και με την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, συνολικά. Εξέχουσες προσωπικότητες προσκλήθηκαν από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του SolidarityNow και στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πρεσβευτές πολλών χωρών, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Open Society Foundation Initiative for Europe, ειδικοί από τον οικονομικό χώρο, επικεφαλής Μη Κυβερνητικών ανθρωπιστικών οργανώσεων, δημοσιογράφοι. Βασικοί ομιλητές ήταν ο πρόεδρος, αλλά και μέλη του ΔΣ της οργάνωσης.
Ο πρόεδρος του SolidarityNow, Στέλιος Ζαββός, παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση του προσφυγικού ζητήματος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αναπτύσσοντας παράλληλα το έργο που έχει επιτευχθεί από το 2013 μέχρι σήμερα από την οργάνωση. Οι υπόλοιποι ομιλητές ανέπτυξαν θέματα που αφορούν στο Mεταναστευτικό-Προσφυγικό σε σχέση με την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τη νομική προστασία, την οικονομία και την εκπαίδευση.
«Το ΑΕΠ της χώρας παρουσιάζει μείωση 26% από το 2009 έως το 2016, γεγονός που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά σε δυτική οικονομία, ενώ κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κοινωνική κατάρρευση και επανάσταση. Οι Ελληνες όμως όχι μόνο έχουν αντέξει, αλλά έχουν επιδείξει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς. Η μετανάστευση θα συνεχιστεί και θα αποτελεί μια από τις κύριες προκλήσεις του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι», τόνισε ο κ. Ζαββός.
Συμπληρωματικά, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, αναφερόμενος στον ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ, τόνισε «τον ιδιαίτερης σημασίας ρόλο της Ελλάδας στην Ιστορία σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο», ενώ υπογράμμισε «την ανάγκη για διακρατική συνεργασία και αλληλεγγύη». Ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης ανέλυσε τις δυνατότητες προσφυγής σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς μηχανισμούς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης τον θετικό αντίκτυπο της ενσωμάτωσης των προσφύγων/μεταναστών στην εθνική οικονομία βάσει δεικτών ανάπτυξης, ενώ η καθηγήτρια Τζένη Καβουνίδη κατέδειξε τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης στα παιδιά προσφύγων, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις εκπαιδευτικές ενέργειες που πραγματοποιούνται στις δομές φιλοξενίας προσφύγων του SolidarityNow.
Τέλος, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση του Αϊ Γουέι Γουέι από το καταρτισμένο προσωπικό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αλλά και να παρακολουθήσουν μία διαφορετική ξενάγηση και «προσωπική μαρτυρία» από τον Αντέλ, τον 20χρονο σύρο πρόσφυγα, ωφελούμενο του προγράμματος φιλοξενίας Home for Hope της οργάνωσης, ο οποίος σήμερα εργάζεται ως διαπολιτισμικός μεσολαβητής της οργάνωσης.
Το SolidarityNow σε αριθμούς (2013-2016)
- 25 προγράμματα για τους πρόσφυγες με ένα ευρύ φάσμα παρεχόμενων υπηρεσιών (υγείας, νομικής στήριξης, στέγασης, ενημέρωσης και προστασίας).
- 2.000 και πλέον πρόσφυγες φιλοξενούνται στις δομές στέγασης της οργάνωσης στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρανίδι, Ροβιές, Τήλος).
- 129.000 ο αριθμός των παρεχόμενων υπηρεσιών σε περισσότερους από 56.000 ωφελούμενους στα δυο Κέντρα Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
- 68 Μη Κυβερνητικές οργανώσεις έχουν υποστηριχθεί για την υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News