Είναι ιστορικό μας χρέος απέναντι σε όσους αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας «η διαρκής διεύρυνση και εμπέδωση της δημοκρατίας στη χώρα μας» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του για την 42η επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Παράλληλα, αναφέρεται έμμεσα στις προτάσεις που θα κάνει ο ίδιος την προσεχή Δευτέρα για την συνταγματική αναθεώρηση.
Οπως επισημαίνει ο ίδιος «το νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει τη νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα: την Ελλάδα του 2021».
Απευθύνει επίσης πρόσκληση στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και στον λαό για έναν ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση.
Στο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει καταρχάς ότι «η επέτειος της Μεταπολίτευσης είναι πρώτα από όλα ημέρα τιμής και σεβασμού προς όλους αυτούς και αυτές που αντιστάθηκαν στην δικτατορία: στους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους της επταετίας 1967-1974, σε όλους όσοι με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε μέσον υπερασπίστηκαν την δημοκρατία και την ελευθερία στην χώρα μας και, βεβαίως, πρώτα και κύρια, στους ήρωες, που έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα για δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο μας».
Προσθέτει ότι «το ιστορικό μας χρέος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους είναι η διαρκής διεύρυνση και εμπέδωση της δημοκρατίας στη χώρα μας» και ότι «οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι συνταγματικές ελευθερίες, είναι στοιχεία ανεκτίμητα, που οφείλουμε να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε».
Συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «42 χρόνια από την Μεταπολίτευση του 1974, ένας ολόκληρος ιστορικός κύκλος έχει ολοκληρωθεί» και ότι «μπαίνοντας σε έναν δρόμο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο κατώφλι μιας καινούριας εποχής».
Σε ό,τι αφορά αυτή τη νέα εποχή, «χαρακτηριστικά της πρέπει να είναι η διεύρυνση της δημοκρατίας, η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα στην λήψη των σημαντικών αποφάσεων, η θωράκιση της διαφάνειας και του κράτους δικαίου, η συνταγματική κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους».
Καταλήγει με μία πρόσκληση στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και στο λαό για ευρύ και ανοιχτό διάλογο:
«Η 24η Ιουλίου είναι μια ημέρα ορόσημο για την δημοκρατία. Γι’ αυτό, η κυβέρνηση απευθύνει από σήμερα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα από όλα στον ίδιο τον λαό μας, την πρόσκληση για έναν ευρύ, ανοιχτό και γόνιμο διάλογο, πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση. Για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει τη νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα: την Ελλάδα του 2021».
«Θεμελιώδης προϋπόθεση μια ουσιαστική εθνική συναίνεση»
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, για τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αναφέρει:
«Το πέρασμα από την καταρρέουσα στρατιωτική δικτατορία σε μια Δημοκρατία – πρότυπο για την εποχή της, ήταν ένας πραγματικός άθλος», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΝΔ ενώ προσθέτει ότι «χρειάστηκαν η πολιτική γενναιότητα, η αξιοπιστία και η σοβαρότητα ενός ηγέτη, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και ταυτόχρονα η πολιτική ωριμότητα ενός λαού για να επιτευχθεί ομαλά αυτή η μετάβαση. Τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά έχει ανάγκη και τώρα η Δημοκρατία μας: σοβαρότητα, αξιοπιστία, αλήθεια. Μια ηγεσία που κινείται πέρα και πάνω από μικροκομματικές λογικές. Μακριά από καιροσκοπισμούς και λαϊκισμό.
» Στις ημέρες μας όμως, δυστυχώς, συμβαίνει το αντίθετο. Αντί μεγάλων αποφάσεων αλήθειας, με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον, έχουμε μικρούς τακτικισμούς παραπλάνησης και κομματισμού που δεν οδηγούν πουθενά. Δεν λύνουν προβλήματα, προσθέτουν προβλήματα. Δεν δίνουν προοπτική, στερούν προοπτική».
Καταλήγει επισημαίνοντας ότι «είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για μία ουσιαστική και όχι προσχηματική εθνική συναίνεση, όπως δικαίως την επιθυμεί η πλειοψηφία του λαού μας».
Εν τω μεταξύ, απαντώντας στις αναφορές του πρωθυπουργού, η ΝΔ τονίζει πως «ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας χρησιμοποίησε τις έννοιες ‘νέα Μεταπολίτευση’ και ‘Ελλάδα του 2021’. Και οι δυο αυτές έννοιες αποτέλεσαν τα βασικά μηνύματα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο 10ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος, τον περασμένο Απρίλιο. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να είναι ικανός στη λογοκλοπή, αλλά είναι ανίκανος να υπηρετήσει προς όφελος των πολιτών και της πατρίδας αυτές τις έννοιες, λόγω της ανικανότητας, της ιδεοληψίας και του πολιτικού τυχοδιωκτισμού που τον διακρίνει».
Την ανάγκη να ξαναστηθεί το πολιτικό σκηνικό σε γερά θεμέλια «και να αφήσουμε πίσω μας τις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν την πατρίδα μας στη χειρότερη κρίση των τελευταίων πενήντα χρόνων, την οποία βιώνει η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών», τονίζει η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου. Η 42η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας «βρίσκει τη χώρα μας σε μια κρίσιμη καμπή της Ιστορίας της» και υπογραμμίζει πως το πελατειακό κράτος που δομήθηκε πάνω στις σάπιες ράγες του δικομματισμού και στιγματίστηκε από την αδιαφάνεια, τη διαφθορά και τη συγκάλυψη των σκανδάλων πνέει τα λοίσθια και δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον. Σε αυτό το πλαίσιο, «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας».
Στην αποκατάσταση της δημοκρατίας «μέσω κινήσεων πολιτικής γενναιότητας» αναφέρεται ο εκπρόσωπος Τύπου της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος. «Λυπούμαστε που η επέτειος αυτή δεν συμπίπτει με την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες κιόλας εκλογές, γεγονός που θα σήμαινε το βάθεμα και το πλάτεμα της Δημοκρατίας», προσθέτει.
Τέλος, η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι «η περιφρούρηση της δημοκρατίας και ο αγώνας για κοινωνική συνοχή είναι καθήκον όλων μας». Προσθέτει ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη για όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία» και επισημαίνει ότι «τη δύσκολη περίοδο που περνάμε ορισμένοι υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης αμφισβητούν το δημοκρατικό κεκτημένο και πολλές από τις κατακτήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News