Η οικογένεια του Τάχα αλ-Αχμάντ κοιμάται στη λάσπη. Η μικρή του κόρη, μόλις ενός έτους, είναι κουκουλωμένη μέσα σε νοτισμένες κουβέρτες. Η βροχή δεν λέει να σταματήσει στην Ειδομένη. Οι κινητές τουαλέτες είναι γεμάτες από κόσμο, άνθρωποι συνωθούνται γύρω από μια φτενή φωτιά – ο καθένας ρίχνει ό,τι βρίσκει για να την αναζωπυρώσει και τους ζεστάνει. Ένα drone κάνει κύκλους πάνω από τα κεφάλια των προσφύγων, τα τηλεοπτικά συνεργεία καθημερινά πληθαίνουν. Το πιο σημαντικό όλων: κανείς από τους συγκεντρωμένους δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε εκατοστό. Τα σύνορα είναι κλειστά, κάτι που ο Αχμάντ δεν μπορεί να το καταλάβει. Εχει φύγει από τη Συρία εδώ και δύο εβδομάδες ευελπιστώντας ότι θα μπορούσε να φτάσει έως τη Β. Ευρώπη. Επί ματαίω.
Η αμερικανική εφημερίδα New York Times πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες οδοιπορικό στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την Ειδομένη, στο κεντρικό σημείο του δράματος που παίζεται στη χώρα. Μακριά από διεθνή fora που καθορίζουν τη τύχη τους και τις πολιτικές συναντήσεις που τους μετατρέπουν σε αριθμούς, οι πρόσφυγες, σημειώνει το άρθρο, ζουν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Περίπου 12.000 ψυχές έχουν παραμείνει ριζωμένες στην περιοχή περιμένοντας να δουν τι θα συμβεί. Οι ασθένειες εξαπλώνονται και η καθημερινότητα γίνεται ολοένα και πιο σκληρή.
Ο Αχμάντ δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. Το μοναδικό που λέει στον δημοσιογράφο των NY Times είναι ότι πλήρωσε τον λαθρέμπορο στην Τουρκία για να μεταφέρει τον ίδιο και την οικογένειά του στην Ευρώπη.
Επί του παρόντος, η Ειδομένη είναι μια κλειδωμένη έξοδος προς Βορρά και ουδείς γνωρίζει εάν και πότε θα ανοίξει. Ο δημοσιογράφος σημειώνει πως στο μεταξύ η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε έναν διπλό κίνδυνο: να χρεοκοπήσει και να μετατραπεί σε μια φυλακή μεταναστών και προσφύγων – ήδη περίπου 44.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα της χώρας.
«Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο μηδέν εξαιτίας δύο μεγάλων προκλήσεων που μπορούν να επηρεάσουν την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια: η κρίση χρέους και το Προσφυγικό», σημειώνει το άρθρο και προσθέτει με νόημα ότι μένει να απαντηθεί το ερώτημα πώς θα συμπεριφερθούν οι Ελληνες απέναντι στους πρόσφυγες, καθώς εδώ και χρόνια βιώνουν τα επίχειρα μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης.
Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα… «χρεοκοπημένο ξενοδοχείο». Κάτι που σημαίνει ότι η οικονομική κρίση δεν μπορεί να διαχωριστεί από την αντίστοιχη προσφυγική.
Ο δημοσιογράφος συνομίλησε με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, σε ένα κέντρο παραμονής μεταναστών και προσφύγων στις Θερμοπύλες. Μόνο που το συγκεκριμένο κέντρο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ξενοδοχείο.
Επίσης συνομίλησε με έλληνες εθελοντές στον Πειραιά, οι οποίοι καθημερινά έρχονται σε επαφή με τους πρόσφυγες που καταφτάνουν καθημερινά στον λιμένα και σημειώνουν τις βασικές ελλείψεις που υπάρχουν σε τρόφιμα, φάρμακα και γιατρούς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News