Τα ‘χει αυτά το ποδόσφαιρο – και η ζωή. Στις 27 του περασμένου Ιουνίου, ο Λιονέλ Μέσι ήταν… επικηρυγμένος. Η εθνική ομάδα της Αργεντινής είχε -μόλις- χάσει άλλον έναν Τελικό (του Κόπα Αμέρικα), και ένα ολόκληρο έθνος τον έδειχνε με το δάχτυλο. Ο Τύπος της πατρίδας του τον χλεύαζε. Ο Μαραντόνα τον «έκραζε». Η κατακραυγή της αθλητικής κοινωνίας τον έδιωξε (προσωρινά) από την ομάδα με τη ρετσινιά του loser. Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, έγινε πάλι «ο Αγιος Μέσι» – κι όλοι προσβλέπουν σε ένα «θαύμα» του. Ιδίως αυτοί που του είχαν σούρει τα περισσότερα.
Οπως έγραφαν χθες (Τετάρτη) τα ΜΜΕ της λατινοαμερικάνικης χώρας, η Αργεντινή πάσχει από το «σύνδρομο Messidependencia». Εχει πάθει πλήρη εξάρτηση από τον άσο της Μπαρτσελόνα. Με τον Μέσι έχει μαζέψει εννιά βαθμούς σε τρία ματς (100%). Χωρίς αυτόν, επτά σε 21 (33%). Οι Αργεντινοί κινδυνεύουν σοβαρά να μείνουν εκτός Μουντιάλ 2018, και θέλουν τον «μικρό τους ήρωα» πίσω. Πολλές φορές, μια απουσία λέει όσα η παρουσία δεν κατάφερε να πει.
Ο Μέσι είδε το ματς της περασμένης Τρίτης -ξημερώματα Τετάρτης στην Ευρώπη- από τον καναπέ του σπιτιού του στη Βαρκέλωνη. Οι διάσημοι συμπαίκτες του (ο Ιγουαΐν, ο Αγουέρο, ο Μασεράνο και οι λοιποί) έπαιζαν με την Παραγουάη στο «Μάριο Αλμπέρτο Κέμπες» της Κόρδοβα. Τα έκαναν θάλασσα. Η Αργεντινή έχασε από την αντίπαλό της για πρώτη φορά -σε επίσημο αγώνα- εδώ και 110 χρόνια. Πλέον, βρίσκεται στην πέμπτη θέση του ομίλου της Λατινικής Αμερικής, η οποία δεν δίνει απευθείας πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.
Πριν από αυτή τη «σφαλιάρα», η Αργεντινή δεν είχε καταφέρει να νικήσει ούτε το Περού (2-2 στη Λίμα). Εκείνο το βράδυ ο Μέσι είχε πάει σινεμά, με τη σύζυγό του Αντονέλα Ροκούτσο και τον μεγάλο τους γιο, Τιάγκο. Την επομένη, μια αργεντίνικη εφημερίδα δημοσίευσε τη φωτογραφία που η Αντονέλα είχε ανεβάσει στο Instagram -με τον αργεντινό σούπερ σταρ να απολαμβάνει την ταινία- κάτω από τον πηχυαίο τίτλο: «Τι κάνεις εκεί, Αγιε Μέσι; Τρέξε να μας σώσεις».
Στο «Νασιονάλ» της Λίμα, όλοι περίμεναν να δουν τι θα σκαρφιστεί ο νέος προπονητής, Εντγάρδο Μπάουσα, ο οποίος δεν είχε στη διάθεσή του το πιο λαμπρό αστέρι της Αργεντινής. Ο 58χρονος τεχνικός έδειχνε σαν χαμένος. Εριξε στην ενδεκάδα τον Ντιμπάλα, τον Αγουέρο, τον Ντι Μαρία και τον Ιγουαΐν, με το απλοϊκό σκεπτικό ότι η συνύπαρξη τόσων επιθετικών ποιότητας εξασφαλίζει την παραγωγή γκολ. Αλλά, δεν πάει έτσι. Με τον Ντιμπάλα σε ρόλο αντι-Μέσι και τον Αγουέρο (έναν καθαρόαιμο στράικερ) «δεκάρι», η Αργεντινή πραγματοποίησε μια από τις χειρότερες εμφανίσεις των τελευταίων ετών. Το παραδέχτηκε ακόμη και ο… δηλητηριώδης Μαραντόνα: «χωρίς τον Μέσι, η ομάδα μας θα υποφέρει».
