Ενα εκατομμύριο λήψεις -και ο αριθμός τους ολοένα αυξάνεται- για το παιχνίδι της Nintendo, Pokemon Go. Η επιτυχία της εταιρείας, με την αναβίωση των μικρών πλασμάτων από τη δεκαετία του 1990, προβλέπεται ανεπανάληπτη. Κι ενώ οι περισσότεροι αναρωτιούνται αν πρόκειται για παιδικό όνειρο ή επικίνδυνη ψύχωση, μόλις από την πρώτη εβδομάδα δωρεάν διάθεσης του παιχνιδιού, η χρηματιστηριακή αξία της Nintendo αυξήθηκε κατά 9 δισεκατομμύρια δολάρια – και μόνο από τους χρήστες σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
Πρόκειται για παιχνίδι «επαυξημένης πραγματικότητας», με τους παίκτες να αναζητούν Πόκεμον σε όλα τα πιθανά και απίθανα μέρη, από σημεία του σπιτιού τους, ως τον δρόμο και δημόσιες υπηρεσίες. Περπατούν, τα βήματά τους μετριούνται και η εφαρμογή χρησιμοποιεί GPS, το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, και την κάμερα του κινητού τηλεφώνου, δημιουργώντας έναν «χάρτη» της περιοχής, που αμέσως γίνεται ο τόπος αναμέτρησης μεταξύ Πόκεμον και «εκπαιδευτών».
Τα περίεργα περιστατικά δεν έχουν τέλος: οι παίκτες αφηρημένοι διασχίζουν τον δρόμο χωρίς να ελέγχουν, έχουν σημειωθεί κρούσματα κλοπών καθώς περιδιαβαίνουν πάρκα και γειτονιές αφοσιωμένοι στις οθόνες τους, μα το πιο απολαυστικό μέρος του παιχνιδιού φαίνεται από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουν οι χρήστες του Twitter, με τα Πόκεμον να εμφανίζονται στα πιο ασυνήθιστα σημεία, από εκκλησίες, δικαστήρια τουαλέτες, ως μαιευτήρια, μνημεία και… πεδία μάχης.
Αν και για μία 19χρονη από το Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ η αναζήτηση επιφύλαξε δυσάρεστη έκπληξη, καθώς την ώρα που αναζητούσε Πόκεμον, εντόπισε σε ποτάμι ένα πτώμα άνδρα. Σύμφωνα με το BBC, η αστυνομία απέδωσε τον θάνατο μάλλον σε ατύχημα και πνιγμό, παρά σε εγκληματική ενέργεια, η στιγμή της… ανακάλυψης ωστόσο θα ήταν σίγουρα σοκαριστική.
Η Telegraph έστησε μια απολαυστική συλλογή με τα πιο αλλόκοτα σημεία «εμφάνισης» των Πόκεμον:
Found Pokemon in the court room?? pic.twitter.com/jSONk3s4hk
— Kelcey (@kelceymarsan) 11 Ιουλίου 2016
Catch Pokemon in court AGAIN. I love coming to work even more now pic.twitter.com/v0szFjcIUG
— Paige (@ThePaige_Turner) 12 Ιουλίου 2016
Sup dudes, I’m hella bored rn so i thought i may aswell play pokemon – Knzy pic.twitter.com/OzqC4MKNBA
— Colt (@TheColtRising) 11 Ιουλίου 2016
Εξαίρεση το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον, που δηλώθηκε ως «PokeStop».
Holocaust Museum to visitors: Please stop catching Pokemon here https://t.co/rsONgXWq6M
— Washington Post (@washingtonpost) 12 Ιουλίου 2016
Η διεύθυνσή του φαίνεται πως ενοχλήθηκε από τους επισκέπτες που θέλησαν να παίξουν εντός και με ανακοίνωσή της ζήτησε να… αποχωρίζονται τα Πόκεμον για λίγο. Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και το Μουσείο Ολοκαυτώματος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης Αουσβιτς-Μπίρκεναου, τονίζοντας πως «η ενασχόληση με το παιχνίδι σε μια τέτοια τοποθεσία επιδεικνύει πλήρη έλλειψη σεβασμού σε πολλά επίπεδα». Το ίδιο ζήτησε και το Εθνικό Κοιμητήριο του Αρλινγκτον, που βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον. Κατά πόδας και αρκετά ακόμα μουσεία, ιδρύματα και νεκροταφεία, που ζητούν από τους επισκέπτες να μην ενεργοποιούν το παιχνίδι στις εγκαταστάσεις τους.
CBS spent $45.95 on these amateur #Pokémon models: https://t.co/l3m1MrgK65 pic.twitter.com/mHE2Z7pxgO
— New York Magazine (@NYMag) 13 Ιουλίου 2016
This Pokemon game is realistic as hell. #OPD on the protest line like #oaklandshutitdown#PokemonGOpic.twitter.com/SLoCx94Vsx
— teagan (@twidx) 8 Ιουλίου 2016
Δεν λείπουν και οι αναγκαίες προειδοποήσεις προς τους οδηγούς, όπως φαίνεται στη φωτογραφία από το Εσσεξ της Μεγάλης Βρετανίας.
What has our generation even come to? #Pokemon pic.twitter.com/LM4esXIa05
— Caesar (@Cemal94) 13 Ιουλίου 2016
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News