2978
Στραβομουτσουνιασμένος ο Πρωθυπουργός ακούγοντας τον πρόεδρο της ΝΔ | Alexandros Michailidis/ SOOC

Εκλογικός νόμος/ Τι ακριβώς ψήφισε η Βουλή

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2016, 22:48
Στραβομουτσουνιασμένος ο Πρωθυπουργός ακούγοντας τον πρόεδρο της ΝΔ
|Alexandros Michailidis/ SOOC

Εκλογικός νόμος/ Τι ακριβώς ψήφισε η Βουλή

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2016, 22:48

Ηττα πολιτική, προσωπική και εντυπώσεων. Η αποτυχία της κυβέρνησης να περάσει από τη Βουλή το νόμο για την απλή αναλογική από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν ξεπερνιέται αβρόχοις ποσίν. Το τυπικό τέλος των κυβερνητικών σχεδίων –και μάλιστα μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο κλίμα- συνιστά μια πρώτη… απλή ήττα στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.  Μόνο που οι παράμετροί της είναι πολλές για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η αποτυχία προσέλκυσης θετικών ψήφων από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι κατ’ αρχάς και στη συνέχεια –δεδομένων πλέον των αρνητικών συσχετισμών– η απόφαση της Χρυσής Αυγής να μη συμμετάσχει στην ψηφοφορία είχαν ως κατάληξη την κυβερνητική πρόταση να υποστηρίξουν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ, η Ενωση Κεντρώων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, συγκεντρώνοντας αριθμό ψήφων που απέχει πολύ των 200 που απαιτεί το Σύνταγμα για άμεση εφαρμογή του νόμου – κάτι το οποίο ήταν και ο κεντρικός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης. Yπέρ της άμεσης εφαρμογής της απλής αναλογικής ψήφισαν 179 βουλευτές, κατά 86 βουλευτές, ενώ 16 δήλωσαν «παρών».

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πρώτη στιγμή προσέδωσε στον εκλογικό νόμο που ήθελε να περάσει ιδεολογικό πρόσημο και επωμίστηκε προσωπικά την προσπάθεια να πείσει τα άλλα κόμματα να συνδράμουν. Το ότι δεν το κατάφερε σημαίνει πως ούτε το ιδεολογικό «ντύμα» ήταν επαρκές, ούτε και οι δικές του ενέργειες επιτυχημένες.

Η ψηφοφορία, πάντως, ανέδειξε και παράπλευρα προβληματικά στοιχεία για ορισμένους πολιτικούς σχηματισμούς: οι 10 βουλευτές του Ποταμιού εμφανίστηκαν με τέσσερις διαφορετικές επιλογές ως προς την ψήφο τους, ενώ οι δύο (κυβερνητικοί) βουλευτές των Οικολόγων – Πρασίνων υιοθέτησαν διαφορετική μεταξύ τους στάση – «παρών» ο Γιάννης Δημαράς, «ναι» ο Δημήτρης Τσιρώνης.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, κατεγράφησαν σφοδρές συγκρούσεις. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι προτίμησε ρόλο συμπληρωματικό σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη από το να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο, μέσω απλής αναλογικής, σε κεντροαριστερά κυβερνητικά σχήματα, με την κ. Φώφη Γεννηματά να απαντά σε υψηλούς τόνους ότι ο πρωθυπουργός, που προτίμησε να συνεργάζεται με την «ακροδεξιά απόφυση» των ΑΝΕΛ, δεν μπορεί να ομιλεί έτσι για το κόμμα της που έχει μεγάλη ιστορία προοδευτικών πολιτικών. Λίγο νωρίτερα, οι τόνοι στην Ολομέλεια είχαν ανέβει κατακόρυφα, καθώς ο κ. Ν.Βούτσης αντέδρασε με οξύτητα στην επιλογή του κ. Κυρ. Μητσοτάκη να υπενθυμίσει πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Βουλής ότι δεν θεωρούνται ούτε ευπρόσδεκτες ούτε και μη ευπρόσδεκτες οι ψήφοι της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής.

