557
Το Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα, γνωστό και ως «Θόλος της Ατομικής Βόμβας» – ό,τι απέμεινε από τον εκθεσιακό χώρο προώθησης βιομηχανικών προϊόντων της πόλης | REUTERS/Kimimasa Mayama

Ιστορική επίσκεψη του Ομπάμα στη Χιροσίμα

Το Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα, γνωστό και ως «Θόλος της Ατομικής Βόμβας» – ό,τι απέμεινε από τον εκθεσιακό χώρο προώθησης βιομηχανικών προϊόντων της πόλης
|REUTERS/Kimimasa Mayama

Ιστορική επίσκεψη του Ομπάμα στη Χιροσίμα

Η ιστορική επίσκεψη στην Κούβα και το τέλος του ψυχροπολεμικού κλίματος ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Αβάνα φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή. Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι αποφασισμένος να γράψει το όνομά του στην ιστορία για περισσότερους λόγους από το να είναι απλά ο 44ος president of United States. Ετσι, θα είναι πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί τη Χιροσίμα, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

«Ο πρόεδρος θα πραγματοποιήσει μια ιστορική επίσκεψη στη Χιροσίμα, μαζί με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, για να υπογραμμίσει την προσήλωσή του στην επιδίωξη της ειρήνης και της ασφάλειας σ’ έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον.

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να επισκεφθεί το Βιετνάμ και την Ιαπωνία από τις 21 έως τις 28 Μαΐου, στο πλαίσιο τού 10ου ταξιδιού του στην Ασία. Το θέμα είναι το αν ο πλανητάρχης θα απολογηθεί εκ μέρους των ΗΠΑ για τη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον της Ιαπωνίας. Ο σύμβουλος επικοινωνίας του, Μπεν Ρόουντς, δήλωσε πως «ο αμερικανός Πρόεδρος δεν θα επανεξετάσει τη χρήση ατομικής βόμβας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, θα προσφέρει ένα προοδευτικό όραμα με μέλλον», πρόσθεσε. Αρα, μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε τη συγγνώμη.

Το μόνο τραγικά βέβαιο είναι ότι η Χιροσίμα βομβαρδίστηκε στις 6 Αυγούστου του 1945 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον Ειρηνικό Ωκεανό. Περίπου 140.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη βόμβα που χτύπησε εκεί. Και, βέβαια, 74.000 άτομα σκοτώθηκαν στις 9 Αυγούστου του 1945, όταν οι Αμερικανοί έριξαν τη δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ έχει επίσης επισκεφτεί τη Χιροσίμα. Αλλά αυτό συνέβη μετά τη λήξη της προεδρικής θητείας του. Επίσκεψη στη Χιροσίμα είχε πραγματοποιήσει και ο Τζον Κέρι, στις 11 Απριλίου 2016. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είχε γίνει τότε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που επισκεπτόταν την αιώνια πληγωμένη πόλη.

Ο Κέρι δεν είχε ζητήσει τότε επίσημα «συγγνώμη», εντούτοις είχε ταχθεί υπέρ «ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα», ενώ είχε γράψει στο βιβλίο υπογραφών του μουσείου το εξής μήνυμα: «Ολος ο κόσμος θα πρέπει να δει και αισθανθεί τη δύναμη αυτού του μνημείου».

Obama and Shinzo Abe give a joint press conference in Washington
Mε τον ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, στον Λευκό Οίκο (REUTERS/Kevin Lamarque)

Προ ημερών, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Ερνεστ, είχε προχωρήσει σε δηλώσεις σχετικά λέγοντας πως «το σύμβολο της Χιροσίμα είναι η σημαντική και κατά κάποιους τρόπους τραγική ικανότητα της ανθρωπότητας να προκαλεί τρομερές καταστροφές».

Ο εκπρόσωπος είχε προσθέσει τότε πως στόχος του Ομπάμα ήταν ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα κάτι που θα μπορούσε να αποτυπωθεί και στις δύο πόλεις, την Ουάσιγκτον και τη Χιροσίμα.

«Συμβολικά, δεν υπάρχει πιο ισχυρή αποτύπωση αυτής της δέσμευσης από την πόλη που είχε τα θύματα της πρώτης χρήσης αυτού του όπλου», είχε συμπληρώσει ο Ερνεστ.

Αναφέροντας πρωτιές, ο Ομπάμα μάς έχει δείξει ότι συνηθίζει τις… «πρώτες φορές». Ας θυμηθούμε ότι υπήρξε ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε την Αβάνα και συναντήθηκε με έναν Κάστρο. Ηταν ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε φυλακές υψίστης ασφαλείας στη χώρα και συνομίλησε με τους βαρυποινίτες. Ηταν ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία για να κλείσει η βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

Σίγουρα, ήταν ο πιο επικοινωνιακός πρόεδρος. Εβερ, που λένε και οι Αμερικανοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...