Προσοχή, η επόμενη χειραψία σας θα μπορούσε να σας σκοτώσει! Ισως υπάρχει μια δόση υπερβολής στον παραπάνω ισχυρισμό, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν πως διαμέσου των χεριών περνά το 80% των μολύνσεων που προκαλούνται στον οργανισμό μας από βακτηρίδια και ιούς.
Για να μην υπολογίσουμε καν πόσα μικρόβια μεταδίδονται από τα φιλιά στα μάγουλα με τα οποία εκφράζουν τα αισθήματα ευαρέσκειας προς κάποιο άτομο πολλοί Ευρωπαίοι και Λατινοαμερικανοί. Βέβαια, κατά καιρούς και αναλόγως της συγκυρίας, εφευρέθηκαν αρκετοί ακόμα τρόποι χαιρετισμού.
Οπως, ας πούμε, η απαλή κρούση της γροθιάς, ή το άγγιγμα των αγκώνων που εφαρμόστηκε μετά τη χολέρα στην Αϊτή, τη γρίπη των χοίρων στο Μεξικό και την επιδημία του Εμπολα που σάρωσε πέρσι τις χώρες της δυτικής Αφρικής. Φανταστείτε όμως πόσο άτοπη ή γελοία θα έμοιαζε ανάμεσα στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μιας πολυεθνικής εταιρίας φερ΄ ειπείν ή σε μια συνάντηση αρχηγών κρατών αυτή η παράδοξη τελετουργία αγγίγματος των αγκώνων.
Ο χαιρετισμός δια της χειρός εφευρέθηκε από τους Ρωμαίους για εντελώς… πρακτικούς λόγους. Συνήθιζαν να πιάνουν τα μπράτσα τους σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν αν μέσα στα μανίκια του χιτώνα του έκρυβε κάποιος ένα μαχαίρι με το οποίο θα μπορούσε αιφνιδίως να στείλει τον άλλο στον Αδη.
Οπως όμως επισημαίνει στην Λέσλι Νγκουγιέν-Οκβού και στο ozy.com ο εγκατεστημένος στο Τέξας σύμβουλος πολιτισμικών θεμάτων και παγκόσμιος γκουρού της εθιμοτυπίας Σαρόν Σβάιτσερ, η χειραψία που προήλθε ως βελτιωμένη έκδοση του ρωμαϊκού σφιξίματος των μπράτσων, ελάχιστη σχέση έχει με την εκδήλωση ενδιαφέροντος, συμπάθειας, εμπιστοσύνης ή έστω αποδοχής.
Παρόλα αυτά χιλιάδες σύμβουλοι σε όλο τον κόσμο αναλαμβάνουν να μας μυήσουν στα μυστικά αυτής της τετριμμένης, υποκριτικής και συχνά κενής περιεχομένου χειρονομίας, να μας μάθουν την τέλεια και αψεγάδιαστη χειραψία: πώς να πιάσουμε το χέρι του άλλου, πόση δύναμη να βάλουμε, πόσο χρόνο να διαρκέσει η χειραψία και άλλα τέτοια ανούσια και βαρετά.
Μια κακή χειραψία θα μπορούσε να χαλάσει όχι μόνο μια εμπορική συμφωνία εκατομμυρίων που βρίσκεται στα σκαριά μεταξύ δύο οικονομικών κολοσσών, αλλά και να φουντώσει ξανά την καχυποψία μεταξύ δύο πρωθυπουργών ας πούμε, που τα κράτη τους πέτυχαν μια εύθραυστη ανακωχή μετά από πολύχρονες και αιματηρές εχθροπραξίες.
Να όμως που ο παραδοσιακός χαιρετισμός των ανθρώπων στις χώρες της Ασίας και της Απω Ανατολής, όπου κάποιος σμίγει τις παλάμες του και υποκλίνεται ελαφρά απέναντι στον άλλο, κερδίζει έδαφος και στη Δύση. Το «βέι», όπως αποκαλείται αυτός ο τρόπος να χαιρετάμε τον γείτονα, τον συνάδελφο, τον γνωστό ή κάποιον που μόλις έχουμε γνωρίσει, είναι ιδιαίτερα θελκτικός, διόλου απρόσωπος και αρκετά εκφραστικός, γιατί μας δίνει την ευκαιρία να δείξουμε στον άλλον πόσο τον σεβόμαστε.
Οσο πιο ψηλά σηκώνετε τις ενωμένες σας παλάμες προς τη μεριά του ατόμου που βρίσκεται απέναντί σας, λέει ο Σαρόν Σβάιτσερ, με μια παράλληλη ελαφρότατη κλίση της κεφαλής, τόσο πιο πολύ σεβασμό δείχνετε. Ποτισμένος με την αρχαία φυσική ευγένεια λαών όπως οι Ινδοί (αποκαλούν το χαιρετισμό αυτό «νάμαστε»), οι Καμποτζιανοί («σαμπεά») και οι Λαοτινοί («νοπ») μεταγγίζει στον άλλον κάτι από το ρομαντισμό και την πνευματικότητα της Ανατολής. Και διατηρώντας μεταξύ των δύο ατόμων μια εγκάρδια απόσταση, αποφεύγει τη σωματική επαφή με όσα συμπαρομαρτούντα εκείνη περικλείει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News