564
|

«Πόρτα» από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 22 Νοεμβρίου 2015, 19:09

«Πόρτα» από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 22 Νοεμβρίου 2015, 19:09

Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησαν με ένα κατηγορηματικό «Όχι» στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διάλογο και συνεννόηση. «Υπονόμευσαν την εθνική συνεννόηση και τώρα την ζητούν. Δεν θα γίνουμε δεκανίκι ούτε θα μετέχουμε σε “ευρωπαϊκά” ή άλλα μέτωπα», ήταν η απάντηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Τσίπρας λέει: “Δώστε μου χρόνο να εδραιώσω το καθεστώς μου. Ταΐστε με ψίχουλα τη στέρνα με τα ψάρια όσο εγώ κι η παρέα μου θα πετάω δυναμίτες στους κόλπους της κοινωνίας.” Ποιο θύμα θα πέσει στη παγίδα; Το Ποτάμι όχι», απάντησε πιο παραστατικά, μέσω facebook, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Γιατί λοιπόν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι είναι απολύτως αρνητικοί, στη παρούσα φάση, απέναντι στον Πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι λόγοι δεν είναι λίγοι:
Πρώτον, δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και την κυβερνητική του ομάδα. H εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί αρκετά για πολλούς λόγους. Για το γενικότερο ήθος και το ύφος της διακυβέρνησης μέχρι τα τώρα καθώς και για τον τρόπο κατά τον οποίο το Μαξίμου συμπεριφέρεται τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο Ποτάμι. Τον επικρίνουν ακόμη ότι πολιτεύεται αλαζονικά και αυτάρεσκα ανατρέποντας πολλά απ’ όσα είχαν γίνει μέχρι πέρσι.

Δεύτερον, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο Ποτάμι είναι καχύποπτοι για τις προθέσεις του Πρωθυπουργού. Θεωρούν ότι η πρότασή του δεν είναι ειλικρινής αλλά αντιθέτως παραπλανητική. Είναι πομφόλυγα και κενή περιεχομένου. Δεν θέλει, πιστεύουν, κυβερνητική συνεργασία αλλά δημιουργία εντυπώσεων και διασφάλιση, με τη δική τους σύμπραξη, τη διατήρηση της εξουσίας.

Τρίτον, θεωρούν ότι κινείται με υστεροβουλία, επιδιώκοντας να μεταθέσει ευθύνες και να αποφύγει δυσάρεστες επιλογές, χωρίς να αναλαμβάνει καμία δέσμευση για αλλαγή πολιτικής.

Τέταρτον, υποστηρίζουν ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού είναι αόριστη και όχι συγκεκριμένη και θεσμικά άκομψη. «Ευχολόγιο» (Φώφη Γεννηματά), «όχι δημοσίως και ευθέως στα κόμματα που επιθυμείς τη συνεννόηση» (Ποτάμι)

Επίσης το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λαΐκισε υπερβολικά όσον ήταν στην αντιπολίτευση και δεν συναίνεσε στο παραμικρό ώστε να εφαρμοστούν διαχρονικές δεσμεύσεις της χώρας έναντι των εταίρων και τώρα έρχεται αντιμέτωπος με τη στάση του. Επίσης για το γεγονός ότι από τον Ιανουάριο που ανέλαβε την εξουσία, αγνόησε κάθε καλοπροαίρετη συνδρομή, διάθεση και συμβολή, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε τρίτο Μνημόνιο.

Το Ποτάμι από τη πλευρά του θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας καταχράστηκε την καλοπροαίρετη στάση που του έδειξε μέχρι τον Ιούνιο και πως αγνόησε τις προτάσεις του για μια σειρά κινήσεις που θα μπορούσε να κάνει πριν τα τινάξει όλα στον αέρα με το δημοψήφισμα. Κατηγορούν τον κ. Τσίπρα για ματαίωση των μεταρρυθμίσεων και επαναφορά των παθογενειών που συνετέλεσαν στην κρίση (κατάργηση της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα, πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων, υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης).

Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορέσει να κυβερνήσει;
Στο ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν κάθε περιθώριο συνεργασίας μαζί του. «Θα ήταν ο πολιτικός μας θάνατος», λένε ομόθυμα. Σε μια τέτοια εξέλιξη μόνη επιλογή για το ΠΑΣΟΚ είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας με ό,τι εμπεριέχεται, μεταξύ των οποίων αδιαπραγμάτευτα η αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Παρεμφερής είναι και η θέση του Ποταμιού. Στην περίπτωση που θα κλονιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του κόμματος προκρίνει τη συγκρότηση κυβέρνησης «από τα τέσσερα κόμματα που ψήφισαν το καλοκαίρι το Μνημόνιο, με 20 πρόσωπα κοινής αποδοχής που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση», όπως επιμένει να λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News