Άμεσες αποφάσεις από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζήτησε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου. Παρατήρησε ότι «είναι η πρώτη ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ εδώ και καιρό, που δεν αντιμετωπίζουμε κάτι που περιγράφεται ως ελληνική κρίση και αυτό είναι καλό».
«Η Ελλάδα» πρόσθεσε «εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και όλα τα μέρη συζητούν πώς θα προχωρήσουν μπροστά και πώς θα εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μαΐου. Αυτό που είπα χθες, αντικατοπτρίζει την άποψή μου και εκφράζει αυτό, το οποίο λέω αυτές τις ημέρες, αλλά και σταθερά εδώ και καιρό. Ό,τι εκτός από την τήρηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας και την εφαρμογή σκληρών μέτρων, υπάρχει επίσης η ανάγκη μείωσης του χρέους. Νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα αυτό πάρει σάρκα και οστά, τόσο το καλύτερο».
Από την άλλη, μη ρεαλιστική χαρακτηρίζει την εναντίωση της Γερμανίας στην ελάφρυνση χρέους ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με την απαίτησή της για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε: «Ο Σόιμπλε πιστεύει ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα δουλέψει, το ΔΝΤ θα συμφωνήσει και δεν θα υπάρχει μεγάλη ελάφρυνση χρέους». «Πρέπει να κάνει μία παραχώρηση και πιστεύω ότι βαθιά μέσα του το καταλαβαίνει αυτό» πρόσθεσε. Ο υπουργός παρομοίασε την Ελλάδα με μία γαζέλα που προσπαθεί να μην ποδοπατηθεί από δύο ελέφαντες που μαλώνουν, στην προκειμένη περίπτωση τη Γερμανία και το ΔΝΤ.
H Ευρωζώνη πρέπει να αναλάβει ρεαλιστική δράση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Αssociated Press. Όπως ανάφερε ο κ. Στουρνάρας «είναι η ώρα στην Ευρωζώνη να δεσμευτούν ρεαλιστικά στην ελάφρυνση του χρέους, όπως η ίδια έχει δεσμευτεί από το Νοέμβριο του 2012», προσθέτοντας ότι η δέσμευση αυτή είναι δίκαιη με δεδομένη την «τεράστια αναδιάρθρωση» που έχει πραγματοποιήσει η ελληνική οικονομία. Ο ίδιος προσδιόρισε ότι δεν αναζητείται μία δραστική λύση απομείωσης (διαγραφής) μέρους του Δημόσιου Χρέους, αλλά μάλλον μία «ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων καθώς και την επέκταση της περιόδου χάριτος κατά την οποία η Ελλάδα θα αποπληρώνει μόνο τόκους».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News