Τι και ποιοι ψήφισαν

Ο πυρήνας του νομοσχεδίου, που ήταν το άρθρο 2 για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, συγκέντρωσε την αναμενόμενη πλειοψηφία (μετά και την αποχώρηση της Χρυσής Αυγής), δηλαδή τις 179 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Ε.Κ., του ΚΚΕ, του βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αθ. Θεοχαρόπουλου και του ανεξάρτητου Ν. Νικολόπουλου (83 ήταν τα «κατά» και 19 τα «παρών»).

Τον ίδιο αριθμό ψήφων (179) συγκέντρωσε και το άρθρο 4 για την αναλογική κατανομή εδρών (με 86 «κατά» και 16 «παρών»), όπως και το ακροτελεύτιο άρθρο 5 για την ισχύ του νέου εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές (απαιτούσε αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, η οποία δεν επιτεύχθηκε) ή τις μεθεπόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με τον νέο πλέον εκλογικό νόμο (το άρθρο 5 συγκέντρωσε 179 «υπέρ», έναντι 86 «κατά» και 16 «παρών»). Το άρθρο 1 που αφορά την ψήφο στα 17 συγκέντρωσε 180 θετικές ψήφους, έναντι 81 «κατά» και 20 «παρών», ενώ το άρθρο 3 για την διατήρηση του πλαφόν του 3% έλαβε 163 θετικές ψήφους έναντι 101 «κατά» και 17 «παρών».

Από την πρώτη ημέρα της συζήτησης, πάντως, έκλεισε οριστικά το θέμα της αναζήτησης των 200 βουλευτών που απαιτούνται ώστε να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες (και όχι μεθεπόμενες) εκλογές, όπως προβλέπει το άρθρο 54 του Συντάγματος. Αποτελεί γεγονός ότι η κυβέρνηση κατέβαλλε έναν άγονο«αγώνα δρόμου», σε μία πραγματικά απέλπιδα προσπάθεια.

Με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία άλλαξε, ουσιαστικά, η δομή του νομοθετήματος.

Συγκεκριμένα, «έσπασε» το άρθρο 2 του νομοσχεδίου και διαχωρίστηκε η διάταξη που αφορά στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών του υφιστάμενου εκλογικού νόμου από την κατανομή των εδρών και τη διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο ενός εκλογικού σχηματισμού στην Βουλή. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδίωξε να διευκολύνει κόμματα όπως το ΚΚΕ να ψηφίσουν τη διάταξη για την κατάργηση του μπόνους και την καθιέρωση πλήρους αναλογικής κατανομής των εδρών, διατηρώντας την ευχέρεια να καταψηφίσει τη διάταξη με την οποία διατηρείται το 3% με το οποίο ο Περισσός διαφωνεί.

Η απόφαση της Χρυσής Αυγής να απόσχει από την ψηφοφορία, αλλά και το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, είχαν αποτρέψει, ουσιαστικά, το ενδεχόμενο να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές η απλή αναλογική.

Δείτε τι είπαν, την Πέμπτη, από το βήμα της Βουλής, οι πολιτικοί αρχηγοί

Τσίπρας: Η απλή αναλογική είναι εμβληματικό αίτημα της Δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ουδέποτε απευθυνθήκαμε ούτε μας ενδιαφέρει να απευθυνθούμε στη ΧΑ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου».

_mg_51471469133206
Η έκφραση στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού υποδηλώνει την ένταση που διοχέτευσε στην ομιλία του. (Nikos Libertas / SOOC)

Σημείωσε, επίσης, τα εξής:

Σημαντική ημέρα η σημερινή γιατί πρώτη φορά εκλογικός νόμος κατατίθεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Καταθέτουμε ένα νόμο που στερεί απ’ την πλειοψηφία το δικαίωμα να λειτουργεί βάσει της χαμένης ψήφου, αλλά στηρίζεται στην ισοτιμία.

O ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει Μπαλτάκους που συνδιαλέγονται με τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να κρατηθούν στην εξουσία.

