«Πήγαινε να παίξεις στον Παναμά, μαλ@@@α!» του φώναζε το πλήθος γύρω του. Βλέπετε ένας από τους πιο δύσκολους αγώνες της καριέρας του Λιονέλ Μέσι, δεν δόθηκε στο γήπεδο – ακόμα και στη Μαδρίτη τον αποδέχονται δεν τον βρίζουν -, αλλά στο δικαστικό μέγαρο της Βαρκελώνης. Το πρωί της Πέμπτης, ο αργεντινός αστέρας της Μπαρτσελόνα, ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, διέβη την πύλη του δικαστηρίου, συνοδευόμενος από τον πατέρα του Χόρχε Μέσι. Αντιμετώπισε την κατηγορία της φοροδιαφυγής.
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε την Τρίτη με την παρουσίαση των σχετικών στοιχείων και την κατάθεση μαρτύρων. Ο Μέσι ήταν υποχρεωμένος να παρουσιαστεί στο δικαστήριο για να απολογηθεί, γι’ αυτό και διέκοψε την προετοιμασία με την εθνική Αργεντινής εν όψει του Κόπα Αμέρικα.
Εμφανίστηκε στο δικαστικό μέγαρο με μούσι και φορώντας σκούρο κοστούμι και γραβάτα, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας – διότι αυτή τη φορά ο κόσμος δεν ήθελε να τον χειροκροτήσει, αλλά να τον βρίσει. Στην Ισπανία της κρίσης και της ανεργίας του 20%, ο Μέσι μετασχηματίστηκε ξάφνου από ποδοσφαιρικό είδωλο σε έναν πάμπλουτο 28χρονο που φοροδιαφεύγει.
Ο αργεντινός σούπερ σταρ εκλήθη να αποδείξει ότι δεν ήξερε, δεν γνώριζε, δεν άκουσε για την απόκρυψη εισοδημάτων που έκανε συστηματικά η εταιρεία που έχει ιδρύσει με τον πατέρα του και φέρει το όνομά του. Δίπλα του επίσης ως κατηγορούμενος κάθισε ο Χόρχε Μέσιο ο οποίος προσπάθησε να απαλλάξει τον γιο του κατά τη διαδικασία των ερευνών, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Ο δικαστής είχε απορρίψει το αίτημα απαλλαγής του Λιονέλ Μέσι, που επέμενε ότι υπεύθυνος για τη φοροδιαφυγή είναι ο πατέρας του και ότι είχε πλήρη άγνοια καθώς απλά υπέγραφε τα έγγραφα που του έδιναν. Ο ποδοσφαιριστής κατηγορείται για φοροδιαφυγή ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, από το 2007 μέχρι το 2009.
«Σε αυτό το είδος του εγκλήματος δεν είναι απαραίτητο κάποιος να έχει πλήρη γνώση όλων των οικονομικών στοιχείων, ούτε του ακριβούς ποσού. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζει τον τρόπο για να διαπράξει την απάτη και να τον αποδεχθεί» είχε πει ο δικαστής που παρέπεμψε τον Μέσι σε δίκη. Ο συγκεκριμένος δικαστικός λειτουργός αποφάνθηκε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι ο Μέσι θα μπορούσε να γνωρίζει και να έχει συναινέσει στη δημιουργία και τη διατήρηση μιας πλασματικής εταιρικής δομής με αποκλειστικό σκοπό την αποφυγή της τήρησης των φορολογικών υποχρεώσεων από έσοδα που προέρχονται από την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων της εικόνας του, όπως ανέφερε στην απόφασή του.
Κατά την απολογία του την Πέμπτη ο Μέσι επέμεινε στη γραμμή «για όλα φταίει ο πατέρας μου».
«Δεν ήξερα τίποτα. Εγώ ήμουν αφοσιωμένος στο ποδόσφαιρο. Δεν είχα ιδέα. Είχα εμπιστοσύνη στον πατέρα μου και στους δικηγόρους. Ξαναλέω ότι πίστευα όσα μου έλεγε ο μπαμπάς μου. Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι θα μπορούσε να με κοροϊδέψει. Ποτέ δεν με ενδιέφεραν τα οικονομικά θέματα, δεν ήξερα ότι παραβιαζόταν ο νόμος. Υπέγραφα απλά. Ούτε διάβαζα, ούτε ρωτούσα. Aπλά έβγαζα φωτογραφίες και έπαιζα σε διαφημίσεις. Εκανα ό,τι μου έλεγε» ήταν τα λόγια του Μέσι κατά την απολογία του, όπως μετέδωσαν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.
Είχε προηγηθεί η κατάθεση του Χόρχε Μέσι, ο οποίος ήταν στην ίδια γραμμή. «Στόχος μου ήταν να κάνω πιο εύκολη τη ζωή του γιου μου, ώστε να ασχολείται μόνο με το ποδόσφαιρο. Ο Λέο δεν ξέρει τίποτα από όλα αυτά τα θέματα με τα χρήματα και τις εταιρίες. Σε κάποιες από τις επίμαχες συμφωνίες δεν είχα καν εγώ ανάμειξη. Είχαμε έναν εκπρόσωπο και απλά έλεγα ναι ή όχι όταν με ρωτούσε. Ο Λέο δεν διάβαζε τα συμβόλαια. Απλά τα υπέγραφε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές ο Λιονέλ και ο Χόρχε Μέσι απέκρυψαν έσοδα εκατομμυρίων χρησιμοποιώντας εταιρείες στην Ουρουγουάη, το Μπελίζ, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά το επώνυμο Μέσι εμφανίστηκε και πρόσφατα στα Panama Papers.
Κατά το Forbes o Μέσι είναι ο 10ος πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στον κόσμο την τελευταία δεκαετία. Το εισόδημά του αυτήν την περίοδο εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ – μόνο πέρυσι, σύμφωνα με το France Football, τα έσοδά του ήταν 65 εκατ. ευρώ. Λεφτά που τα δούλεψε και δεδομένων των συνθηκών τα αξίζει. Αλλά που δεν παύουν να θεωρούνται κοινωνική πρόκληση. Ειδικά σε μια χώρα που έχει κλονιστεί από την οικονομική κρίση την τελευταία πενταετία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News