Την αποκάλυψη κάνει ένα χρόνο μετά το δάνειο του γλυπτού του Ποτάμιου Θεού ο ίδιος ο διευθυντής του Μουσείου Ερμιτάζ, ο περίφημος Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, σύμφωνα με την The Art Newspaper. Θυμίζουμε πως τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη -επικοινωνιακά τουλάχιστον- μεγάλη «επιχείρηση» από το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Αμάλ Κλούνεϊ για το αίτημα της Ελλάδας περί επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο αποφάσισε να στείλει στο Ερμιτάζ για τον εορτασμό των 250 ετών του, το άγαλμα του θεού Ιλισσού που είχε αρπάξει ο Ελγιν. Κίνηση που θεωρήθηκε επίδειξη δύναμης και πρόκληση.
Λονδίνο και Αγία Πετρούπολη επέλεξαν να ταξιδέψει το έργο τέχνης σε μια διαδρομή εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Λέει χαρακτηριστικά ο Πιοτρόφσκι στην εφημερίδα: «Δεν μπορούσε να μεταφερθεί μέσω Ευρώπης, διότι η Ελλάδα πιστεύει ότι της ανήκει…». Μια φράση που οπωσδήποτε θα συζητηθεί σε μια χρονική στιγμή που λόγω του κοινού έτους Ελλάδας-Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού για ανταλλαγή εκθέσεων και πολιτιστικών δράσεων. Και συνεχίζει ο διευθυντής του θρυλικού μουσείου. «Υπήρχαν φόβοι ότι η Ελλάδα θα προσπαθούσε να κατασχέσει το γλυπτό κατά τη μεταφορά του προς την Αγία Πετρούπολη, σε κάποια από τα αεροδρόμια της διαδρομής. Σύμφωνα με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτό θα ήταν νόμιμο»!
Η ακριβής διαδρομή που ακολούθησε το γλυπτό παραμένει μυστική. Ταξίδεψε άραγε μέσω Αρκτικής ή μέσω Βορείου Αφρικής; Ο Πιοτρόφσκι αρνείται να αποκαλύψει την ακριβή διαδρομή, ενώ εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου αρκέστηκε να δηλώσει: «Οταν ένα έργο ταξιδεύει ως δάνειο στο εξωτερικό, το Βρετανικό Μουσείο επιλέγει την πιο άμεση διαδρομή. Αυτό ίσχυσε και για το άγαλμα του Ιλισσού», επιχειρώντας να κλείσει το θέμα.
Οπως σημειώνει όμως κυνικά η The Art Newspaper δεν υπάρχουν πλέον αρνητικά συναισθήματα μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, αφού στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας το Μουσείο της Ακρόπολής θα στείλει ως δάνειο ένα γλυπτό που βρέθηκε κοντά στον Παρθενώνα στο Ερμιτάζ και σε αντάλλαγμα θα πάρει τρία χρυσά αντικείμενα από την ανατολική Κριμαία, επίσης ως δάνειο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News