Ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξαγγείλει την συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ως μία από τις μείζονες πρωτοβουλίες του για την θεσμική αναγέννηση της Ελλάδας. Τελικά του προέκυψε μία κοινοβουλευτική ήττα και μία αποκάλυψη ενός ξέπνοου φλερτ που πολλοί είχαν δει από καιρό. Κυρίως όσοι θυμούνται την στημένη εκείνη φωτογραφία από τις σημειώσεις του Αλέκου Φλαμπουράρη «Λεβέντης: όχι τώρα», αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Από την επεισοδιακή και εν πολλοίς άσκοπη κατά τα λοιπά συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου φάνηκε πως διαμορφώνονται οι νέες συντεταγμένες του πολιτικού σκηνικού.
ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δείχνουν να συμπλέουν έστω και σε παράλληλες τροχιές, η ΝΔ σηκώνει το κύριο βάρος της μετωπικής επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ διαφυλάττει τα κεκτημένα του, η Χρυσή Αυγή περιχαρακώνεται και η συμμαχία Τσίπρα – Καμμένου διανθίζεται με έναν νέο παίχτη, τον Λεβέντη.
Τα εγκωμιαστικά σχόλια του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, η κωμικοτραγική του σύγκρουση με την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη και η ψήφιση εν τέλει του εκλογικού νόμου του κ. Τσίπρα δείχνουν ότι ο κ. Λεβέντης έχει επενδύσει στον κ. Τσίπρα και τούμπαλιν.
Μαθαμε μάλιστα λίγες ώρες αργότερα ότι σύντομα επίκειται και δείπνο μεταξύ των δύο, με μενού ψάρια, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ.Λεβέντης στο Extra channel.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Πιθανώς ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ο κ. Τσίπρας έχει εξασφαλίσει κάποιες βαλβίδες εκτόνωσης σε περίπτωση που πιεστεί. Είτε εν όψει ανασχηματισμού, είτε εν όψει εξελίξεων, δείχνει διατεθειμένος να πριμοδοτήσει πολιτικά τουλάχιστον τον κ. Λεβέντη, τον οποίο προφανώς και θεωρεί μία μη συστημική πολιτική δύναμη, που μπορεί να σηματοδοτήσει αλλαγές και ανατροπές…
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός, έχοντας αφήσει κάθε πιθανό ενδεχόμενο ανοιχτό για αλλαγές και προσαρμογές στο εκλογικό σύστημα ώστε να προσελκύσει έστω και έναν βουλευτή πέραν του υπάρχοντος κυβερνητικού συνασπισμού, δέχθηκε να μην προχωρήσει έστω σε κάποιες ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα η κατάτμηση των τερατωδών εκλογικών περιφερειών σαν την Β΄Αθηνών. Και αυτό δεν έγινε για κανέναν άλλο λόγο παρά για να μην χαλάσει η συμφωνία με τον κ. Λεβέντη.
Κατόπιν αυτών και ενώ από την Δευτέρα ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να «πουλήσει”» άλλη μία δήθεν μεταρρύθμιση, τις αλλαγές στο Σύνταγμα, η περίοδος χαρακτηρίζεται από μία ανασύσταση του κοινοβουλευτικού σκηνικού. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δέχονται πλέον πιέσεις και την αναμενόμενη φθορά από την άσκηση της καταστροφικής πολιτικής του δικού τους Μνημονίου και παράλληλα έχουν όπως φαίνεται ένα μαξιλάρι για ώρα ανάγκης: την Ενωση Κεντρώων.
Είναι ένα από τα πλέον στρεβλά και παράδοξα σχήματα που έχουν εμφανιστεί (όχι μόνο) στην μεταπολιτευτική Ιστορία της χώρας. Και το ενδεχόμενο η παραδοξότητα να μεγαλώσει είναι ορατό. Οταν (και αν) στον ανασχηματισμό που κάποια στιγμή θα γίνει, η Ενωση Κεντρώων και ο κ. Λεβέντης μπουν και στην κυβέρνηση…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News