Η διήμερη επίσκεψη του Μανουέλ Βαλς στην Αθήνα έληξε στο ουσιαστικό της κομμάτι μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας. Για την ακρίβεια, η επίσημη ονομασία περιλαμβάνει τον όρο «στρατηγική εταιρική σχέση», με τους δύο πρωθυπουργούς να βάζουν τις υπογραφές τους στη συμφωνία που επισφραγίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι δύο άντρες συζήτησαν τις δύο αυτές ημέρες για όλους και για όλα. Για όλα όσα μπορούν να γίνουν ανάμεσα στις δύο χώρες και για το ποια πρόσωπα θα παίξουν ρόλο-κλειδί το επόμενο διάστημα σε διεθνές επίπεδο. Εξάλλου, μην ξεχνάτε πως Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μισέλ Σαπέν θα βρεθούν ξανά μαζί σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης και για την εκταμίευση της δόσης.
Αμέσως μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση και την υπογραφή του οδικού χάρτη στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας, ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι «στις δυσκολίες στηρίζουμε και έχουμε στηρίξει ο ένας τον άλλο». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη στάση που τήρησε η Γαλλία στη δύσκολη διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, αποκρούοντας εκβιασμούς και ακρότητες οι οποίες, με αφετηρία την Ελλάδα, έθεταν σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, πως γάλλοι τεχνοκράτες και αξιωματούχοι ήταν αυτοί που το καλοκαίρι του 2015 είχαν αναλάβει τη συγγραφή της ελληνικής πρότασης προς τους θεσμούς.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην απόφαση του Eurogroup, που «σηματοδοτεί νέα αφετηρία για την ελληνική οικονομία» και στην απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους που «αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών», εμπιστοσύνη που θα ενισχυθεί με τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας και ανάπτυξη. Αναφερόμενος στη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι μπαίνουν οι προτεραιότητες σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, τεχνογνωσία για τη δημόσια διοίκηση, επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια, τουρισμό, έρευνα, πολιτισμό.
Από την πλευρά του, ο Βαλς στάθηκε στη σημασία που έχει η Ελλάδα για τη χώρα του και κάλεσε τους συμπατριώτες του επιχειρηματίες να αναλάβουν το ρίσκο και να επενδύσουν τα χρήματά τους στην ελληνική οικονομία. «Ήλθα στην Ελλάδα με ένα μήνυμα: Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας. Είμαι σίγουρος πως η Αθήνα θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και αυτό από μόνο του είναι ένα εχέγγυο για τους γάλλους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα. Εναν χρόνο πριν, κάποιοι φαντάζονταν πως η Ελλάδα δεν έχει θέση στην Ευρωζώνη, ωστόσο η πρόθεση της κυβέρνησης της χώρας και τα όσα έκανε ο Φρανσουά Ολάντ έδειξαν πως δεν είχαν δίκιο όσοι μιλούσαν περί εξόδου από το ευρώ. Μία Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα, μία Συνθήκη Σένγκεν χωρίς την Ελλάδα εκπροσωπούν μία άλλη αντίληψη για την Ευρώπη, την οποία δεν συμμεριζόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως σε γάλλους δημοσιογράφους εμφανίστηκε με… ελαφρώς διαφορετικές δηλώσεις. Οπως σημείωσε δημοσιογράφος της Liberation στο twitter του, έπειτα από μία χαλαρή συνομιλία με τον Μανουέλ Βαλς στη γαλλική πρεσβεία, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας δήλωσε πως ζηλεύει τον έλληνα ομόλογό του γιατί κατάφερε να περάσει πρόγραμμα 7.500 σελίδων χωρίς να υπάρξει ούτε μία τροποποίηση στο νομοσχέδιο και χωρίς να υπάρξουν απεργίες από εργαζομένους.
Manuel #Valls réitère à #Athènes: il envie #Tsipras de passer un texte de 7500 pages sans amendement, sans grève.
— Fabien Perrier (@FabienPerrier) June 2, 2016
Ολα αυτά, στη δεύτερη ημέρα των επαφών των δύο πολιτικών, οι οποίες επιστέγασαν μία συμφωνία η οποία κινείται σε πέντε βασικούς άξονες:
- Συνεργασία για μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο τεχνογνωσίας για τη Δημόσια Διοίκηση
- Συνεργασία για επενδύσεις και υποδομές. Hδη από το Παρίσι έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και υπηρεσίες υδάτων
- Συνεργασία για καινοτομίες και νέες τεχνολογίες
- Συνεργασία για την αγροτική ανάπτυξη
- Συνεργασία για την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και εναλλακτικών μορφών τουρισμού
Τι είπαν οι δύο… σωματοφύλακες
Και την ώρα που Τσίπρας και Βαλς έβαζαν τις υπογραφές τους στη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, Τσακαλώτος και Σαπέν έχτιζαν το δικό τους… μπλοκ.
Την ανάγκη να δοθεί βάρος στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, στις αλλαγές στο κράτος και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντησή του στο υπουργείο Οικονομικών με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, εάν αυτά επιτευχθούν, θα έχουμε μια διαφορετική Ελλάδα, η οποία θα μπορεί να βγει στις αγορές, ενώ θα επιστρέψει η ανάπτυξη. Παράλληλα, θα υπάρξει και μια αίσθηση δικαιοσύνης ότι τα οφέλη της ανάπτυξης θα φτάνουν σε όλους.
Από την πλευρά του, ο Σαπέν επισήμανε πως πιστεύει ότι αρχίζει μια νέα περίοδος για την Ελλάδα. «Δεν λέω ότι έχουν τελειώσει οι δυσκολίες. Δεν λέω ότι οι προσπάθειες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, που η ελληνική κυβέρνηση κάνει, είναι πίσω μας. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν. Ωστόσο, τώρα εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο, που είναι αυτή της οικονομικής ανάπτυξης, των επενδύσεων, της ικανότητας να παράγουμε θέσεις εργασίας, και να το κάνουμε με μια σύγχρονη οικονομία, με ένα σύγχρονο κράτος. Οπου η Ελλάδα θα έχει τη θέση που της αρμόζει στην Ευρώπη και στο ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News