Τιμάμε τους αγώνες του λαού μας κάνοντας πράξη το εμβληματικό αίτημα Δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας: Την απλή αναλογική.

Με την ψήφο στα 17 δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη νεολαία. Να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους.

H απλή αναλογική ικανοποιεί το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας, για εξορθολογισμό και ανανέωση του πολιτικού συστήματος.

Η πρόταση νόμου της κυβέρνησης για την απλή αναλογική αποτελεί μια πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση η οποία εγγράφεται στο συνολικό σχέδιό μας για το δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος.

Με την απλή αναλογική το παρελθόν δεν μπορεί να έχει μέλλον στον τόπο.

Η μεταρρύθμισή μας θα απελευθερώσει την κοινωνία από τη διαφθορά και το πολιτικό σύστημα από την εξάρτηση με την οικονομική ολιγαρχία.

Η δημοκρατική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος συνιστά ρήξη με το παρελθόν. Τομή στην ιστορική εξέλιξη του τόπου μας.

Θα αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα στην εξέλιξη αυτού του τόπου. Με μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους Θεσμούς.

Εχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα συμβαδίσει με τη δημοκρατική αναγέννηση της Ελλάδας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το bonus δεν είναι υπονόμευση της λαϊκής κυριαρχίας

_mg_39631469119016
Ενα ποτήρι νερό για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας (Alexandros Michailidis / SOOC)

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μαγειρεύει τους κανόνες για να διατηρήσει την πρόσβαση στην εξουσία ακόμα και από θέση μειοψηφίας». Επανέλαβε επίσης ότι το νέο εκλογικό σύστημα «δεν θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές», σημειώνοντας ότι «θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που θα ακυρώσουν το σχέδιο για ακυβερνησία». «Οδεύετε σε μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θέλουν ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας».

«Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, πολιτική αστάθεια και αναταραχή» είπε και επέμεινε ότι η απλή αναλογική «δεν είναι απειλή για τη Νέα Δημοκρατία αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία». Υπενθύμισε επίσης ότι «όσες φορές εφαρμόστηκε η απλά αναλογική στη χώρα μας, η εμπειρία ήταν τραυματική». Αναφερόμενος στην ψήφο στα 17, έκανε λόγο για «τακτικισμό» της κυβέρνησης. «Αν σας ενδιέφεραν πραγματικά οι νέοι δεν θα επιτρέπατε σε αντιεξουσιαστές να καταστρέφουν τα πανεπιστήμια», συμπλήρωσε. Υπενθύμισε μάλιστα θέσεις που έχουν εκφράσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της απλής αναλογικής, ξεκινώντας από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή που από το «η απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, αναγκάστηκε να αλλαξει θέση» και καταλήγοντας σε άρθρο του Νίκο Φίλη στην Αυγή. «Τι Κουρουμπλής, τι Φίλης, τι Κουτσόγιωργας;» είπε χαρακτηριστικά.

Φώφη Γεννηματά: Παίζετε με την απλή αναλογική γιατί φοβάστε την κοινή λογική

Η κυρία Γεννηματά στο βήμα της Βουλής (Alexandros Michailidis / SOOC)
Η κυρία Γεννηματά στο βήμα της Βουλής (Alexandros Michailidis / SOOC)

«Παίζετε με την απλή αναλογική επειδή φοβάστε την απλή λογική που λέει ότι δεν μπορείτε», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «τα έκανε μαντάρα». Η κυρία Γεννηματά καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι φέρνει την απλή αναλογική «σαν αριστερό φερετζέ στις δεξιές της πολιτικές». Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση «να μην αναζητεί συνενόχους για τα τερτίπια της». «Ψάξτε αλλού για θηράματα στις παγίδες σας», συμπλήρωσε. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η κυβέρνησή της με την πολιτική της «διευκολύνει τη Δεξιά παλινόρθωση». Είπε επίσης ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της μόνο με μία ευρεία εθνική συνεννόηση πάνω σε ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, ωστόσο διευκρίνισε ότι «η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης τελείωσε». Αναφερόμενη στην κυβέρνηση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε ότι «αδιαφορεί προκλητικά για την ψήφο των ομογενών». «Ας μη κοιτούν προς τα εμάς όσοι ψάχνουν είτε άλλοθι και δεκανίκια είτε “πρόθυμους και χρήσιμους ηλιθίους”», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Κουτσούμπας: Αποπροσανατολισμός από την πραγματικότητα ο εκλογικός νόμος

