Η Μαρ Ντίξον είναι Αμερικανίδα, γύρω στα 50, φαν των μουσείων και των βιβλιοθηκών, πτυχιούχος πληροφορικής και κάτοχος μεταπτυχιακού στην εκπαίδευση. Αυτή η γυναίκα είναι η δημιουργός και η συντονίστρια του @52museums, του λογαριασμού που φιγουράρει στις καλλιτεχνικές στήλες των μεγαλύτερων εφημερίδων του κόσμου ως το νέο μέσο που φέρνει την τέχνη πιο κοντά στον καθένα μας.
Η Μαρ Ντίξον ζει στο Αμστερνταμ με την κόρη και τον σύζυγό της και ταξιδεύει συχνά, με σκοπό να βλέπει εκθέσεις σε μουσεία, μικρά και μεγάλα, αλλά και να χώνεται με τις ώρες μέσα σε βιβλιοθήκες άλλοτε για να ανακαλύψει θησαυρούς της γνώσης κι άλλοτε για να απολαύσει το ζεν περιβάλλον της, οργανωμένης σε ράφια, διανόησης.
Και φυσικά η Μαρ Ντίξον, είναι μανιακή με τα social media. Αγαπημένο της είναι το twitter «μου αρέσει το όριο των 140 χαρακτήρων γιατί είμαι πολυλογού» λέει. Αλλά λατρεύει και το Instagram και εννοείται παίζει στα δάχτυλα το facebook. Εννοείται βέβαια ότι τρέχει το δικό της μπλογκ με τίτλο MarDixon.com. «Οχι και τόσο ευφάνταστος τίτλος, αλλά περιεκτικός» λέει. «Μέσα στο μπλογκ μου παρουσιάζω όλη τη δράση μου, όλη την αγάπη μου για τα μουσεία και τις βιβλιοθήκες, όλη την προσπάθειά μου να υποστηρίξω αυτούς τους χώρους αλλά και να βοηθήσω τον κόσμο να έχει καλύτερη, φθηνότερη και εποικοδομητικότερη πρόσβαση σε αυτούς. Επίσης θέλω να στρέψω τα παιδιά προς τα μουσεία». Σε αυτό το μπλογκ, η Ντίξον, κατά κύριο λόγο, βαθμολογεί τα μουσεία τα οποία επισκέπτεται και καλεί το κοινό να κάνει το ίδιο.
Ολα αυτά ίσως σας ακούγονται λίγο μπερδεμένα και ίσως πράγματι είναι λίγο μπερδεμένα, όμως η Μαρ Ντίξον τα έκανε επάγγελμα. Η δουλειά της είναι η ελεύθερη συνεργασία με τέτοιου είδους ιδρύματα, μικρά και μεγάλα, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας, την προώθησή τους στα social media και την ανάπτυξη παιδικών και εφηβικών προγραμμάτων.
Μέσα σε αυτό το επαγγελματικό πλαίσιο συνεργάζεται με φορείς και θεσμούς πολιτισμού στη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και αλλού και οργανώνει προγράμματα και δράσεις τα οποία προωθεί μέσα από τα social media και έτσι φέρνει κόσμο εκεί όπου της ζητείται.
Ορισμένα από αυτά είναι:
Το MuseoMix στη Γαλλία και τη Βρετανία, με σκοπό τη συνάντηση επαγγελματικών προσωπικοτήτων αλλά και αφοσιωμένων ερασιτεχνών των ηλεκτρονικών μέσων και του πολιτισμού με σκοπό την ανταλλαγή δημιουργικών απόψεων.
Το MuseumCamp, ένα αντι-συνέδριο για τους φαν των μουσείων, το οποίο διοργανώνεται σε τακτά διαστήματα με σκοπό να εκφραστούν και να ακουστούν απόψεις που δεν ακούγονται ποτέ στα επίσημα συνέδρια.
Το Teens in Museums, ένα ιντερνετικό μανιφέστο για παιδιά και εφήβους, στο οποίο μοιράζονται τις απόψεις αλλά και την εμπειρία τους από επισκέψεις σε μουσεία μέσω Twitter and Facebook.
Το CultureThemes, το οποίο απευθύνεται σε μεγαλύτερους ανθρώπους που δεν έχουν εμπειρία στη διάδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτό το μπλογκ προωθούνται νέα από διάφορα μουσεία σε όλο τον κόσμο αλλά και δράσεις για την προστασία και τη διατήρησή τους.
Η Μαρ Ντίξον είναι αναμφισβήτητα δραστήρια και το ψάχνει. Οπως λέει, έχει όραμα, θέλει να βοηθήσει ώστε οι χώροι αυτοί να υπάρχουν και να αναπτύσσονται ολοένα. Ο τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι να τους κάνει πιο εύκολα προσβάσιμους στο κοινό αλλά και μέσω των social media να συνδέσει το κοινό μαζί τους.
Με αυτό το σκεπτικό δημιούργησε επίσης το Ask a Curator Day στο Twitter. Σε αυτόν τον λογαριασμό ο καθένας μπορεί να κάνει την ερώτηση που θέλει (όχι απαραίτητα εξειδικευμένη) στον επιμελητή της γκαλερί ή του μουσείου που θέλει, μία συγκεκριμένη μέρα. Η μέρα αυτή ανακοινώνεται εκ των προτέρων. Η επόμενη, δηλαδή, θα είναι η 14η Σεπτεμβρίου του 2016. Εκείνη την ημέρα οι curators θα τουιτάρουν τις απαντήσεις τους. Στην τελευταία καταμέτρηση, που έγινε στις 26 Αυγούστου του 2015 συμμετείχαν στο Ask a Curator Day, 851 μουσεία από 46 χώρες.
Το πιο πρόσφατο λοιπόν δημιούργημα της Μαρ Ντίξον, είναι ο λογαριασμός @55museums στο Instagram. Ο λογαριασμός άνοιξε τον Ιανουάριο του 2016 και σε αυτόν κάνει το εξής πρωτότυπο: παραχωρεί για μία εβδομάδα τον λογαριασμό σε ένα μουσείο, μικρό ή μεγάλο σε όλο τον κόσμο, το οποίο για επτά ημέρες ποστάρει τα νέα του, τις εκθέσεις του, τις δράσεις του και ό,τι άλλο θέλει με σκοπό να προσεγγίσει εύκολα και γρήγορα ένα ευρύτερο κοινό. Αυτή την εβδομάδα που διανύουμε την τιμητική του έχει το Grand Palais στο Παρίσι. Στο @55museums δεν ξέρουμε εκ των προτέρων ποια μουσεία συμμετέχουν. Κάθε εβδομάδα ανακοινώνεται και ένα καινούργιο. Αυτή είναι η 19η εβδομάδα. Αραγε στις επόμενες 33 θα δούμε κανένα ελληνικό; Αυτό θα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News