Κοινωνική πρόκληση ή κυνισμός του καπιταλισμού στον οποίο θα πρέπει να συνηθίσουμε; Ο Σαντάρ Πικάι, διευθύνων σύμβουλος της Google, είδε το χαρτοφυλάκιό του να αυξάνει ιλιγγιωδώς σε μια νύχτα, λαμβάνοντας ως μπόνους από την εταιρεία που ο ίδιος διευθύνει ένα πακέτο μετοχών, αξίας $199 εκατ. «Είναι ένα ποσό που ξεπερνά κάθε αμοιβή που έχει δόθεί σε κάτοχο ίδιας θέσης στις ΗΠΑ» σημείωσε ο Ρίτσαρντ Γουότερς στους Financial Times, o οποίος υπενθύμισε ότι ο Πικάι έγινε διευθύνων σύμβουλος της Google μόλις τον περασμένο Οκτώβριο!
Γεννημένος πριν από 44 χρόνια στο Μαντουράι της νοτιοανατολικής Ινδίας, ο Πικάι έχει λάβει στο παρελθόν ως στέλεχος της Google και άλλα πακέτα μετοχών. Αλλά το τελευταίο εκτοξεύει την αξία της προσωπικής συμμετοχής του στην εταιρεία, στα 650 εκατ. δολάρια, καθιστώντας τον έναν από τους πλουσιότερους «μη ιδρυτές» στον κόσμο της τεχνολογίας.
Βέβαια, η περιουσία του χωλαίνει μπροστά σε αυτήν του Ερικ Σμιντ, του ανθρώπου που είχε την θέση του, στα πρώτα βήματα της εταιρείας και τώρα είναι εκτελεστικός πρόεδρός της. Οι μετοχές του στην Google αξίζουν… μόλις 3,2 δισ. δολαρία.
Η συμφωνία αμοιβής του Πικάι, σηματοδοτεί μια άνοδο σε μετοχικά βραβεία που δημιουργεί η εταιρεία τα τελευταία χρόνια.
Στην ουσία σταμάτησε να δίνει πιο μετριοπαθή μπόνους ανά έτος και κάθε δυο χρόνια προσφέρει «μεγαλύτερα» βραβεία – αν και η διατύπωση «μεγαλύτερο» για ένα μπόνους που αγγίζει τα 200 εκατ. δολάρια και θεωρητικά μπορεί να αυξηθεί αν οι τιμές των μετοχών συνεχίσουν να ανεβαίνουν, αποτελεί μάλλον ειρωνία, ακόμα και για τον παραφουσκωμένο κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας.
Οι μετοχές αυτές γίνονται σταδιακά διαθέσιμες μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Ανάμεσα στα βραβεία που έδωσε φέτος η Google, ξεχωρίζει επίσης και το πακέτο μετοχών αξίας 40 εκατομμυρίων στην Ρουθ Ποράτ, επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών που «έκλεψε» πέρυσι από την Morgan Stanley.
Το τι ακριβώς θα συμπεριλαμβάνει αναλυτικά το πακέτο, θα αποκαλυφθεί σε επίσημη ανακοίνωσή της εταιρείας στις επόμενες εβδομάδες.
Ο Πικάι προήχθη σε γενικό διευθυντή της Google πέρυσι, όταν αναδιοργανώθηκε η δομή της, υπό τις οδηγίες μιας άλλης εταιρείας, της Alphabet (εταιρεία χαρτοφυλακίου). Ο Λάρι Πέιτζ, συνιδρυτής της Google, είχε πει τότε, ότι οι αλλαγές είχαν ως στόχο να καταστήσουν πιο εύκολη την προσέλκυση ταλαντούχων στελεχών αλλά και να δοθούν κίνητρα σε κορυφαία υπάρχοντα στελέχη, να διεκπεραιώσουν τις διάφορες δουλειές του ομίλου.
Το βραβείο κατάφερε να ανεβάσει την αξία των μετοχών της Google για λίγο, περισσότερο και από αυτών της Apple, καθιστώντας την πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο.
Από τότε, ένας γενικός αποπληθωρισμός στις μετοχές τεχνολογίας που διαπραγματεύονται σε υψηλά πολλαπλάσια των ρυθμών ανάπτυξης τους, καθώς και η διάδοση ανησυχιών για μια παγκόσμια διαφημιστική ύφεση, έχει χτυπήσει την αξία των μετοχών του ομίλου.
Η τωρινή κεφαλαιοποίησή της, 451 δισ. δολάρια, είναι σχεδόν 60 δισ. λιγότερα από της Apple.
Η πρόσφατη μεταβλητότητα στις μετοχές τεχνολογίας και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ως ότου να είναι διαθέσιμες προς πώληση, σημαίνει ότι το τελευταίο βραβείο που δόθηκε στον Πικάι θα μπορούσε να αποτιμηθεί με πολύ διαφορετικό τρόπο από την αρχική του αξία. Η μετοχή είχε αξία ίση με 199 εκατομμύρια την ημέρα που απονεμήθηκε, και μερικές μέρες μετά άξιζε 182 εκατομμύρια, καθώς έπεσε και η μετοχή της Alphabet, ως αποτέλεσμα του ευρύτερου ξεπουλήματος μετοχών τεχνολογίας.
Στον διευθυντή της Google είχε δοθεί και ένα ακόμα μεγαλύτερο πακέτο μετοχών, ως βραβείο πέρυσι. Μάλιστα αυτές οι μετοχές που θα είναι διαθέσιμες το 2018, έχουν τωρινή αξία περίπου 236 εκατομμυρίων δολαρίων, χάρη στην αύξηση μετοχών της Google στο διαδίκτυο την περασμένη χρονιά.
Το υψηλότερο πακέτο σε αξία που έχει δοθεί σε διευθύνοντα σύμβουλο στις ΗΠΑ ήταν 156 εκατομμύρια και αποδέκτης ήταν ο Ντέιβιντ Ζάσλαβ από τον όμιλο Discovery Communications.
Ισως βέβαια θα ήταν καλύτερα τέτοια ποσά να μοιράζονταν στο εργατικό δυναμικό ως επιβράβευση της δουλειάς τους και κίνητρο για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Και ο γενικός υπεύθυνος να έπαιρνε αναλογικά το αντίστοιχό μπόνους. Βέβαια ζούμε στην εποχή του ενός γκουρού και μυρίων ακόλουθων…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News