Δριμύ κατηγορώ ότι μέσω της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο προσπαθούν να συσκοτίσουν τα μεγάλα προβλήματα και να αποπροσανατολίσουν το λαό απηύθυνε ο Δ.Κουτσούμπας του ΚΚΕ στην κυβέρνηση, αλλά και στην Αντιπολίτευση μές ααπό την ομιλία του στη Βουλή. «Ο λαός, που στενάζει από τη βάρβαρη φορομπηχτική πολιτική, δεν νοιάζεται στη παρούσα συγκυρία για τον εκλογικό νόμο, αλλά για τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται, τόνισε, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας στα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται εν όψει της νέας αξιολόγησης» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας. Ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για καθιέρωση ανόθευτης απλής αναλογικής.

Σταύρος Θεοδωράκης: Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, ο συντηρητισμός μένει

_mg_11771469126007 (2)
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης (Alexandros Michailidis / SOOC)

«Οι κυβερνήσεις αλλάζουνε αλλά ο συντηρητισμός μένει» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, αναφερόμενος στη μη εκχώρηση δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού. «Ρωτάω λοιπόν για μια τελευταία φορά τον κ. Τσίπρα. Γιατί “η πρώτη φορά Αριστερά” δεν τους δίνει το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές; Τι φοβάται; Προφανώς φοβάστε ότι αυτοί που ξενιτεύτηκαν για μια καλύτερη ζωή δεν θα ψηφίσουν ένα κόμμα στο οποίο είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η καριέρα είναι χολέρα. Οι άνθρωποι της δουλειάς δεν θα ψηφίσουν τα παιδιά του κομματικού σωλήνα», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Μετά από όλα αυτά, κυρίες και κύριοι, αντιλαμβάνεσθε γιατί το Ποτάμι δεν θα επικροτήσει τον ευκαιριακό εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης», επεσήμανε εν συνεχεία. Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «το σχέδιό σας δεν γκρεμίστηκε από τη Χρυσή Αυγή. Γκρεμίστηκε από τη δική μας σταθερή στάση. Ακόμα κι αν δεν είχε εγκαταλείψει το στρατόπεδο του “ναι” η Χρυσή Αυγή, το αποτέλεσμα θα ήταν 197 ναι – 103 όχι. Ηττηθήκατε».

Πάνος Καμμένος: Μόνος δρόμος η απλή αναλογική

_mg_42741469126046
O πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, κοιτώντας προς την ΚΟ της ΝΔ. (Nikos Libertas / SOOC)

«Οι πολίτες περιμένουν να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, το βράδυ της Παρασκευής, ενώ επέμεινε ότι η απλή αναλογική «είναι ο μόνος δρόμος». «Είναι η ώρα να δώσουμε στη δυνατότητα στη νέα γενιά να πάρει στα χέρια της στο μέλλον», είπε, αναφερόμενος στην παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους 17χρονους, ενώ επέμεινε στην ανάγκη υιοθέτησης της απλής αναλογικής. «Πρέπει να βελτιωθούν και άλλα, ωστόσο μπορούμε να αρχίσουμε από αυτά τα δύο», σχολίασε ο κ. Καμμένος.

