Ειλημμένη είναι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κινηθεί «εθνικά» στο θέμα του Προσφυγικού και να μην ενδώσει στις εσωκομματικές Σειρήνες που εισηγούνται κλιμάκωση της πολεμικής με στόχο την περαιτέρω αποδόμηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Το δόγμα της «ήπιας ισχύος» δεν σημαίνει, λένε στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ότι η ΝΔ θα παραλείπει να υπενθυμίζει τις σοβαρότατες ευθύνες του πρώτου 8μήνου και την ιδεοληπτική προσέγγιση του Μεγάρου Μαξίμου. «Ούτε το Αιγαίο απέραντο νεκροταφείο, ούτε η χώρα μας απέραντος καταυλισμός» τόνισε προ ολίγων ημερών ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, δείχνοντας περισσότερο προς την πλευρά των εταίρων μας, οι οποίοι κατά τη λεωφόρο Συγγρού πρέπει να υποχρεώσουν την Τουρκία να επωμιστεί το βάρος των υποχρεώσεων που της αναλογεί.
Στις συσκέψεις, που πυκνώνουν για το θέμα στον τρίτο όροφο των κεντρικών γραφείων, η ανησυχία για εξελίξεις που θα αμφισβητούσαν τη θέση της χώρας στη ζώνη της Συνθήκης της Σένγκεν εντείνεται. Ο πρόεδρος της ΝΔ εφιστά την προσοχή στα στελέχη να αποφεύγουν δηλώσεις και συμπεριφορές που ρίχνουν νερό στο μύλο μιας συζήτησης, η οποία υποδαυλίζεται από ακραίους ευρωπαϊκούς κύκλους. Οι κύκλοι αυτοί επιθυμούν να δουν την Αθήνα να «υποβιβάζεται στην δεύτερη κατηγορία της ΕΕ». Ο ίδιος, εξάλλου, μεταβαίνει την Δευτέρα στη Μυτιλήνη όπου θα επισκεφθεί κέντρα καταγραφής, αλλά θα συμμετάσχει και σε ευρεία περιφερειακή σύσκεψη.
Στις Βρυξέλλες ο κ. Μητσοτάκης θα επιδοθεί σε μία εκστρατεία, κεντρικό νόημα της οποίας θα είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι αποδεκτό και ρεαλιστικό να αντιμετωπίσει μόνη της ένα πρόβλημα παγκοσμίων διαστάσεων, το Προσφυγικό
Στόχος να κατατοπιστεί σφαιρικά για το ζήτημα εν όψει των κρίσιμων ραντεβού που θα έχει στις 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες με όλους τους παίκτες-κλειδιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), συμπεριλαμβανομένης και της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επιδοθεί σε μία εκστρατεία πειθούς, κεντρικό νόημα της οποίας θα είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε αποδεκτό ούτε ρεαλιστικό να αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, το οποίο αποκτά παγκόσμιες διαστάσεις και απαιτεί συντονισμένη αντιμετώπιση, αλλά και θυσίες από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Καμία διευκόλυνση
Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη γνωρίζουν, πάντως, ότι η επίσημη πρώτη του νέου πρόεδρου της ΝΔ στις Βρυξέλλες δεν θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Δεν είναι μόνο το Προσφυγικό που προκαλεί ίλιγγο στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, αλλά και η παράταση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, η οποία είναι ικανή να επαναφέρει τους εφιάλτες του Ιουλίου του 2015. Στη λεωφόρο Συγγρού αποκρούουν τις όποιες υποψίες ή θεωρίες ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δεχθεί πιέσεις να διευκολύνει την κυβερνητική προσπάθεια σε θέματα, όπως το Ασφαλιστικό ή τις αγροτικές κινητοποιήσεις. «Στο ΕΛΚ γνωρίζουν ότι η ΝΔ είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα στη χώρα, ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής, αλλά κατανοούν ότι δεν είμαστε βουλευτές της Γερμανίας ή του Βελγίου» επισημαίνει χαρακτηριστικά ανώτερο στέλεχος του κόμματος. Ούτως ή άλλως ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει εγκαίρως σαφές ότι η ΝΔ δεν συζητά το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης και ούτε μπορεί να υποκαθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ στον ρόλο της κυβέρνησης όταν οι συσχετισμοί δεν ευνοούν την πλειοψηφία.
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις
Η καθολική εναντίωση, πάντως, σε σενάρια που φέρουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ρόλο… παραστάτη των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου υποδηλώνει και τη βαθιά ανησυχία της ηγεσίας της ΝΔ για επαπειλούμενες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, λόγω της σοβαρής φθοράς που υφίσταται προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και η κυβέρνηση συνολικά. Τα επιτελικά στελέχη δεν πείθονται από τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις των κυβερνητικών κύκλων σχετικά με την πιθανότητα των πρόωρων εκλογών, που για κάποιους στη ΝΔ μοιάζουν, όπως λένε, με… μισή επιβεβαίωση. Αντιθέτως, στη Συγγρού επεξεργάζονται ήδη εναλλακτικά σενάρια, ώστε να συντομευθεί η διαδικασία ανασυγκρότησης του κόμματος, υπό την απειλή του εκλογικού αιφνιδιασμού.
Τα ίδια στελέχη καθησυχάζουν πως η ΝΔ θα είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο, ωστόσο δεν παραγνωρίζουν τις αντικειμενικές δυσκολίες να συνέλθει ένα κόμμα το οποίο, όπως λέγεται, τελεί σε μεγάλο βαθμό εν υπνώσει. Στον σχεδιασμό συνεκτιμώνται επίσης και οι υπαρκτές εσωτερικές αντιφάσεις, που θα επανέλθουν στο προσκήνιο δριμύτερες, εάν η ΝΔ κληθεί να συμμετέχει σε ευρύτερα κυβερνητικά σχήματα με δέλεαρ την αποφυγή μιας καθόλα επιζήμιας νέας εκλογικής αναμέτρησης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News