Χωρίς τον Μέσι, η Αργεντινή είναι μια μέτρια ομάδα που κανέναν αντίπαλο δεν τρομάζει
Η πορεία της Αργεντινής προς τα γήπεδα της Ρωσίας είχε αρχίσει απόντος του «μικρού μάγου». Ετσι κι αλλιώς, ήταν τραυματίας. Τα αποτελέσματα; Ηττα στο «Μονουμεντάλ» από τον Ισημερινό (0-2), ισοπαλία εκτός έδρας με την Παραγουάη (0-0), ισοπαλία (1-1) εντός έδρας με τη Βραζιλία, και μόνο μία νίκη (1-0) με την Κολομβία. Επειτα από πολλά παρακάλια -ακόμη και του Προέδρου, Μαουρίτσο Μάκρι, αυτοπροσώπως- ο Μέσι επέστρεψε μόλις αποθεραπεύτηκε, την 1η Σεπτεμβρίου. Με δικό του γκολ, η Αργεντινή νίκησε 1-0 την Ουρουγουάη. Οταν ο αρχηγός τραυματίστηκε πάλι, ακολουθήσαν δύο διαδοχικές ισοπαλίες (2-2) απέναντι στη Βενεζουέλα και το Περού. Και προχθές, ήρθε το… χαστούκι από την Παραγουάη.
Αυτοί οι απανωτοί τραυματισμοί του, πρόσφεραν στον μικρόσωμο άσο μια ευκαιρία που δεν είχε, τον καιρό που αγωνιζόταν: να αποδείξει στην Αργεντινή -και στον κόσμο ολόκληρο- ότι οι τρεις χαμένοι Τελικοί στη σειρά (πρώτα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας από τη Γερμανία και κατόπιν σε δύο Κόπα Αμέρικα από τη Χιλή) δεν ήταν αποτυχίες τις οποίες έπρεπε να χρεωθεί. Αντιθέτως, η παρουσία της Αργεντινής σε αυτούς ήταν μια προσωπική του επιτυχία, την οποία άξιζε να πιστωθεί.
Χωρίς τον Μέσι, είναι μια μέτρια ομάδα που κανέναν αντίπαλο δεν τρομάζει. Ο Μασεράνο δεν είναι στα καλύτερά του. Ο Γκαϊτάν στην Ατλέτικο Μαδρίτης έχει παίξει μόλις δύο ολόκληρα ενενηντάλεπτα. Ο Ντεμικέλις πάτησε τα 35. Τον Μάρκος Ρόχο δεν τον εμπιστεύεται ο Μουρίνιο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Μερκάδο, ο αριστερός μπακ, μετράει μόλις 12 συμμετοχές σε έξι χρόνια. Ο Σέρχιο Ρομέρο, ο τερματοφύλακας, έχει αγωνιστεί σε 23 ματς -όλα κι όλα- μέσα σε μια τετραετία, με τη φανέλα του εκάστοτε συλλόγου του. Η Αργεντινή είναι ο Ντι Μαρία, ο Ιγουαΐν και ο Αγουέρο, οι οποίοι «σέρνονται» όταν λείπει ο αρχηγός τους.
Την ημέρα που ανακοίνωσε την (προσωρινή) αποχώρησή του από την εθνική ομάδα της Αργεντινής, ο Μέσι έγραφε 113 συμμετοχές και 55 γκολ, έχοντας ξεπεράσει τον Γκάμπριελ Μπατιστούτα στην κορυφή της λίστας με τους αργεντινούς αρχισκόρερ όλων των εποχών. Τότε, όμως, κανένας δεν ήταν διατεθειμένος να του αναγνωρίσει όσα είχε πετύχει. Ολοι μετρούσαν πόσες φορές κρέμασε στο στήθος του το ασήμι του ηττημένου: σε Μουντιάλ, σε Κόπα Αμέρικα, σε Ολυμπιακά τουρνουά. Κανείς δεν ήθελε να δει ότι η Αργεντινή δεν έχανε τους Τελικούς εξαιτίας του, αλλά έφτανε εκεί χάρη σ’ αυτόν.
Το κατάλαβαν τώρα, και μια ολόκληρη χώρα έχει στα πόδια του: «Λέο, γίνε γρήγορα καλά». Απομένουν οκτώ αγωνιστικές για να ολοκληρωθούν τα προκριματικά στη Λατινική Αμερική, και οι Αργεντινοί έχουν αρχίσει τις… προσευχές, ώστε ο αρχηγός να είναι έτοιμος στο κρίσιμο παιχνίδι με τους Βραζιλιάνους, στις 13 Νοεμβρίου στο Μπέλο Οριζόντε. Αν η «Αλμπισελέστε» χάσει πάλι και βρεθεί στην 6η ή στην 7η θέση, στα δύο επόμενα ματς (εντός έδρας, με την Κολομβία και τη Χιλή) τα πόδια των παικτών της θα ζυγίζουν τόνους…
Εκείνες τις καλοκαιρινές ημέρες που όλοι έριχναν το ανάθεμα στον Μέσι -επειδή δεν χάρισε στη χώρα του ούτε ένα τρόπαιο, ενώ με την Μπαρτσελόνα έχει σαρώσει 28- μόνον ο Λουίς Μενότι μπορούσε να δει καθαρά. Ο 78χρονος προπονητής που σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978, είχε προειδοποιήσει: «Χωρίς τον Μέσι η Αργεντινή κινδυνεύει να μην πάει στη Ρωσία». Τον πίστεψαν τώρα, τέσσερις μήνες αργότερα. Και μάλλον κατάλαβαν, επιτέλους, ότι το πρόβλημα δεν είναι ο Μέσι της Αργεντινής, αλλά η Αργεντινή του Μέσι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News