620
|

Το ΠΑΣΟΚ γκρινιάζει για τον πρόεδρο

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 26 Νοεμβρίου 2015, 21:39

Το ΠΑΣΟΚ γκρινιάζει για τον πρόεδρο

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 26 Νοεμβρίου 2015, 21:39

Εδώ και λίγες μέρες σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ με δημόσιες δηλώσεις τους, ασκούν κριτική εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, θεωρώντας ότι με τις ενέργειες του παρεμβαίνει, καθ' υπέρβαση των συνταγματικών αρμοδιοτήτων, στην τρέχουσα πολιτική και μάλιστα υπέρ της κυβέρνησης. 

Για όσους παρακολουθούν συστηματικά τη πολιτική ζωή, το χαμηλό βαρομετρικό ανάμεσα στην Ηρώδου Αττικού και τη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί από την περασμένη άνοιξη. Στους κόλπους του κόμματος υπήρξε -και εξακολουθεί να υπάρχει- η καχυποψία για τον τρόπο που προέκυψε η υποψηφιότητά του, η οποία ενισχύεται επειδή τα στελέχη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι διευκολύνει τα μέγιστα τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση του.

Εκείνη την περίοδο είχε διατυπωθεί η άποψη ότι η υποψηφιότητα και εκλογή του κ. Παυλόπουλου προέκυψε ως πολιτική συμφωνία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ. Την εκτίμηση αυτή συμμερίζονται όλο και περισσότεροι το τελευταίο διάστημα, ενώ δεν λείπουν αναφορές ότι ο κ. Παυλόπουλος λειτουργεί ως «τρίτο άτυπο» μέρος της κυβέρνησης. 

Τα όσα είπε ο κ. Παυλόπουλος, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό -πως θα πράξει ότι μπορεί για να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και για ότι το Ασφαλιστικό υποφέρει λόγω PSI- έδωσαν την αφορμή ώστε να εκφραστεί ανοικτά η δυσαρέσκεια που υπέβοσκε.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ αναζητήθηκε ο ενδεδειγμένος τρόπος έκφρασης της δυσαρέσκειας και κατέληξαν να την εκφράσουν τα κοινοβουλευτικά στελέχη. 

Απηχώντας αυτό το κλίμα τόσο ο γραμματέας της Κ.Ο, Βασίλης Κεγκέρογλου, όσο και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, από το βήμα της Βουλής, σχολίασαν τις παρεμβάσεις του κ.Παυλόπουλου, ενω ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε δημόσια ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Αναμείχθηκε στην πολιτική, διατυπώνοντας μάλιστα μια παράδοξη για τον ίδιο και για την αλήθεια άποψη, ότι το ασφαλιστικό της χώρας υποφέρει λόγω του PSI. Η άποψη που διατύπωσε είναι άσκηση λειτουργίας αντίθετη με το Σύνταγμα. Δεν του επιτρέπεται να αναμιγνύεται στη πολιτική».

Ανάλογη κριτική άσκησε με άρθρο του και ο νομικός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Βγόντζας κάνοντας λόγο ότι «υπέπεσε (ο κ.Παυλόπουλος) σε πολιτικό, θεσμικό ατόπημα και ολίσθημα. Για άλλη μια φορά υιοθέτησε την πολεμική του Αλέξη Τσίπρα κατά της προηγούμενης κυβέρνησης. Ωσάν να μην είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Υπεράνω των κομμάτων».

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί στις αρχές Απριλίου η αντιπαράθεση, που έκανε αίσθηση, του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αφορμή την παρουσία του κ. Παυλόπουλου στη πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος, που είχε συστήσει η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μάλιστα στην επιστολή που είχε στείλει ο κ. Βενιζέλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «….δεν συνηθίζεται, αλλά ούτε και συνάδει προς το Σύνταγμα, η παρουσία και μάλιστα με ομιλία, του Προέδρου της Δημοκρατίας σε διαδικασία της Βουλής  που δεν είναι καν κοινοβουλευτική, αλλά δήθεν τεχνική. Είναι θεσμικά οδυνηρό για το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό πολίτευμα μας να ομιλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της αίθουσας της Γερουσίας σε μια διαδικασία που υποδύεται την κοινοβουλευτική, χωρίς να είναι τέτοια».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε απαντήσει ότι από το περιεχόμενο της ομιλίας που είχε απευθύνει «….προκύπτει σαφώς ότι έχω πλήρη συναίσθηση, θεσμική και πολιτική, του πλαισίου των αρμοδιοτήτων μου, ως Προέδρου της Δημοκρατίας και συνακόλουθα, του τρόπου αποτελεσματικής υπεράσπισης, από την πλευρά μου, του Εθνικού Συμφέροντος».

Ωστόσο, μπορεί το κλίμα στις σχέσεις των δυο πλευρών να ηρέμησε μεν τους επόμενους μήνες με τους χειρισμούς που έκανε ο κ. Παυλόπουλος στο Δημοψήφισμα και στην σύναψη του τρίτου Μνημονίου, ποτέ όμως δεν ζεστάθηκε. Η Φώφη Γεννηματά εκτός από την εθιμοτυπική της επίσκεψη, μετά την εκλογή της δεν έχει έχει επιδιώξει να ζητήσει συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι σε αυτές τις συνθήκες της έντονης κρίσης χρειάζεται ενότητα» -λένε στο ΠΑΣΟΚ- «και αυτός ο οποίος θα πρέπει να εκμαιεύει την ενότητα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν πρέπει να ταυτίζεται με πολιτικά κόμματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News