«Πυρά» Βασίλη Λεβέντη κατά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο

Εντονες επικρίσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στο ζήτημα του εκλογικού νόμου διατύπωσε από βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Τη ΝΔ την αντιλαμβάνομαι… έχουν γαλουχηθεί με την ενισχυμένη αναλογική… μιλούν για κυβερνησιμότητα, για δώρα (σ.σ. μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα) και ενσπείρουν φοβικά σύνδρομα ότι θα μείνει η χώρα ακυβέρνητη», είπε ο κ. Λεβέντης, χαρακτηρίζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανώριμο και αμετανόητο. «Δεν θα έχουμε ακυβερνησία, απλά δεν θα έχουμε κυβέρνηση ΝΔ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο εκλογικός νόμος είναι «βόμβα» για την ίδια τη ΝΔ, όχι για τη Δημοκρατία. Στρέφοντας τα βέλη του στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε: «Δεν αντιλαμβάνομαι τα κόμματα που βάλανε την απλή αναλογική στην ιδρυτική τους διακήρυξη όπως το ΠΑΣΟΚ και αναζητούν δικαιολογία για να μην ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο, λένε ασυνάρτητα πράγματα, προβάλλουν δευτερεύοντα πράγματα», σημείωσε ο κ. Λεβέντης, ο οποίος τόνισε ότι το πρωτεύον είναι η κατάργηση του μπόνους. «Τιμωρεί ο λαός όταν προδίδονται θέσεις που είναι  θεμελιακές για τη δημοκρατία», πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης, απευθυνόμενος προσωπικά στη Φώφη Γεννηματά. Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων ζήτησε να φύγουμε από το ανάθεμα των κυβερνήσεων των μονοκομματικών και να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες ότι είναι «δεκανίκι του Τσίπρα».

_mg_11131469122134
O Βασίλης Λεβέντης, σε ένα εκφραστικό ενσταντανέ (Alexandros Michailidis / SOOC)
Η αντιπαράθεση Βούτση – Μητσοτάκη

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στην Ολομέλεια, μεταξύ του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή παλαιότερη δήλωση του προέδρου της Βουλής.

_mg_49861469133185
Οταν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, άφησε τη θέση του στο προεδρείο και κατέβηκε στο βήμα (Nikos Libertas / SOOC)

Κατά την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε αναφορά του κ. Βούτση, βάσει της οποίας δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι.

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε την αντίδραση του κ. Βούτση, ο οποίος έλαβε τον λόγο και σε υψηλούς τόνους έκανε λόγο για «σύμπλευση “πολιτικής αλητείας” με τη “δημοσιογραφική αλητεία”».

Κάλεσε δε την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής. «Η ίδια η συζήτηση στη Βουλή απέδειξε ποιες δυνάμεις συμπορεύονται με ποιες», συμπλήρωσε, ενώ κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι η δική της ατζέντα έφερε στη Βουλή τη Χρυσή Αυγή.

Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. διερωτήθηκε «αν στους 197 που διέρρεε το Μαξίμου ότι θα ψηφίσουν την απλή αναλογική, συμπεριλαμβάνονταν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ή όχι». «Θα περίμενα να ασκείτε το αξίωμά σας με ψυχραιμία, όχι με συναισθηματική ένταση» είπε και αναρωτήθηκε: «Εάν συγκεντρώνατε 200 ψήφους, μαζί με ψήφους της Χρυσής Αυγής, δεν θα ίσχυε ο εκλογικός νόμος;». «Μαθήματα δημοκρατικής ευαισθησίας δεν δέχεται η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή», πρόσθεσε.

Θέση για τη λεκτική αντιπαράθεση πήρε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει “Μπαλτάκους” που συνδιαλέγονται με τη Χρυσή Αυγή».

Το επεισόδιο Κώστα Σκανδαλίδη με Βασίλη Λεβέντη

Επεισόδιο σημειώθηκε στην Ολομέλεια ανάμεσα στον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Βασίλη Λεβέντη. Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος μιλούσε από τις θέσεις των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποκάλεσε τον Βασίλη Λεβέντη, «καθ’ όλα συμπαθή, αλλά γραφικό». Και σχολίασε ότι «όλοι γελάμε με όσα λέει ο Λεβέντης». Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, ο οποίος παρακολουθούσε τη συνεδρίαση από την τηλεόραση του γραφείου του, επέστρεψε στην αίθουσα της Ολομέλειας, πλησίασε οργισμένος τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος συνέχιζε την ομιλία του, και φώναξε: «Ντροπή σου. Με αποκάλεσες γραφικό; Είσαι δεκανίκι της ΝΔ».

Στη συνέχεια, ο Βασίλης Λεβέντης αποχώρησε. Ο Κώστας Σκανδαλίδης τήρησε ψύχραιμη στάση, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά «η δήλωση περί γραφικότητας» για τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων και το επεισόδιο έληξε χωρίς άλλη συνέχεια.

H σύγκρουση Τσίπρα – Φώφης και η προεδρεύουσα

Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Φώφης Γεννήματα, με «παρεμβολές» της προεδρεύουσας Τασίας Χριστοδουλοπούλου ξέσπασε  στο παρά πέντε της έναρξης της ονομαστικής ψηφοφορίας για το εκλογικό νομοσχέδιο.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει στην επίθεση που της εξαπέλυσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός που υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας την απλή αναλογική διαπράττει ιστορικό ατόπημα».

Η κυρία Γεννήματα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για αναξιοπιστία υποστηρίζοντας ότι κάνει επιλεκτικές διαρροές από το περιεχόμενο των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών. «Είστε πρωθυπουργός που εκλέχθηκε δύο φορές με μπόνους», ανέφερε σε άλλο σημείο για να υπογραμμίσει ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί σκοπιμότητες. «Εμείς είμαστε Κεντροαριστερά εσείς τι είστε που κυβερνάτε με την ακροδεξιά απόφυση των ΑΝΕΛ; Οταν απευθυνθείτε στο κόμμα μας να είστε πιο προσεκτικός. Δεν έχετε καμία αξιοπιστία και κανένα κύρος», συνέχισε η ίδια για να προσθέσει: «Δεν σας ενδιέφερε ποτέ η απλή αναλογική και η συνεννόηση. Επιλέξατε δυο φορές για συνεργάτη σας κόμμα της δεξιάς».

Η αναφορές τις κυρίας Γεννηματά προκάλεσαν την αντίδραση των βουλευτών των ΑΝΕΛ με τον κ. Δημήτρη Καμμένο να σχολιάζει «ε, όχι, κυρία Γεννηματά, να ακούμε αυτά τα πράγματα από εσάς, σήμερα που φοράτε και κόκκινα»!

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας σημείωσε «στην πολιτική σταδιοδρομία των ηγετών δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να αποδείξουν την ηγετική στόφα και τις ικανότητες. Σήμερα χάσατε την ευκαιρία. Είστε ουραγός όχι μόνο του Μητσοτάκη αλλά και άλλων επιδιώξεων που ίσως σας υπερβαίνουν. Είναι κρίμα την ώρα που χάνετε την ευκαιρία να υπερασπίζεστε τις επιλογές με ύβρεις. Κρίμα».

Επίσης, ο κ. Πάνος Καμμένος είπε «σήμερα η κυρία Γεννηματά επανέλαβε τα περί ακροδεξιάς απόφυσης. Παρά φύση σοσιαλίστρια είστε εσείς. Στην 3η Σεπτέμβρη το ΠΑΣΟΚ είχε την απλή αναλογική ως βασική θέση. Να προσέχετε τα λόγια σας. Είστε χειροκροτητές του Βορίδη και της ακροδεξιάς απόφυσης που εξέφρασε η ΝΔ του Σαμαρά».

Η κυρία Γεννηματά ζήτησε εκ νέου τον λόγο με την προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου να αρνείται αρχικά να της τον δώσει.

«Αντε! Πάρτε ένα λεπτό να δούμε τι θα μας πείτε πάλι» σχολίασε η αντιπρόεδρος.

«Κύριε Καμμένε στο ίδιο κόμμα με Βορίδη ήσασταν εσείς όχι εγώ.  Για τον πρωθυπουργό λυπάμαι γιατί ευτελίζει μια τόσο σοβαρή συζήτηση. Η αλαζονεία έχει και όρια και καλό θα ήταν να μάθετε να χάνετε», είπε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με την κυρία Χριστοδουλοπούλου να ξαναχτυπά σχολιάζοντας «φοβερό το επιχείρημα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...